Női termékenységet segítő smoothie-k
- Dátum: 2020.11.07., 17:01
- Martinka Dia
- alapanyag, antioxidáns, cukortartalom, egészséges, embrió, folyamat, gyümölcs, horminális egyensúly., meggyőződés, omega 3, smoothie, szuperétel, tápanyag, tápanyagbomba, táplálkozás, teherbeesés, termékenység, turmix, változatos, vitamin, zöldség, zsírsav
A nőknél a termékenység igen összetett állapot, bonyolult folyamat, az viszont egészen határozottan meggyőződésem, hogy a táplálkozás nagyon befolyásoló hatással bír.
Ha valaki teherbe szeretne esni, akkor a szervezetét a legfontosabb vitaminokkal szükséges ellátni, ezek ötvözete pedig kiválóan érvényesülhet egy-egy smoothieban, ahogy mostanság trendi szóval hívjuk, én gyakran csak turmixnak nevezem.
A turmixokat mindenféle zöldséggel, gyümölccsel, magokkal, hidegen sajtolt olajakkal el lehet készíteni, ezek a tápanyagok pedig segítik a teherbeesést.
Nagyon jó alapanyagok, mindenképp ajánlott a smoothie elkészítéséhez a legtöbb zöldség, ugyanis tele vannak tápanyaggal, vitaminnal, antioxidánssal, és - ki ne felejtsem – rostokkal!
Gondolok itt például a leveles zöldségekre, úgymint római saláta, fodros kel, spenót, fejes káposzta, rukkola, cékla levele, mángold, vízitorma. Fontos, hogy ne mindig ugyanazt a leveles zöldséget tegyük a turmixba, változtassuk és tegyük mindegyik italunkat különlegessé a változatos ízekkel.
A gyümölcsöket azért szeretem, mert finom ízt adnak a smootiheknak, édesek, lédúsak, egészségesek, s igazi tápanyagbombák. Tehetünk friss vagy fagyasztott gyümölcsöket a turmixokba, nyugodtan variáljuk az almát, körtét, a bogyós gyümölcsöket (pl. málna, ribizli, eper, áfonya, szamóca, szeder), de nagyon finom az őszibarack, a sárgabarack, a mangó, az ananász és a banán is. A cukortartalmuk ugyan nem minimális, erre figyelni kell.
A fehérje fontos eleme a táplálkozásunknak, az étrend 25-35%-ának fehérjéből kell állnia, a petesejt és az embrió lehető legjobb egészsége érdekében. Kiváló fehérjeforrások a különböző fehérjeporok (pl. tejsavó, barna rizs, borsó), diófélékből és magvakból készült vajak és krémek, illetve a spirulina alga és a quinoa is.
Az omega-3 támogatja az immunrendszert, továbbá gyulladáscsökkentésben van szerepük, emellett növelhetik a méhnyaknyák termelését, javíthatják a petesejt minőségét, segíthetik az ovulációt, illetve egyéb dolgokban is támogatják a szervezet termékenységét, így érdemes magunkhoz venni ezt a zsírsavat, lenmag, chia mag, kendermag, dió, dióolaj, mandulatej, halolaj formájában.
Egyéb egészséges zsírok még az avokádó, a mandula, a földimogyoró, a pekándió, a kesudió, a mogyoró, a makadámdió, a tökmag, a fenyőmag, a napraforgómag, a kókuszolaj, a kókuszvaj, a kókusztej, utóbbival a folyadék is megoldott a turmixkészítéshez.
A szuperételeknek minden étrendben ott van a helyük, a termékenységtől függetlenül is, hiszen támogatják a hormonális egyensúlyt.
Martinka Dia
Szakíts, ha bírsz - avagy hogyan dolgozd fel a szakítást?

A legtöbb ember élete során megél néhány szakítást. Az, hogy mennyire visel meg valakit, sokszor a körülményektől is függ. Bizonyára van olyan is, amelyet hónapokba telik feldolgozni és olyan is, amelyen gyorsabban túlteszi magát az ember. Sokszor, ha a partner gyorsabban továbblép, mint te, akkor még jobban fáj az egész. Bizonyos módon azonban ezekből a helyzetekből lehet tanulni is, és ez a tanulás segít a következő kapcsolatokban, valamint önmagunk megismerésében is.
Népi gyógymódok torokfájás, köhögés ellen

Amikor fáj valamink, azonnal az enyhítést, a gyógyulást, a megfelelő gyógymódot keressük, nincs ez másképpen a torokfájás esetében sem.
Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.
Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.
Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.