Menü

Hogyan hat az emberi szervezetre a rendszeres kólafogyasztás?

Szinte biztos, hogy már mindenki hallott arról, hogy milyen káros hatásai vannak a kólának. Manapság mégis többet fogyasztunk belőle, mint valaha, szinte minden háztartásban egy héten, elfogy legalább 2-3 üveggel. Azokra a kérdésre kerestem a választ, hogy mennyire káros a kóla, hogyan hat az emberi szervezetre és ha tudjuk, hogy káros miért isszuk meg?

Bizonyított tény, hogy a cukortartalmú és szénsavas üdítőitalok, rontják a fogat. A kóla magas savtartalma és a cukrozott hozzávalók a fogzománc károsodásához és lyukas fogakhoz vezethetnek. Persze ihatunk cukormenteset is, de attól, még a szénsav ugyanúgy ott van. Valamint az aszpartám édesítőszer, nagymértékben idegméreg, kismértékben feltételezhetően képes kiürülni a szervezetből.

A túl sok koffein bevitel következménye lehet, a szív és érrendszeri problémák megjelenése, a mindennapos kólafogyasztás 20 százalékkal is megnövelheti a szívroham kialakulásának kockázatát. Az űdítőitalok a magas cukortartalmuk, miatt kiszárítják a bőrt, valamint elősegítik a ráncok kialakulását. Felgyorsítják a bőröregedést, sőt petyhüdté és fénytelenné teszik a bőrödet.

Emellett az aszpartám és a “kólásdobozokban” megtalálható benzolmolekulák, miatt a rák kialakulását is elősegíti az üdítő. Azonban ha az ember egy héten csak 1-2 üveggel fogyaszt el, az nem feltétlenül káros.

A “cukros kóla” hasonlóan más cukortartalmú üdítőitalokhoz, elhízást okoz. Valamint nagy szerepe lehet, a kettes típusú cukorbetegség kialakításában is. A szénsavas űdítők emellett hozzájárulnak a csontritkuláshoz is. A kólában lévő foszforsav a nők csont­jaira különösen veszélyes.

Azt is meg lehet említeni, hogy az üdítőben található koffeinnek, vizelethajtó hatása van, szóval ha sokat vittünk be a szervezetünkbe, akkor jó ha van a közelben egy mosdó.

A kóla az emberi fogyasztáson túl, jó még vízkő eltávolítására is wc-ről, kádról, mosdókagylóról. Valamint képes lemarni a rozsdát tárgyakról és rozsdafoltok eltávolítására is képes. Már ez a két tény is sok aggályt felvet, a fogyasztásával kapcsolatban.

Ha a kólát abból a szempontból akarom hasonlítani, hogy tudjuk, hogy káros, de mégis megisszuk, akkor a dohányzáshoz lehetne. Valószínűleg a kólát fogyasztó emberek is tisztában vannak azzal, hogy káros az üdítő, de mégis újra és újra megvesszük és megisszuk, mert épp megkívánjuk, vagy az ebéd után jól esik.

Egyszóval a kólahasználat aggályos, de minden más üdítő rendszeres fogyasztása is káros lehet. Itt is az a fontos, hogy az ember mértéket tudjon tartani és ne igyon belőlük túl sokat. Akkor sem egészséges, de legalább nem annyira káros, és nem kell lemondanunk az üdítőital íze által nyújtott örömökről. Ha őszinték akarunk lenni magunkhoz, a legjobb ital az ember számára továbbra is a víz, csak hát az kevésbé finom, mint az űdítők.

Szabó Máté

Így javítják a kertben termelt zöldségek a gyermekek egészségét!

Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja.

Ultraibolya sugárzás elleni védelem télen

Úgy tűnik, mintha csak télen nem érne bennünket ultraibolya sugárzás. Tény, hogy a rövidebb világos időszakok miatt alapjában véve kevesebb a sugárterhelés. Valamint a zord, ködös, vastagon felhős, csapadékos időjárás, csökkenti a kitettséget. Ugyanakkor lassan már több, már fél órával később nyugszik le a nap. Illetve úgy ahogy máskor időközönként kisüt a nap. Ez azt jelenti, hogy lassan, de folyamatosan emelkedni fog a sugárzás mértéke is, attól függetlenül, hogy a tél közepén vagyunk. Hogyan és mit védjünk télen az UV sugaraktól?

Elő a bakancsokkal

A tél igen változékony arcát mutatja hazánkban. Az elmúlt napokban sok helyen havazott is. Bár említésre méltó hó mennyiség leginkább az északibb országrészekben van most is. Viszont attól, hogy nem feltétlenül kell sok hóra számítanunk attól a beígért szibériai levegő következtében igen hideg időre számíthatunk. Szóval fogunk fázni, ha nem készülünk fel rá. Hidegre pedig legérzékenyebb testrészünk a talpunk. Ideje elővenni a bakancsokat, ha még nem tettük vagy érdemes beruháznunk egy párra. Nade, hogyan válasszunk? Mit tehetünk, hogy lábunkat védjük?

Hogyan óvjuk a hajunkat télen?

A hajunk megfelelő ápolása mindig kiemelten fontos, így van ez télen is, hiszen téliesre fordult az időjárás, néhol már havazik is, a házakban pedig szobahőmérséklet van. A ki-be járkálás által generált radikális hőmérsékletváltozás vagy a sapka (fontosságának ellenében) is megterhelheti a hajkoronákat.

A szénsav hatása az egészségre

A buborékos ásványvíz két fő összetevője a víz és a szénsav. Utóbbi azonban idővel gyengítheti a fogzománcot. Szerencsére a szénsav egy viszonylag gyenge sav, és a károsító hatása nagyon lassan bontakozik ki. Más a helyzet azonban, ha ízesített változatot vagy cukrozott üdítőt fogyasztunk.