Menü

„Adj vért és ments meg három életet!”

Jól ismert szlogen, sokszor hallottuk, de vajon meg is tesszük? Miért fontos a véradás? Mert a vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem lehet előállítani, csak véradással pótolhatjuk. A kialakult járványhelyzetben talán mindennél nagyobb szükség van a segítségre.

A véradás során levett vérből előállított vérkészítmény 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos a véradások rendszeressége, folyamatossága.

A vércsoportok tekintetében 4 féle vércsoportot különböztetünk meg: A, B, AB, O. Magyarországon a leggyakoribb vércsoport az A-s, míg a legritkább az AB-s.

Egyetlen véradással, azaz egy egység levett vérből háromféle vérkészítményt állítanak elő: vörösvérsejt-koncentrátumot, thrombocyta-koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát.

Ezeket a készítményeket akár három beteg is kaphatja, ezért halljuk gyakran a jól ismert mondást: „Adj vért és ments meg három életet!”

Naponta mintegy 1800 véradóra van szükség folyamatosan ahhoz, hogy a biztonságos vérkészlet rendelkezésre álljon szükség esetére.

A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező orvosi vizsgálatok nemcsak a vércsoportunkat mutatja ki, de a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is.

Van pár dolog, amelyekre a véradás előtt és után figyelni kell. A véradás sikere múlhat ezen. A legfontosabb szabály, hogy véradó minden egészséges nagykorú, de 65 évesnél fiatalabb személy lehet (amennyiben súlya nagyobb mint 50 kilogramm). Fontos, hogy véradás előtt és után a donor elegendő folyadékot igyon. Legyen tisztában milyen gyógyszereket szedett és melyek zárják ki a véradás lehetőségét. Lehetőleg aznap ne sportoljon és véradás előtt ne igyon alkoholt. Az orvosnak a vizsgálat során az étrend-kiegészítők, gyógyteák fogyasztását is említeni kell. Nem szükséges és nem is tanácsos éhgyomorra menni, arra viszont figyelni kell, hogy lehetőleg ne zsíros, nehéz ételt fogyasszon előtte. Szülés után 9, szoptatás után 3 hónappal adható vér, a tetoválás, illetve a testékszer pedig nem kizáró ok, azonban a tetoválás után 6 hónapot várni kell.

Antibiotikumos kezelés befejezése után 1 hónappal már lehet vért adni, addig azonban várni kell.

Férfiak évente akár 5-ször, nők maximum 4-szor adhatnak vért, a véradások között pedig minimum 56 napnak kell eltelnie. Menstruáció alatt nem szabad vért adni, illetve cukorbetegek sem tehetik sajnos.

Mindenkinek ajánlom figyelmébe a https://www.ovsz.hu/hu/veradas illetve a https://addavered.hu/ weboldalakat és az ott található információkat! Jelenleg 58 helyszínen szerveznek véradásokat országszerte, a helyek és időpontok a www.ovsz.hu és a veradas.hu oldalon követhetők. Adj vért!

Martinka Dia

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?