Menü

A fogínyvérzés okai

A fogmosás elmaradhatatlan része a napunknak, hiszen fogaink állapota nagyban meghatározza az életünket. A fogmosás során jelentkező fogínyvérzés sokak életét megnehezíti.

Lehet rossz fogkefe, vagy rossz technika ami miatt vérezni kezd az íny, de okozhatja komolyabb probléma is. A fogínyvérzés komolyabb egészségügyi problémák tünete lehet, ezért fokozattan oda kell rá figyelni.

Mi okozhatja?

A fogínyvérzés elsősorban annak a jele, hogy a száj higiéniája nem megfelelő. A rendszeres fogínyvérzés rengeteg felnőttet (egyes kutatások szerint 90%-ot) érintenek és sokszor komolyabb problémára utalnak. A vérzést általában gyulladás okozhatja, ami szintén a helytelen és nem alapos tisztítás eredménye, túl sok lepedék marad a fogakon és a szájban felhalmozódnak a baktériumok. Terhesség alatt is gyakran jellemző, mivel a hormonok miatt kitágulnak a szájban található erek, a terhes nők vérzékenyebbek.

A fogínyvérzés nagy százalékban nem komoly probléma, de utalhat súlyosabb egészségügyi problémákra, ezért érdemes rá odafigyelni. Például a nagyon súlyos C-vitamin hiány jele is lehet, vagy a leukémia is okozhat komoly fogínyvérzést. Ez más típusú, sokkal erősebb vérzés, mint amikor a problémát a rossz száj higiénia okozza.

Hogyan kezeljük?

Elsősorban érdemes odafigyelni a fogkefe minőségére és a fogmosás technikájára. Az érintett, vérző területen nem szabad fogkefét használni. A helyes fogtisztítás megfelelő szájhigiéniát biztosít, ami megszünteti a fogínyvérzést is. A rendszeres fogmosás (ami napi minimum két alkalmat jelent) mellett segít a szájvizek használata. Ez a száj kiöblítésével és fertőtlenítésével járul hozzá a minél jobb szájhigiéniához.

A fogkrémválasztás is sokat jelent a fogínyvérzés kezelése során, ezek a tünetek enyhítésére alkalmasak a gyulladást nem kezelik.

A rendszeres tisztítással és odafigyeléssel kezelhető a fogínyvérzés és az azt okozó gyulladás is. Ha a probléma sokáig fennáll és komoly tünetek vannak, mindenképpen fel kell keresni egy szakembert, mivel súlyosabb problémákat jelez a fogínyvérzés.

Fontos tehát a rendszeresség, a megfelelő eszközök használata és tisztítása, valamint az odafigyelés. Figyeljünk a testünk egészségére és arra, hogy jelez probléma esetén.

Elhízott gyermekek: diéta, vagy életmódváltás?

„Kisgyereket ne fogyókúráztassunk!” – hallottam ismerőst megnyilvánulni, elhízott, jelentős túlsúllyal rendelkező kisiskolás gyermeke kapcsán. Ez valóban így van, azonban akkor mi a megoldás a gyerekkori elhízásra?

A pajzsmirigy betegség testi-lelki jelei

Természetesen egy egyszerű vérvétel egyértelműen megmutatja az értékekből, hogy gond van-e a pajzsmirigyünkkel, azonban sokan az utolsók között gondolnak arra, hogy tüneteik, hízásuk, a gyermekáldás késlekedése és egy sor más egyéb probléma a pajzsmirigy alul-, vagy túlműködéséből kifolyólag áll fenn.

Hogyan hat az emberi szervezetre a rendszeres kólafogyasztás?

Szinte biztos, hogy már mindenki hallott arról, hogy milyen káros hatásai vannak a kólának. Manapság mégis többet fogyasztunk belőle, mint valaha, szinte minden háztartásban egy héten, elfogy legalább 2-3 üveggel. Azokra a kérdésre kerestem a választ, hogy mennyire káros a kóla, hogyan hat az emberi szervezetre és ha tudjuk, hogy káros miért isszuk meg?

Arcápolás otthon, a konyhából

Miért költenél túlárazott kozmetikumokra a boltokban, ha otthon, a konyhádban is találhatsz számos olyan összetevőt, amelyből pakolást készíthetsz? És még az arcbőröd is hálás lesz érte, mert ez mind természetes…

Mindent a természetes probiotikumokról

Az egészséges bélflóra kulcsfontosságú az immunrendszer hatékony működésében, így a betegségek megelőzésében és azok legyőzésében. A puffadás, a hasfájás, a székrekedés vagy a hasmenés mind-mind első szembetűnő jele annak, hogy a bélflóra károsodott, és a belek teljesítménye leromlott.