Elhízott gyermekek: diéta, vagy életmódváltás?
- Dátum: 2020.11.29., 17:46
- Martinka Dia
- diéta, életmódváltás, fegyelem, fogyókúra, gyerek, szülő
„Kisgyereket ne fogyókúráztassunk!” – hallottam ismerőst megnyilvánulni, elhízott, jelentős túlsúllyal rendelkező kisiskolás gyermeke kapcsán. Ez valóban így van, azonban akkor mi a megoldás a gyerekkori elhízásra?
Természetesen a megelőzés elsősorban a megoldás, diéta helyett az egészséges életmódra való nevelés és ehhez a megfelelő példamutatás, ebben pedig a szülők felelőssége kifejezetten nagy.

Valóban nem, egyáltalán nem kell fogyókúráztatni egy gyereket, borzalmasan is hangzik, azonban a betegségek, későbbi szövődmények (cukorbetegség, magas vérnyomás, ízületi problémák…stb.) elkerülése érdekében mielőbb életmódváltásra van szükség.
Nem könnyíti a testsúlycsökkentést az sem, hogy a szülők édességgel jutalmazzák a gyerekeiket, ehelyett inkább dietetikus, pszichológus, gyógytornász, endokrinológus segítségével kell rávezetni a gyerekeket arra, hogy nem diétázni kell, hanem az életmódot és a gondolkodásmódot megváltoztatni.
Ahogy a túl sok cukor, úgy a túl magas sófogyasztás nem tesz jót a gyerekek egészségének. Az ételek sótartalmának csökkentése sok gyereket menthetne meg a felnőttkori betegségektől. A diétánál érdemes figyelembe venni a kalóriaszámot, nyilván nem kell görcsösen számolgatni, de törekedni kell az alacsonyabb kalóriatartalmú, kevésbé zsíros ételek kiválasztására, mikor tálalunk.
Nemcsak a szénhidrát hizlal, hanem a sok zsíros, kalóriadús étel és cukros üdítőital is.

A "felesleges" kalóriák lefaraghatóak, válasszunk zsírszegény tejtermékeket, hozzáadott cukor nélküli joghurtokat, az üdítőitalok helyett vizet, ízesített vizet, cukor nélküli teákat, cukormentes szörpöket. (kerüljük a mesterséges édesítő szereket is, én a természetes édesítőszerrel édesített szörpöket, üdítőitalokat javaslom)
Az étkezések végén ne legyen desszert, az egészséges, reform módon elkészített nasikat hagyjuk uzsonnára, vagy tízóraira, mely alatt gyümölcsöket, olajos magokat, joghurtokat értek.
A mennyiségen nem szívesen változtatnék, hiszen egy kisgyerek egyen, amennyi jólesik, inkább az alapanyagok cseréjére törekednék.
Jó megoldás, ha a gyerekek az ételek elkészítésében maguk is részt vehetnek, így ők is tisztában lesznek az egészséges, kontra egészségtelen alapanyagokkal.
A tiltás nem vezet jóra, inkább a csere legyen a megoldás, a „mit mire” elv alapján mutassunk alternatívákat egészséges alapanyagokra. "Cserekereskedelem" tiltás helyett.
Mindezen erőfeszítések között sem árt észben tartani, hogy nem feltétlenül kell lemondani az édességről vagy egy-egy finomabb falatról, hisz a tilos csemegék sokkal csábítóbbak, mint a szabad dolgok.

Ezért a cserekereskedelem és a „ne tégy ki sokat az asztalra, hogy ne essünk kísértésbe” elvét érdemes szem előtt tartani, azaz valamit (édesség) valamiért (vacsora) módon iktassuk be azt, amit nem tudunk, vagy nem akarunk megtagadni a gyerekektől.
Nem az egyszeri gyors étkezdében elfogyasztott finomságtól híznak el a gyerekek, de tudniuk kell azt is, hogy ez nem a mindennapi életük része. Fontos emellett, hogy a nagyszülők, vagy esetleg a szülők között fennálló nézeteltérések okozta kettős neveléstől is megkíméljük magunkat és gyermekünket, mivel a feszültség okozta meghasonlás gyakorlatilag lehetetlenné teszi az életmódváltást, hiszen mindenki a kisebb ellenállás felé szeret menni (mami szeret, mert mindent megkapok és megehetek).
Ha tehát tényleg komolyan gondoljuk az életmódváltást, a lépéseket következetesen és összefogva kell megtennünk.
Martinka Dia
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.
Sajátszabályos gyerekek – hogyan értsük meg őket
Minden gyerek más, még a családon belüli gyermekek sem ugyanolyanok, hiába kapják ugyanazt a nevelést. Nézzük, milyenek a sajátszabályos gyerekek.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.