Menü

Szelfizés – jó vagy sem?

Mióta létezik a szelfi mint fogalom? Mik az előnyei, illetve hátrányai a szelfizésnek? Vannak-e veszélyei?

A szakirodalomban vita van ennek a jelenségnek a megjelenéséről. Az egyik álláspont szerint a szelfi története egészen a reneszánszig nyúlik vissza, mert abban az időszakban kezdett fontossá válni az individuum, az identitás, és az arc. Tehát eszerint a digitális technológia egyszerűbbé tette csak az önarcképek készítését.

Egy másik álláspont szerint viszont a szelfivel egy egészen új jelenség született. A szelfi mint elnevezés valamikor 2002 körül, egy ausztrál fórumban bukkant fel: valaki egy átmulatott éjszaka után, a sebeiről rakott fel képet, és selfie-nek nevezte a képet.

A szelfi már jó pár évvel ezelőtt beszivárgott hétköznapi életünkbe és a közbeszédbe is. Az Oxford Dictionary 2013-ban az év szavává választotta a szelfit, és ezzel a definícióval illette: ,,olyan fotó, amelyet valaki önmagáról készít webkamerával vagy okostelefonnal, és feltölti azt egy közösségi média platformra.” A szelfizés ma már egy napi szinten előforduló jelenség, aminek vannak előnyei, de persze hátrányai is.

Amikor készítünk magunkról egy szelfit, akkor könnyen meg tudjuk osztani az aktuális élményünket ismerőseinkkel, barátainkkal. Ha elmegyünk egy rendezvényre, vagy egy buliba, azt másnap úgyis elmesélnénk a barátainknak. Viszont egy szelfi posztolással vagy küldéssel, rögtön bele tudnak ők is csatlakozni az életünkbe. Tehát ez a közösségi médiának egy pozitív része.

Azonban túlzásba sem szabad esni! Fontos, hogy őszinte legyen az élménymegosztás, ne egy mesterséges dolog legyen. Ne posztoljunk csak azért, hogy meglegyen a megfelelő napi vagy heti darabszám a Facebook-on vagy az instán. Illetve az sem szerencsés, ha versengésből, barátaink legyőzéséből töltünk fel szelfiket, hogy ki kap több lájkot az adott képre. Addig jó ez a dolog, amíg őszinte!

A szelfi veszélyes is lehet…

2011 és 2018 között legalább 259-en vesztették életüket szelfizés miatt. A balesetek között nemcsak extrém helyszínek vannak mint pl. felhőkarcolók vagy magas sziklák, sok turista csak óvatlan vagy éppen szerencsétlen volt.

Felmerült több országban is az ötlet, hogy a legveszélyesebb és legnépszerűbb turistacélpontok körül úgynevezett „no selfie” zónákat kell létrehozni, így talán megelőzhetők lennének a balesetek. A legnagyobb hazai biztosító öt magyarországi helyszínt javasolt szelfimentessé tenni: a Halászbástyát, a Rám-szakadékot, a Bokodi-tavat, a Turul-emlékművet és a Batsányi-kilátót.

Tehát csak óvatosan és okosan a szelfizéssel! Ne essünk túlzásokba és vigyázzunk magunkra szelfi készítés közben!

Liszli Kornélia

Overthinking – a túlgondolás, mint mentális probléma

Egyre többen találkozhatunk az overthinking vagy az agyalás jelenségével, amely általában valami pszichológiai problémára vezethető vissza. Sokszor az emberek maguk sem tudják, hogy mi lehet maga a probléma. Elég népszerű jelenség, ma már mindenkit érinthet, és beszélnünk is kell róla!

Elhízott gyermekek: diéta, vagy életmódváltás?

„Kisgyereket ne fogyókúráztassunk!” – hallottam ismerőst megnyilvánulni, elhízott, jelentős túlsúllyal rendelkező kisiskolás gyermeke kapcsán. Ez valóban így van, azonban akkor mi a megoldás a gyerekkori elhízásra?

A világjárvány árnyékában sem nagyon halasztanák tovább a sport világversenyeket

Európában erősen növekszik a koronavírusban fertőzöttek és sajnos az elhunytak száma is, ám a nemzetközi szövetségek mégiscsak megrendezik aktuális világversenyeiket, még ha olykor csúsztatva is. Pedig jelen pillanatban egyértelműnek tűnik, bárki bármikor elkaphatja a fertőzést, ami veszélyes a többiekre nézve, és semmiképpen sem fog valós képet mutatni az erőviszonyokról

A kutyatartás előnyei

A kutyák társasága és szeretete számos egészségügyi és lelki előnnyel jár. Kíváncsi vagy mik is ezek? Akkor olvass tovább…

A bennünk élő gyermeki én nyomában

Mindannyiunkban lakozik egy gyermek, egy felnőtt és egy szülő, nem egy széthasadt személyiség leírását tartalmazza a mondat, hanem énünk különböző szintjeit, állapotait, melyeket más és más helyzetekben, vagy személyekkel szemben hívunk elő és mutatunk meg.