Egészséges receptek cukorbetegeknek
- Dátum: 2020.11.03., 17:26
- Udvari Fanni
- cukorbetegség, diabétesz, energia, fogyás, k, szénhidrát, tápanyag
A legújabb kutatások szerint egy napi 800 kalóriás étrend betartásával és az ahhoz kapcsolódó fogyás segítségével 8-12 hét alatt a betegség visszafordítható állapotba hozható. Minél többet fogy, annál valószínűbb, hogy véget vethet az állapotának!
TONHALLAL ÉS KÖLESSEL TÖLTÖTT CUKKINI
2 db [1/2 db] cukkini
160 g [40 g] lecsepegtetett tonhal – konzerv
1 fej [1/4 fej] lilahagyma
200 g paradicsompüré
2-3 gerezd fokhagyma
1 db citrom leve
1 rozmaring ág
1 kakukkfű ág
néhány bazsalikomlevél
1 kávéskanál konyhasó
40 g [10 g] light ementáli sajt
Köleshez
100 g [25 g] köles
200 ml víz [50 ml] víz
1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
A cukkinit megmossuk, félbe vágjuk, kimagozzuk. Ha öregebb cukkinink van, részben meghámozzuk úgy, hogy csíkos legyen, gőzben előpároljuk, zsenge példányoknál a hámozás és a párolás elhagyható.
A kölest kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntve megfőzzük, pár csepp növényi olajjal összekeverjük. A tonhalkonzervet leszűrjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk citromlével.
A töltelékhez a kölest, a tonhalat, a paradicsompürét összekeverjük az apróra vágott zöldfűszerekkel (rozmaring, kakukkfű, bazsalikom), a finomra vágott lilahagymával és a zúzott fokhagymával, ízesítjük sóval és a kimagozott cukkinibe kanalazzuk, tetejükre ráhelyezzük a vékonyra vágott sajtszeleteket. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.
FOKHAGYMÁS SERTÉSCOMB SÜLT ZÖLDSÉGEKKEL ÉS QUINOÁVAL
Hús
4 szelet, 400 g [100 g] sertéscomb vagy karaj – ujjnyi vastag
1 nagy fej [20 g] vöröshagyma felszeletelve
4 [1] gerezd zúzott fokhagyma
4 [1] teáskanál mustár
2 evőkanál [1 teáskanál] olívaolaj
őrölt tarka bors – ízlés szerint
1 kávéskanál só
Sült zöldség
200 g [50 g] édesburgonya
200 g [50 g] brokkoli
1 db pasztinák
1 nagy fej lilahagyma
néhány csepp olívaolaj
Quinoa
160 g [40 g] quinoa
240 g [60 g] forró víz
1 teáskanál olívaolaj
Elkészítés
A zúzott fokhagymából, a mustárból, a borsból olívaolaj hozzáadásával pácot készítünk. A páccal megkenjük a combszeletek mindkét oldalát. Jól záródó edényben legalább egy éjszakát pácoljuk. A bepácolt hússzeleteket teflon vagy kerámia serpenyőben puhára pároljuk, közben hozzáadjuk a vöröshagymát.
A megtisztított, feldarabolt zöldségeket egy nejlon zacskóba tesszük, rácsepegtetünk néhány csepp olívaolajat, összerázzuk a zöldségeket – hogy egyenletesen átjárja a felületüket az olaj. Sütőpapírra téve 160 fokra előmelegített sütőben roppanósra sütjük.
A quionoát alaposan átmossuk, finom szövésű szitán vagy kendőben leszűrjük, lecsepegtetjük, átfuttatjuk az olajon, majd felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel.
Fűszeres paradicsomszószban sült tojás
2 egész tojás
1-2 szál újhagyma
100 g passzírozott paradicsom
1 csapott evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 ág kakukkfű
néhány bazsalikomlevél vagy 1 kávéskanál szárított bazsalikom
chilipehely –elhagyható
csipetnyi konyhasó
Elkészítés
Az újhagymát apóra vágjuk, megfuttatjuk az olívaolajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paradicsomszószt és a fűszereket. 10 percig pároljuk a fűszeres paradicsomszószt, majd a tojásoknak „fészket készítve” egyenként, óvatosan beleütjük őket a paradicsomszószba. Lassú tűz mellett, lefedve további 8-10 percig sütjük.
GRÁNÁTALMÁS, GRÍZPUDING KUKORICADARÁBÓL
600 ml [125 ml] mandulatej
1 csomag [1/4 csomag] vaníliapuding –amennyiben gluténmentes változatban készítjük, ügyeljük a pudingpor mentességére
4 evőkanál [1 evőkanál] eritritol
4 teáskanál [1 teáskanál] kukoricadara
1 db [50 g] gránátalma
Elkészítés
500 ml mandulatejet felteszünk forrni, hozzákeverjük a kukoricadarát. A pudingport simára keverjük az édesítőszerrel és maradék (100 ml) mandulatejjel, majd a forrásban lévő mandulatejhez adjuk.
A kész pudingot tálkákba merjük, gránátalmával díszítjük, frissen és hűtve egyaránt finom
Szerző: Udvari Fanni
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Naptej kisokos

A naptej nem csupán a strandon hasznos – egész évben érdemes odafigyelni a fényvédelemre. Tudod, mit jelent az SPF, hogyan kell helyesen alkalmazni a naptejet, és milyen típust válassz a bőrtípusodhoz? Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk, hogy biztonságosan élvezhesd a napsütést.
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Miért érint egyre több fiatalt a frontérzékenység?

A klímaváltozás hatásai egyre több területen érezhetők, és az időjárási frontokhoz kapcsolódó panaszok – amelyek korábban főként az idősebb generációkat érintették – egyre gyakrabban jelennek meg már fiatalabb korban is. Melyek ezek a tényezők, és milyen panaszokat okozhatnak?
Fogászati kisokos

Fontos tisztáznunk, hogy a fog ápolásának a célja, hogy megvédjük fogainkat a különböző betegségektől, emellett szép és ápolt fogaink legyenek. Amit otthon tehetünk ennek érdekében az a megfelelően végzett, rendszeres fogmosás, szájvízhasználat, fogorvosi kontrollvizsgálat.