Menü

A fogínyvérzés okai

A fogmosás elmaradhatatlan része a napunknak, hiszen fogaink állapota nagyban meghatározza az életünket. A fogmosás során jelentkező fogínyvérzés sokak életét megnehezíti.

Lehet rossz fogkefe, vagy rossz technika ami miatt vérezni kezd az íny, de okozhatja komolyabb probléma is. A fogínyvérzés komolyabb egészségügyi problémák tünete lehet, ezért fokozattan oda kell rá figyelni.

Mi okozhatja?

A fogínyvérzés elsősorban annak a jele, hogy a száj higiéniája nem megfelelő. A rendszeres fogínyvérzés rengeteg felnőttet (egyes kutatások szerint 90%-ot) érintenek és sokszor komolyabb problémára utalnak. A vérzést általában gyulladás okozhatja, ami szintén a helytelen és nem alapos tisztítás eredménye, túl sok lepedék marad a fogakon és a szájban felhalmozódnak a baktériumok. Terhesség alatt is gyakran jellemző, mivel a hormonok miatt kitágulnak a szájban található erek, a terhes nők vérzékenyebbek.

A fogínyvérzés nagy százalékban nem komoly probléma, de utalhat súlyosabb egészségügyi problémákra, ezért érdemes rá odafigyelni. Például a nagyon súlyos C-vitamin hiány jele is lehet, vagy a leukémia is okozhat komoly fogínyvérzést. Ez más típusú, sokkal erősebb vérzés, mint amikor a problémát a rossz száj higiénia okozza.

Hogyan kezeljük?

Elsősorban érdemes odafigyelni a fogkefe minőségére és a fogmosás technikájára. Az érintett, vérző területen nem szabad fogkefét használni. A helyes fogtisztítás megfelelő szájhigiéniát biztosít, ami megszünteti a fogínyvérzést is. A rendszeres fogmosás (ami napi minimum két alkalmat jelent) mellett segít a szájvizek használata. Ez a száj kiöblítésével és fertőtlenítésével járul hozzá a minél jobb szájhigiéniához.

A fogkrémválasztás is sokat jelent a fogínyvérzés kezelése során, ezek a tünetek enyhítésére alkalmasak a gyulladást nem kezelik.

A rendszeres tisztítással és odafigyeléssel kezelhető a fogínyvérzés és az azt okozó gyulladás is. Ha a probléma sokáig fennáll és komoly tünetek vannak, mindenképpen fel kell keresni egy szakembert, mivel súlyosabb problémákat jelez a fogínyvérzés.

Fontos tehát a rendszeresség, a megfelelő eszközök használata és tisztítása, valamint az odafigyelés. Figyeljünk a testünk egészségére és arra, hogy jelez probléma esetén.

A legjobb táplálékkiegészítők szorongás ellen

Számos kutatás bizonyítja, hogy egyes táplálékkiegészítők segíthetnek gyógyszerek nélkül enyhíteni a szorongás tüneteit, illetve erősíthetik a terápia és a receptre felírt szorongáscsökkentők hatását. Mutatjuk a legjobb lehetőségeket.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.

Hogyan hat a hőség a magas vérnyomásra?

Az időjárás rengeteg emberre hatással van. A jó időnek a legtöbben örülünk. Azonban a nagy hőség és a kánikula, az állandó izzadás mellett sokszor levertséget, fejfájást okoz, emellett pedig a vérnyomást is befolyásolja.

Miért fontos az anyajegyek védelme?

Az év mindennapján ér minket káros UV sugárzás, amely hozzájárul a bőröregedéshez, az anyajegyek rákosodásához. Komoly probléma lehet, ha sokáig várakozunk a bőrgyógyász meglátogatására, mert olykor lehet, hogy előre fejlődött megbetegedésünk van.