Menü

Elhízott gyermekek: diéta, vagy életmódváltás?

„Kisgyereket ne fogyókúráztassunk!” – hallottam ismerőst megnyilvánulni, elhízott, jelentős túlsúllyal rendelkező kisiskolás gyermeke kapcsán. Ez valóban így van, azonban akkor mi a megoldás a gyerekkori elhízásra?

Természetesen a megelőzés elsősorban a megoldás, diéta helyett az egészséges életmódra való nevelés és ehhez a megfelelő példamutatás, ebben pedig a szülők felelőssége kifejezetten nagy.

Valóban nem, egyáltalán nem kell fogyókúráztatni egy gyereket, borzalmasan is hangzik, azonban a betegségek, későbbi szövődmények (cukorbetegség, magas vérnyomás, ízületi problémák…stb.) elkerülése érdekében mielőbb életmódváltásra van szükség.

Nem könnyíti a testsúlycsökkentést az sem, hogy a szülők édességgel jutalmazzák a gyerekeiket, ehelyett inkább dietetikus, pszichológus, gyógytornász, endokrinológus segítségével kell rávezetni a gyerekeket arra, hogy nem diétázni kell, hanem az életmódot és a gondolkodásmódot megváltoztatni.

Ahogy a túl sok cukor, úgy a túl magas sófogyasztás nem tesz jót a gyerekek egészségének. Az ételek sótartalmának csökkentése sok gyereket menthetne meg a felnőttkori betegségektől. A diétánál érdemes figyelembe venni a kalóriaszámot, nyilván nem kell görcsösen számolgatni, de törekedni kell az alacsonyabb kalóriatartalmú, kevésbé zsíros ételek kiválasztására, mikor tálalunk.

Nemcsak a szénhidrát hizlal, hanem a sok zsíros, kalóriadús étel és cukros üdítőital is.

A "felesleges" kalóriák lefaraghatóak, válasszunk zsírszegény tejtermékeket, hozzáadott cukor nélküli joghurtokat, az üdítőitalok helyett vizet, ízesített vizet, cukor nélküli teákat, cukormentes szörpöket. (kerüljük a mesterséges édesítő szereket is, én a természetes édesítőszerrel édesített szörpöket, üdítőitalokat javaslom)

Az étkezések végén ne legyen desszert, az egészséges, reform módon elkészített nasikat hagyjuk uzsonnára, vagy tízóraira, mely alatt gyümölcsöket, olajos magokat, joghurtokat értek.

A mennyiségen nem szívesen változtatnék, hiszen egy kisgyerek egyen, amennyi jólesik, inkább az alapanyagok cseréjére törekednék.

Jó megoldás, ha a gyerekek az ételek elkészítésében maguk is részt vehetnek, így ők is tisztában lesznek az egészséges, kontra egészségtelen alapanyagokkal.

A tiltás nem vezet jóra, inkább a csere legyen a megoldás, a „mit mire” elv alapján mutassunk alternatívákat egészséges alapanyagokra. "Cserekereskedelem" tiltás helyett.

Mindezen erőfeszítések között sem árt észben tartani, hogy nem feltétlenül kell lemondani az édességről vagy egy-egy finomabb falatról, hisz a tilos csemegék sokkal csábítóbbak, mint a szabad dolgok.

Ezért a cserekereskedelem és a „ne tégy ki sokat az asztalra, hogy ne essünk kísértésbe” elvét érdemes szem előtt tartani, azaz valamit (édesség) valamiért (vacsora) módon iktassuk be azt, amit nem tudunk, vagy nem akarunk megtagadni a gyerekektől.

Nem az egyszeri gyors étkezdében elfogyasztott finomságtól híznak el a gyerekek, de tudniuk kell azt is, hogy ez nem a mindennapi életük része. Fontos emellett, hogy a nagyszülők, vagy esetleg a szülők között fennálló nézeteltérések okozta kettős neveléstől is megkíméljük magunkat és gyermekünket, mivel a feszültség okozta meghasonlás gyakorlatilag lehetetlenné teszi az életmódváltást, hiszen mindenki a kisebb ellenállás felé szeret menni (mami szeret, mert mindent megkapok és megehetek).

Ha tehát tényleg komolyan gondoljuk az életmódváltást, a lépéseket következetesen és összefogva kell megtennünk.

Martinka Dia

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.

A szájápolás fontossága

Már gyermekkortól fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia, valamint az egészséges étkezés. Mai témánk a szájápolással kapcsolatos.

Járjunk babaúszásra?

A babaúszásról érdekes módon megoszlanak a vélemények, az orvosok, szülők, védőnők és gyógypedagógusok mind más véleményt fogalmaznak meg a „babauszi” hasznosságáról. Összeszedjük a pro és kontra érveket, véleményeket.

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.