Menü

Múlt, jelen, jövő 2. rész

A jövő elkezdődött. Ugyanakkor olyan események csoportja ez, ami még nem történt meg. Tervek, álmok, várakozások nélkül csak az árral sodródunk és nem igazán van választási lehetőségünk. Természetesen nem láthatunk mindent előre, de legalább saját terveinket illetően legyen mozgásterünk. Ez azt jelenti, hogy tervek azért is kellenek, hogy legyen mitől eltérni, ha arra szükség mutatkozik.

Sokan ilyenkor fogadalmakat tesznek, amiket vagy betartanak, vagy megszegnek. Például a dohányzásról, alkoholról, szerencsejátékról nem könnyű lemondani. Ugyanakkor akik karcsúbb alakot vagy életmódváltást terveznek az sem egyszerű a tél közepén, pedig valahol el kell kezdeni. Szóval, ha lehet inkább vállalható kisebb lépéseket fogadjunk meg és azok elérése pozitívan fog hatni a végső célunkhoz vezető úton. A megszegett fogadalmak pedig annak megfelelően önértékelésünket akár pillanatnyi közérzetünket is kedvezőtlenül befolyásolhatják. Nem beszélve arról, hogy immunrendszerünk is meghálálja, ha ígéreteinket megtartjuk.

Az új év tervezéséhez szintén rendelkezésre állnak már letölthető évrendező füzetek. Mellé pedig érdemes már a határidő naplót is elővenni fontosabb eseményeket bejegyezni, hogy ezekhez a támpontokhoz csatlakozzon majd a többi esemény év közben. A heti terveinket érdemes lehet akár például parafatáblán vezetni, amit jól látható helyre érdemes kihelyezni otthonunkban vagy munkahelyünkön. Az ilyen elven működő megoldásoknál nem kell lapozgatni, így jobban többször látjuk, és így hatékonyan lehet haladni tapasztalataim szerint. Így a tervek jó hatásfokkal megvalósíthatók.

Tény erre időt kell szánni, de szerintem megéri. Megvan a varázsa és látni lehet saját haladásunkat. Viszont, ha nem szeretnénk ennyit dolgozni ezzel, ma már számtalan alkalmazás is rendelkezésre áll az okostelefonunkban olyan plusz funkciókkal, hogy jelzi a közeledő eseményeket automatikusan értesítéseket jelenít meg, hangjelzést ad. Érdemes lehet egy jó alkalmazást keresni.

Az új év tervezéséhez is érdemes elvonulni egy kicsit. A hosszú hétvége pedig alkalmas lehet egy ilyen feladatra szerintem. Sokat segíthet egy inspiráló könyv elolvasása vagy ilyen zene hallgatása, ami segít szabadjára engedni gondolatainkat. Ugyanakkor egy frissítő kávé vagy tea is jól jöhet és az ilyenkor szokásos ételekről se feledkezzünk meg.

Összességében, úgy vélem, hogy a jövő tervezése mindig izgalmas program az év elején, jó ha szakítunk rá egy kis időt. Érdemes megtervezni a 2021-es esztendőt. És, hogy milyen lesz ez az év? A népi jóslások szerint a napos idő jó évet hozhat, a csillagos éjszaka pedig rövid telet. Na de bárhogy is alakul, az egészségügyi korlátozásokat továbbra is tartsuk be. Vigyázzunk magunkra és egymásra ebben az évben is. Boldog Új évet! Jó egészséget kívánok!

Vörös Sándor

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.