Egy teljes alkoholmentes hónap hatásai
- Dátum: 2020.10.27., 02:17
- Udvari Fanni
- alkohol, energia, érzelem, lazítás, mindennapok, motiváció, tisztaság
Érdemes kis lépésekben haladni, akár egy hónapos vállalásokkal belevágni a teljes életmódváltásba. Ezen az elven indultak el az egyhónapos kihívások, januárra pedig kettő jut: ez a veganuár (a vegán étrend népszerűsítésére) és a száraz január.

Az alkoholmentesség a kötelező koccintások és ünnepek után talán kézenfekvőbbnek tűnik, ezért nézzük, hogy milyen pozitív hatásai lesznek, ha alkoholmentesen töltöd az év első hónapját!
Az egészség és az egészségesebb életmód visszatérő listavezetői az újévi fogadalmaknak, a homályos, nem definiált elhatározások kudarcfaktora azonban kiemelkedően magas. Érdemes ilyenkor pontosan megvizsgálnod az életed, és mintegy fémdetektorral aprópénzt keresve a tengerparti homokban, detektálni azokat a szokásokat, amik változtatást igényelnek. Az egyik ilyen pont lehet az alkoholfogyasztás rendszeressége és mennyisége.

Mindenki iszik alkoholt (a mindenkin most csak a 18. életévüket betöltött, alkoholt legálisan fogyasztó lakosságot értjük), és nincs ezzel alapvetően semmi gond. Az alkohol, bármilyen kis mennyiségről és bármilyen alkoholszázalékról is legyen szó, azonban komoly hatással van a szervezetünkre. Az év végi partik és családi összejövetelek, na meg az év legnagyobb bulija, a szilveszter után különösen jól jön egy kis detoxikálás, hogy beindítsd az évet. A száraz január kihívás is arra hivatott, hogy mindössze 31 napra próbáld ki milyen a teljes absztinencia. A többi tizenegy hónapban aztán döntsd el, melyik állapot esik jobban.
AZ ALKOHOLMENTESSÉG POZITÍV HATÁSAI
Az alkoholmentesség pozitív hatásaink listája hosszabb, mint Donald Trump vállalhatatlan kinyilatkoztatásaié. Az egyik azonnal észrevehető pozitívum a fogyás. Az alkohol ugyanis lényegében kalória, bár az egyes szesztípusok kalóriaértéke eltérő: 100 gramm sörben 43 kalória, a fehérborban 82, a tequilában 110 kalória van, a listát pedig Unicum vezeti 323 és a likőrök 336 kalóriával. Az alkohol kéz a kézben jár az extra élelem bevitellel is, és ritkán fordul elő, hogy valaki becsípve zellerszárat kívánna elropogtatni, a közérzet javítására inkább a szénhidrátban gazdag és olajos ételek felé húz az ember gyomra ilyenkor, így észrevétlenül rakodnak a zsírpárnák a test különböző pontjaira.

Az alkohol emellett az alvás minőségére is hatással van. Bár népszerű az a nézet, hogy egy pohár vörösbor lefekvés előtt segít az elalvásban, valójában megzavarja az alvási ritmust, így másnap biztosan fáradtan fogsz ébredni. Ha az alkohol nem borítja fel a bárányaid szökellését, garantáltan energikusabb leszel a mindennapokban. Ugyanígy az agyad működésére is jó hatással lesz, ha nem mártózik meg rendszeresen alkoholmámorban. Javult memória és tisztább gondolkodás szerepel a várható tapasztalatok közül, ugyanis ahogy Jessica Cording dietetikus és egészség coach fogalmaz, az alkohol felborítja az agy kémiáját. Ennek eredménye, hogy az alkohol elhagyása a hangulat stabilizálásban is segíthet.
Az alkohol köztudottan dehidratál és fokozza a gyulladásokat. Néhány hét alkohol nélkül, és hello szép bőr – kevesebb gyulladás fog megjelenni rajta, és az összhatást tekintve is egészségesebbnek tűnik majd.
Azt szinte meg sem kell említeni, hogy a kínzó macskajajnak is búcsút inthetsz, ha nem nézel többet annak a bizonyos pohárnak az ominózus fenekére.
HOGYAN VÁGJ BELE?

Érdemes az elején tisztázni, hogy miért szeretnél lemondani az alkoholról – egészségesebb akarsz lenni, fogyni szeretnél, vagy hogy jobban aludj? De lehet, hogy egy önvizsgálat komolyabb kérdéseket is feltár, amelyek túlmutatnak egy-két pohár boron vagy shoton. Sokszor védekezési mechanizmusként szolgál az alkohol, ami eltereli a figyelmet a problémák valódi kilétéről. A gőzkieresztés bevett módja az iszogatás, és a szakítások utáni búfelejtési rituálé elengedhetetlen eszköze, de egyik esetben sem hoz igazi enyhülést, ráadásul a lelki rosszullétet még a fizikai is tetézi. Érdemes tehát tisztába tenni, hogy az alkohol milyen szerepet tölt be az életedben.
A száraz január nem arról szól, hogy erőszakkal tartsd magad távol a baráti összejövetelektől és a boltok boros polcaitól. Tekints rá lehetőségként, amikor új, egészségesebb szokásokat sajátíthatsz el.
Szerző: Udvari Fanni
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért félünk mindattól, ami örömet hoz az életünkbe?
A legtöbbünk cipel valamilyen sérelmet, problémát a múltjából. Sokszor fel sem tűnik, hogy a döntéseinket egy régi, magunkban felépített élethelyzet irányítja, amely már ténylegesen nem rólunk szól. A mindennapi helyzetek során emiatt lépünk hátrébb mindattól, ami valaha boldoggá tett, csak hogy ne kelljen újra megélni azt a fájdalmat, amit a kudarc jelentett.
Az Asperger- szindróma jellemzői
Az Asperger-szindróma az autizmus spektrum egyik formája, amelyet hagyományosan a magasabb intellektuális képességek, a megőrzött nyelvi fejlődés és a szociális-kommunikációs nehézségek sajátos kombinációja jellemez. Bár a diagnosztikai rendszerek ma már hivatalosan nem különítik el az Asperger-szindrómát az autizmus spektrumzavar többi formájától, a fogalom tovább él a köztudatban, és sok ember számára fontos identitási és önértési keretet ad.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.