Menü

Egészséges receptek cukorbetegeknek

A legújabb kutatások szerint egy napi 800 kalóriás étrend betartásával és az ahhoz kapcsolódó fogyás segítségével 8-12 hét alatt a betegség visszafordítható állapotba hozható. Minél többet fogy, annál valószínűbb, hogy véget vethet az állapotának!

TONHALLAL ÉS KÖLESSEL TÖLTÖTT CUKKINI

2 db [1/2 db] cukkini

160 g [40 g] lecsepegtetett tonhal – konzerv

1 fej [1/4 fej] lilahagyma

200 g paradicsompüré

2-3 gerezd fokhagyma

1 db citrom leve

1 rozmaring ág

1 kakukkfű ág

néhány bazsalikomlevél

1 kávéskanál konyhasó

40 g [10 g] light ementáli sajt

Köleshez

100 g [25 g] köles

200 ml víz [50 ml] víz

1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

A cukkinit megmossuk, félbe vágjuk, kimagozzuk. Ha öregebb cukkinink van, részben meghámozzuk úgy, hogy csíkos legyen, gőzben előpároljuk, zsenge példányoknál a hámozás és a párolás elhagyható.

A kölest kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntve megfőzzük, pár csepp növényi olajjal összekeverjük. A tonhalkonzervet leszűrjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk citromlével.

A töltelékhez a kölest, a tonhalat, a paradicsompürét összekeverjük az apróra vágott zöldfűszerekkel (rozmaring, kakukkfű, bazsalikom), a finomra vágott lilahagymával és a zúzott fokhagymával, ízesítjük sóval és a kimagozott cukkinibe kanalazzuk, tetejükre ráhelyezzük a vékonyra vágott sajtszeleteket. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.

FOKHAGYMÁS SERTÉSCOMB SÜLT ZÖLDSÉGEKKEL ÉS QUINOÁVAL

Hús

4 szelet, 400 g [100 g] sertéscomb vagy karaj – ujjnyi vastag

1 nagy fej [20 g] vöröshagyma felszeletelve

4 [1] gerezd zúzott fokhagyma

4 [1] teáskanál mustár

2 evőkanál [1 teáskanál] olívaolaj

őrölt tarka bors – ízlés szerint

1 kávéskanál só

Sült zöldség

200 g [50 g] édesburgonya

200 g [50 g] brokkoli

1 db pasztinák

1 nagy fej lilahagyma

néhány csepp olívaolaj

Quinoa

160 g [40 g] quinoa

240 g [60 g] forró víz

1 teáskanál olívaolaj

Elkészítés

A zúzott fokhagymából, a mustárból, a borsból olívaolaj hozzáadásával pácot készítünk. A páccal megkenjük a combszeletek mindkét oldalát. Jól záródó edényben legalább egy éjszakát pácoljuk. A bepácolt hússzeleteket teflon vagy kerámia serpenyőben puhára pároljuk, közben hozzáadjuk a vöröshagymát.

A megtisztított, feldarabolt zöldségeket egy nejlon zacskóba tesszük, rácsepegtetünk néhány csepp olívaolajat, összerázzuk a zöldségeket – hogy egyenletesen átjárja a felületüket az olaj. Sütőpapírra téve 160 fokra előmelegített sütőben roppanósra sütjük.

A quionoát alaposan átmossuk, finom szövésű szitán vagy kendőben leszűrjük, lecsepegtetjük, átfuttatjuk az olajon, majd felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel.

Fűszeres paradicsomszószban sült tojás

2 egész tojás
1-2 szál újhagyma
100 g passzírozott paradicsom
1 csapott evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 ág kakukkfű
néhány bazsalikomlevél vagy 1 kávéskanál szárított bazsalikom
chilipehely –elhagyható
csipetnyi konyhasó

Elkészítés
Az újhagymát apóra vágjuk, megfuttatjuk az olívaolajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paradicsomszószt és a fűszereket. 10 percig pároljuk a fűszeres paradicsomszószt, majd a tojásoknak „fészket készítve” egyenként, óvatosan beleütjük őket a paradicsomszószba. Lassú tűz mellett, lefedve további 8-10 percig sütjük.

GRÁNÁTALMÁS, GRÍZPUDING KUKORICADARÁBÓL

600 ml [125 ml] mandulatej

1 csomag [1/4 csomag] vaníliapuding –amennyiben gluténmentes változatban készítjük, ügyeljük a pudingpor mentességére

4 evőkanál [1 evőkanál] eritritol

4 teáskanál [1 teáskanál] kukoricadara

1 db [50 g] gránátalma

Elkészítés

500 ml mandulatejet felteszünk forrni, hozzákeverjük a kukoricadarát. A pudingport simára keverjük az édesítőszerrel és maradék (100 ml) mandulatejjel, majd a forrásban lévő mandulatejhez adjuk.

A kész pudingot tálkákba merjük, gránátalmával díszítjük, frissen és hűtve egyaránt finom

Szerző: Udvari Fanni

November, a férfi egészség hónapja

A november számos dolog hónapja, sokféle dolgot ünneplünk, vagy csak számon tartunk, de az egyik legfontosabb az, hogy a férfiak egészségmegőrzésére is felhívja a figyelmet.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Télen allergia? Ki hallott már ilyet?

Ahogy csökken a hőmérséklet úgy lélegezhetnek fel a pollenallergiások – gondoltam magamban vígan a parlagfűszezon végén, DE! Mi az a téli allergia? Melyek a kiváltó okok, a tünetek, és mit tehetünk ellene?

Rotavírus, mit kell tudni róla?

Megannyi vírussal kell szembe néznünk éltünk során, melyek főleg gyerekkorban nagyon veszélyesek, ilyen a rotavírus is. Néhány tudnivaló erről a betegségről.

Az ősz haj jelentősége. Avagy őszülni nem szégyen

“Öregedj méltósággal, vállald magad, és hagyd megőszülni a hajad, szakállad!” A fiatalságkultusz mellett szót kell ejteni arról is, hogy az emberi öregedés velejárója az őszülés. Miközben a kétezres évek elején még csak a legvagányabb stílusikonok merték vállalni a szürke vagy inkább ezüst hajat a nyilvánosság előtt, a 2010-es évekre az ősz frizurából szép lassan mozgalom lett a nyilvános terekben és az átlagemberek között is.