Változatos étrend hatásai
- Dátum: 2020.11.04., 07:33
- Udvari Fanni
- egészség, egyensúly, energia, étkezés, fittség, lélek, méreganyag, szellem, táplálkozás, test
A megfelelő működéshez a szervezetnek mindenféle tápanyagra szüksége van. Ezek közül néhány a sejtek növekedéséhez és osztódásához szükséges energiaigényt fedezi, mások a sejtek normál kémiai folyamatait teszik lehetővé, megint mások pedig védelmező funkciókat látnak el.
Egészséges táplálkozás, egészséges szervezet
Testünk egy rendkívül bonyolult rendszer, csak akkor képes megfelelően működni, ha megkapja az ehhez szükséges „üzemanyagot”. Ennek feltétele az egészséges táplálkozás, ami tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, enzimeket, nyomelemeket és más, az egészség fenntartásában közreműködő összetevőket. És ez még nem minden: az egészséges táplálkozás része, hogy a lehető legalacsonyabb szintre csökkentsük a káros anyagok bevitelét, valamint fogyasszunk nagyobb mennyiségű rostot, ami segít eltávolítani a toxinokat és káros lerakódásokat.
Kerüljük az állati zsírokban, finomítottcukrokban, sóban, szénhidrátokban gazdag élelmiszereket, az adalékanyagokkal „feljavított” kész- és félkész ételeket, fogjuk vissza az alkohol- és a koffein fogyasztását, egyáltalán ne dohányozzunk. Nem véletlen, hogy az egészséges táplálkozás a betegségek megelőzésének is a legjobb ellenszere: különösen a hiányállapotokkal és a toxinokkal összefüggő emésztőrendszeri, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések, a rákok, a gyulladások és a cukorbetegség elkerülésében nyújt támogatást, ahogyan az immunrendszer erősítésével a kórokozókkal és parazitákkal szemben is nagyobb védelmet biztosít. Szintén jó szolgálatot tesz az egészséges táplálkozás a mentális problémák prevenciójában, valamint kezelésében.
A mennyiség sem mindegy
Az egészséges táplálkozás kiegyensúlyozott, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy törekedni kell a tápanyagok megfelelő arányú fogyasztására, a napi ajánlott minimumok folyamatos bevitelére. Ne essünk abba a hibába, hogy az egészséges táplálkozás nevében például kizárólag szezonális, nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk: ebben az esetben könnyen hiányt szenvedhetünk egyes fontos összetevőkből. Hiába azonban a változatos és átgondolt étrend, ha étkezés közben feleslegesen terheljük a szervezetünket.
Az egészséges táplálkozás része, hogy az ételt alaposan megrágjuk, ne habzsoljunk, és ne együnk egyszerre túl sokat, inkább naponta többször, kisebb mennyiségű élelmet vegyünk magunkhoz. Lényeges a folyadékbevitel, minden nap legalább 2-2,5 liter vizet igyunk (függetlenül attól, hogy mennyi folyadékot fogyasztunk), méghozzá nyugodtan, nem egyszerre „magunkba döntve”. Mindez elengedhetetlen a hatékony emésztéshez és a tápanyagok maradéktalan hasznosításához.
Az egészséges táplálkozás eredménye
Ha sikerül betartani az egészséges táplálkozás szabályait, számos kellemetlen panaszt előzhetünk meg, valamint megszüntethetjük a tüneteket. Ezek közül a leggyakoribbak a nagyrészt a mérgek és salakanyagok felhalmozódása miatt kialakuló emésztési zavarok, a hasfájás, a puffadás, a székrekedés, a hiánybetegségek, a reflux, a fokozott gázképződés, a fáradékonyság, a rossz közérzet vagy az álmatlanság. Szintén hozzájárulhat az egészséges táplálkozás az IBS tüneteinek megelőzéséhez és enyhítéséhez, valamint a vastagbélben elhelyezkedő bélflóra egyensúlyának fenntartásához és visszaállításához. Utóbbi az immunrendszer erősítését is szolgálja, hiszen az immunsejtek 70 százaléka a vastagbélben található, így a bélflóra állapota közvetlenül befolyásolja a szervezet védekezőképességét.
Kevesebb méreg egészséges táplálkozással
A nem megfelelő étrend hatására, gyorsabban halmozódnak fel a mérgek és káros salakanyagok a szervezetben, ezt a folyamatot azonban az egészséges táplálkozással részben visszafordíthatjuk. Ennek érdekében, növeljük a magas rosttartalmú ételek, a nyers zöldségek és gyümölcsök, a psyllium, valamint a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztását.
A toxinok és a vastagbélben megtapadt lerakódások tökéletes eltávolításához, ehhez az egészséges táplálkozás önmagában nem elegendő, vegyük igénybe a jó minőségű, ellenőrzött méregtelenítő és béltisztító programok segítségét.
Szerző: Udvari Fanni
Egészséges reggeli ötletek, akár cukorbetegeknek is

Tavasszal gyakran diétába kezdünk, azonban sokszor már a nap első étkezése is fejtörést okoz. Mutatunk néhány reggeli ötletet, ami nem tartalmaz cukrot.
Kedvenc kávéink

Szeretünk kávézni. Az ízét, aromáját, frissítő, élénkítő hatását. Szeretjük jegesen és forrón, isszuk édesen vagy tejjel, de minden nélkül is jó erősen. Szeretjük egy elegáns kávézóban és szívesen fogyasszuk otthon vagy a teraszon reggelente egy köntösbe, vagy plédbe csavarva magunkat, amikor kel fel a nap. Az ínyencek szeretik feldobni ezzel-azzal, nézzük, milyen kávékülönlegességeket készíthetünk mi magunk is otthon.
A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.
Mellkasi fájdalom: mi okozhatja?

A mellkasi fájdalomról a legtöbb embernek a szívroham jut eszébe, azonban a mellkasi fájdalomnak nagyon sok oka lehet, néhány egészen banálistól az életveszélyesig.
Okok, amiért ceklát egyél

A cékla az egyik legegészségesebb zöldség. Tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, sok vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, bővelkedik vitaminokban. Sokan csak savanyúság formájában fogyasztják, de kiváló grillezve húsok mellé köretnek, vagy salátába nyersen lereszelve, a frissen facsart céklalé pedig egyenesen kincset ér. Ha ez nem lenne elég, mondunk 7 érvet, hogy meggyőzzünk, érdemes minél több céklát enni.