Menü

A legveszélyesebb hormonromboló anyagok – kerüld el őket!

A vegyi anyagok egy része úgynevezett „endokrin-rombolók”, melyek a női és férfi egészségre általában, de különösen a megtermékenyülésre, a peteérésre és a spermiumok képződésére is rendkívül károsak, mert sajnos beavatkoznak az endokrin rendszer (azaz a hormonális rendszerünk) funkcióiba.

Az endokrin-romboló vegyületek beavatkoznak bizonyos hormonok termelésébe, megzavarják azt, tápanyagokat vonnak el.

Hol, mikben találhatóak ezek a vegyi anyagok?

Sajnos az élet szinte minden területén találkozunk velük, az ételeinkben, a kozmetikumainkban, a tisztálkodószereinkben, a gyógyszerekben, a műanyagokban és növényvédő szerekben, de sajnos a vízben és a talajban is halmozódnak.

A legkárosabb, leggyakoribb vegyi anyagok pedig a következők:

BPA. Ez az anyag bizonyos műanyagokban van jelen, s az ösztrogén hormon szerkezetét és működését utánozza. Összefüggésbe hozták a mellrák, prosztatarák, meddőség, PCOS, elhízás, korai pubertás és a szívbetegségek kialakulásával. Elkerülhetjük, ha a konzervek helyett friss ételt eszünk, s kerüljük a műanyagokat.

Dioxin. Ez a nagyon erős rákkeltő anyag az immun- és reproduktív rendszerre van hatással.

Viszonylag nehéz elkerülni, de segít, ha a tápláléklánc alsóbb szintjéről választunk ételeket, mivel a dioxin az állati szervezetekben halmozódik fel.

Atrazin, terbutilazin. Mindkettő növényvédő szerként ismert. A talajban van jelen. Bio termékek használatával lehet elkerülni, illetve a víz szűrőberendezéssel történő tisztításával.

Ftalátok. A műanyagok rugalmasabbá és puhábbá tételére használják, illetve kozmetikumokban az illatok színének és illatának tartósítására. Pajzsmirigy rendellenességekkel hozhatóak összefüggésbe, de elkerülhetjük, ha a parfümös kozmetikumok használatát csökkentjük.

Perklorát. Ez környezeti szennyező anyag. A testben a jódfelvételt gátolja, így csökkenti a T3 és T4 hormonok termelődését, ami pedig pajzsmirigy betegségekkel van kapcsolatban.

Égésgátló anyagok. Ezek a vegyi anyagok a hormonrendszert befolyásoló hatással bírnak. Kimutathatóak az anyatejben, s ekkor a gyermekek alacsonyabb IQ-jával vannak kapcsolatban.

Sajnos lehetetlen teljes mértékben elkerülni.

Ólom. Majdnem minden szervrendszert károsít. Vízszűrő berendezés használata javasolt, illetve sok friss, egészséges, feldolgozatlan élelmiszer fogyasztása.

Arzén. Nehézfém, mely rákot okozhat és a hormonális működésbe is beleavatkozik. Vízszűrő berendezés használata segíthet.

Higany. Szintén nehézfém, mely a levegőbe és óceánokba jut. Közvetlenül a menstruációs ciklushoz és ovulációt szabályozó hormonhoz kötődik, termékenységi problémákat okozhat.

Kerülendőek a magas higanytartalmú vagy alacsony tápértékű halfajták.

Perfluorozott vegyületek. A tapadásmentes edényekben használják, valamint a popcorn zacskók és gyorséttermi ételdobozok belsejét borítják be vele. Összefüggésbe hozták csökkent spermaszámmal, alacsony születési súllyal, vesebetegséggel, pajzsmirigybetegséggel, magas koleszterinszinttel és számos egyéb betegséggel.

Sajnos pont a tapadásmentes konyhai eszközöket kellene elkerülni emiatt és a bútorok felületkezelésénél kell résen lenni, de kerülendő a kedvelt mikróban történő popcornkészítés is.

Növényvédő szerek. Ezeket a 2. világháborúban idegméregként tervezték bevetni, ám erre végül nem került sor. Napjainkban az organofoszfát tartalmú szerek a leggyakrabban használt növényvédők közé tartoznak. Bio, organikus élelmiszerek fogyasztásával lehet csökkenteni ezt a károsító anyagot.

Glikol-éterek. Ezek oldószerek a festékekben, tisztítószerekben, fékfolyadékban és kozmetikumokban. Csökkentésére keressük a természetes tisztítószereket.

Miután ezeket végig tanulmányoztam, már csak azon csodálkozom, hogy még élek, szinte lehetetlennek tartom betartani ennek a sok vegyi anyagnak az elkerülését, hiszen nem lehet kerülni a vizet, a talajt, nem élhetünk folyton bioholmin (és én nem is vagyok biztos benne, hogy azok valóban annyira bio minőségűek, vagy csak a hagyományosak drágább kivitelben).

Nekem sokkolónak hat ez a rendkívül sok vegyi anyag, amivel kapcsolatba kerülünk, a célom mindössze annyi ezzel az írással, hogy a jövőben kicsit segítsem a tudatosabb életmódot, a tudatosabb táplálkozást. A vízszűrő berendezést pedig mindenképp érdemes beszereltetni, valamint vegyszermentes kozmetikumokat használni és kevesebb konzervet, feldolgozott ételt enni. Ezzel már megtettünk néhány jó nagy lépést a tudatosabb, vegyszermentesebb élet felé.

Martinka Dia

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.