Menü

Mit egyél januárban?

Tény, hogy a zord, téli hónapokban nem jutunk annyi változatos, egészséges élelmiszerhez, idényzöldséghez, gyümölcshöz, mint más évszakokban, azonban a januári étkezést is fel lehet dobni ízekkel, arról nem is beszélve, hogy a sok újévi fogadalom, lefogyok, leteszem a cigit, sportolni kezdek satöbbi szinte kívánja, hogy – legalább az év legelején – elkezdjünk tudatosabban élni, enni.

De vajon mit ehetünk januárban? A decemberi dőzsölés után szerintem leginkább semmit sem kéne, a böjt lenne a legjobb a szervezetnek, de természetesen nem koplalni akarunk, csak visszafogni magunkat.

A legdrágább ételek sem januárban készülnek, mivel az ünnepek alaposan lefogyasztották a pénztárcánkat.

Nem kell senkinek hatalmas fordulattal gyökeresen életmódot változtatni, ezt nem jó célul kitűzni, helyette inkább apró jó szokások bevezetésével kell kezdenünk.

Ami a januári választékot illeti, a finomított élelmiszerek továbbra is kerülendők, illetve a génmódosított termékek is, hiába látunk hatalmas szőlőszemeket vagy málnát, a nem a szezonnak megfelelő áru mind melegházban nevelt, mindenféle szerekkel kezelt, egészségre ártalmas adalékokat tartalmaz.

A citrom azonban kiváló méregtelenítő hatású, mindenképp kerüljön kosárba. Szinte nincs olyan diéta, étrend, fogyókúra, betegség, amelyben a citrom ne kaphatna helyet.

Reggel, éhgyomorra, vagy ebéd és vacsora előtt egy pohár langyos vízbe csavard bele a citrom levét, és apró kortyokban idd meg, hatása vitathatatlan.

A vegyszermentes citromnak a héját is felhasználhatjuk, nagyon jótékony hatású.

A citrom levét mandulaolajjal keverve kiváló bőr- és hajápoló szert kapunk.

A citrom után az alma talán a második legjobb élelmiszerünk.

Egész télen biztosítja a szükséges tápanyagokat, illetve magas a fehérje- és vitamintartalma. Remekül méregtelenít, jó a bélműködésre és még sorolhatnám.

Almából még télen is rengeteg fajta áll rendelkezésre, van miből válogatni.

A különböző hazai körtefajták is kaphatók egész télen. Székrekedés ellen, reumára, vesebetegség esetén, epegondokra jótékony hatást gyakorol. A

Az aszalt gyümölcsök bár cukortartalmuknál fogva nem épp diétásak, de pár szem mindenképp fogyasztandó.

A zöldségfélék közül télen javasoltak a fehér- és vöröskáposzta, a sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, hagyma, cékla, fekete retek, kelkáposzta, kínai kel. Zöldek közül a petrezselyem és a snidling. Érdemes csíráztatni is, melyet hozzákeverhetünk a salátánkhoz.

Egy újévi fogadalmat elkezdeni sosem könnyű, pláne, ha az a táplálkozásról szól, hiszen mindannyian szeretünk jókat enni, azonban törekedjünk arra, hogy tudatosan legyünk hedonisták és adjuk meg a szervezetünknek, amire most a legnagyobb szüksége van.

Martinka Dia

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.

A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?

A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.

Segítsük az állatmenhelyeket: Hogyan tehetünk jót a rászoruló állatokért

Az állatmenhelyek rendkívül fontos szerepet töltenek be a társadalomban, hiszen ők biztosítják a védelmet, ellátást és szeretetet azoknak az állatoknak, akik gazdátlanul vagy rossz körülmények között élnek. Sajnos a menhelyek működése nem mindig egyszerű, hiszen folyamatosan szembesülnek a pénzhiánnyal, az önkéntesek hiányával és a túlzsúfoltsággal. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a társadalom minden tagja tegyen valamit az állatok védelméért.