Menü

Múlt, jelen, jövő 2. rész

A jövő elkezdődött. Ugyanakkor olyan események csoportja ez, ami még nem történt meg. Tervek, álmok, várakozások nélkül csak az árral sodródunk és nem igazán van választási lehetőségünk. Természetesen nem láthatunk mindent előre, de legalább saját terveinket illetően legyen mozgásterünk. Ez azt jelenti, hogy tervek azért is kellenek, hogy legyen mitől eltérni, ha arra szükség mutatkozik.

Sokan ilyenkor fogadalmakat tesznek, amiket vagy betartanak, vagy megszegnek. Például a dohányzásról, alkoholról, szerencsejátékról nem könnyű lemondani. Ugyanakkor akik karcsúbb alakot vagy életmódváltást terveznek az sem egyszerű a tél közepén, pedig valahol el kell kezdeni. Szóval, ha lehet inkább vállalható kisebb lépéseket fogadjunk meg és azok elérése pozitívan fog hatni a végső célunkhoz vezető úton. A megszegett fogadalmak pedig annak megfelelően önértékelésünket akár pillanatnyi közérzetünket is kedvezőtlenül befolyásolhatják. Nem beszélve arról, hogy immunrendszerünk is meghálálja, ha ígéreteinket megtartjuk.

Az új év tervezéséhez szintén rendelkezésre állnak már letölthető évrendező füzetek. Mellé pedig érdemes már a határidő naplót is elővenni fontosabb eseményeket bejegyezni, hogy ezekhez a támpontokhoz csatlakozzon majd a többi esemény év közben. A heti terveinket érdemes lehet akár például parafatáblán vezetni, amit jól látható helyre érdemes kihelyezni otthonunkban vagy munkahelyünkön. Az ilyen elven működő megoldásoknál nem kell lapozgatni, így jobban többször látjuk, és így hatékonyan lehet haladni tapasztalataim szerint. Így a tervek jó hatásfokkal megvalósíthatók.

Tény erre időt kell szánni, de szerintem megéri. Megvan a varázsa és látni lehet saját haladásunkat. Viszont, ha nem szeretnénk ennyit dolgozni ezzel, ma már számtalan alkalmazás is rendelkezésre áll az okostelefonunkban olyan plusz funkciókkal, hogy jelzi a közeledő eseményeket automatikusan értesítéseket jelenít meg, hangjelzést ad. Érdemes lehet egy jó alkalmazást keresni.

Az új év tervezéséhez is érdemes elvonulni egy kicsit. A hosszú hétvége pedig alkalmas lehet egy ilyen feladatra szerintem. Sokat segíthet egy inspiráló könyv elolvasása vagy ilyen zene hallgatása, ami segít szabadjára engedni gondolatainkat. Ugyanakkor egy frissítő kávé vagy tea is jól jöhet és az ilyenkor szokásos ételekről se feledkezzünk meg.

Összességében, úgy vélem, hogy a jövő tervezése mindig izgalmas program az év elején, jó ha szakítunk rá egy kis időt. Érdemes megtervezni a 2021-es esztendőt. És, hogy milyen lesz ez az év? A népi jóslások szerint a napos idő jó évet hozhat, a csillagos éjszaka pedig rövid telet. Na de bárhogy is alakul, az egészségügyi korlátozásokat továbbra is tartsuk be. Vigyázzunk magunkra és egymásra ebben az évben is. Boldog Új évet! Jó egészséget kívánok!

Vörös Sándor

Különleges hobbik 5. – Építés mézeskaláccsal

Igaz, a mézeskalácsszezon a végét járja, most mégis visszatekintünk az ünnepi mézeskalács hangulatra. Terhes Róberttel, egy hobbi mézeskalácsossal beszélgettem különleges mesterségéről, és az is kiderült, hogy Elon Musk „betörhetetlen” Cybertruck-ját mézeskalácsból is meg lehet építeni.

Lehet tudatosan álmodni?

Még igen rövidek a nappalok, viszonylag koraiak napnyugták és hamarabb beindíthatják a hormonokat. Az állatok és a növények is téli álmukat alusszák és mi emberek is többet pihenünk. Ilyenkor pedig megvan az esély arra, hogy többet álmodjunk. Van, hogy több cselekményre is emlékszünk. Ezek legtöbbször úgy tűnnek, mintha teljesen véletlenül történnének. Viszont általában, több áll a dolgok mögött, mint az elfogyasztott vacsoránk.

Hogyan mossunk sportruházatot?

Aki hetente többször sportol, bizony tudja, milyen tetemes mennyiségű sportruházatot lehet felhalmozni pár nap alatt, azonban nem mindegy mit és hogyan mosunk ezek közül.

Ezért írj naplót!

A naplóírás pozitív hatásai.

Különleges hobbik 4. – társasjátékozás

A társasjátékok már régóta jelen vannak az emberiség életében, legyen szó aktív vagy szellemi játékról. Felnőttként is szeretünk játszani, hiszen a játék és a szórakozás kell is az életben. Örömmel emlékezhetünk vissza gyerekkorunkra, de valamennyire felnőttként is gyerekek vagyunk. Talán ezért szeretünk annyira játszani.