Napfényvitamint a vírusok ellen
- Dátum: 2020.10.17., 08:23
- Vörös Sándor
- D-vitamin, egészség, koronavírus, napfény, vitamin, vitaminhiány
Egyre rövidebbek a nappalok és az időjárás sem kedvez, hogy minél több D-vitaminhoz jusson szervezetünk. Hazánkban az emberek túlnyomó többsége, az orvosok szerint vitaminhiányos lesz a hideg évszak végére. Ezért ezt pótolni kell, de mennyit és hogyan? 2014-ben pedig teljesen megváltozott Magyarországon az ajánlás. Most a pandémia idején pedig jobban szükségünk van rá, mint eddig gondoltuk.
A D-vitamin a csontok és az immunrendszer fejlődésén túl részt vesz a fertőző betegségek elleni küzdelemben. Illetve sok súlyos betegség megelőzésében, egyes daganatos betegségtől a szív-érrendszeri betegségeken át a gyermekkori cukorbetegségig. A koronavírus kapcsán pedig a kutatások szerint jelentősen csökkenti a megfertőződés és az intenzív kezelés esélyét. Az is megállapították, hogy a legtöbb betegnek alacsony volt a vitaminszintje.
Az ajánlott bevitelt NE-ben kapjuk meg, ami nemzetközi egységet jelent. Viszont van, hogy az adott vitamin dobozán µg (mikrogramm) szerepel. Ez a gramm ezred része. Ne essünk kétségbe 10 µg = 400 NE. 2014-től Felnőtteknek az ajánlott 1500-2000 NE/nap, ami 50µg. (Kicsiknek ez a mennyiség 10-25µg, gyermekeknek 12,5-25µg) A biztonságos határ 250 µg körül van.
Rögtön meg is néztem a saját multivitaminomat, melyben 12 µg van két kapszulára vonatkoztatva, ami a napi szükséglet nagyjából két és félszerese a doboz szerint. Ezt azt jelenti, hogy ez a régi ajánlás szerinti mennyiség. Ha pedig biztosra akarunk menni laborvizsgálattal megállapítható, hogy mennyi pótlásra van szükségünk.
Nem kérdés, hogy olyankor amikor tehetjük sétáljunk egyet a napsütésben. Ételek tekintetében pedig a következők segíthetnek a vitamin bevitelben. Ilyenek a tengeri halak a hering, makréla, szardínia, lazac, tonhal, valamint a kaviár. A margarinban is megtalálható. Szóba jöhet még a D-vitaminnal dúsított gabonapelyhek, a tojás és a gombák.
Az egészségünk megőrzéséhez, nemcsak vírusos időszakban fontos a jó D-vitamin ellátottság. Ugyanakkor most nagyobb szükségünk van rá mint korábban gondoltuk. A napi ajánlott mennyiséget ne lépjük túl. Sétáljunk a napsütésben, amikor csak lehet. Pótoljuk étrendkiegészítővel, de az ételekről se feledkezzünk meg. Tengeri halakat, margarint mértékkel fogyasszunk, de egy gombás tojásrántotta is jó választás akár egy jó reggelihez a legjobbakból.
Jó étvágyat!
Vörös Sándor
Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.
A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Hallottál már a hipermobilitás szindrómáról?

Vannak esetek, amikor ízületeink kötöttebbek, van, amikor lazábbak és van, amikor már gondot okozhat a lazaságuk. Ez utalhat arra, hogy hipermobilasak vagyunk.
S.I – a japán gerincterápia

Egyre több ember fordul az alternatív kezelések alkalmazása felé, ha valamilyen egészségügyi problémával küzd, ilyen az S.I terápia is.