Menü

Mit egyél januárban?

Tény, hogy a zord, téli hónapokban nem jutunk annyi változatos, egészséges élelmiszerhez, idényzöldséghez, gyümölcshöz, mint más évszakokban, azonban a januári étkezést is fel lehet dobni ízekkel, arról nem is beszélve, hogy a sok újévi fogadalom, lefogyok, leteszem a cigit, sportolni kezdek satöbbi szinte kívánja, hogy – legalább az év legelején – elkezdjünk tudatosabban élni, enni.

De vajon mit ehetünk januárban? A decemberi dőzsölés után szerintem leginkább semmit sem kéne, a böjt lenne a legjobb a szervezetnek, de természetesen nem koplalni akarunk, csak visszafogni magunkat.

A legdrágább ételek sem januárban készülnek, mivel az ünnepek alaposan lefogyasztották a pénztárcánkat.

Nem kell senkinek hatalmas fordulattal gyökeresen életmódot változtatni, ezt nem jó célul kitűzni, helyette inkább apró jó szokások bevezetésével kell kezdenünk.

Ami a januári választékot illeti, a finomított élelmiszerek továbbra is kerülendők, illetve a génmódosított termékek is, hiába látunk hatalmas szőlőszemeket vagy málnát, a nem a szezonnak megfelelő áru mind melegházban nevelt, mindenféle szerekkel kezelt, egészségre ártalmas adalékokat tartalmaz.

A citrom azonban kiváló méregtelenítő hatású, mindenképp kerüljön kosárba. Szinte nincs olyan diéta, étrend, fogyókúra, betegség, amelyben a citrom ne kaphatna helyet.

Reggel, éhgyomorra, vagy ebéd és vacsora előtt egy pohár langyos vízbe csavard bele a citrom levét, és apró kortyokban idd meg, hatása vitathatatlan.

A vegyszermentes citromnak a héját is felhasználhatjuk, nagyon jótékony hatású.

A citrom levét mandulaolajjal keverve kiváló bőr- és hajápoló szert kapunk.

A citrom után az alma talán a második legjobb élelmiszerünk.

Egész télen biztosítja a szükséges tápanyagokat, illetve magas a fehérje- és vitamintartalma. Remekül méregtelenít, jó a bélműködésre és még sorolhatnám.

Almából még télen is rengeteg fajta áll rendelkezésre, van miből válogatni.

A különböző hazai körtefajták is kaphatók egész télen. Székrekedés ellen, reumára, vesebetegség esetén, epegondokra jótékony hatást gyakorol. A

Az aszalt gyümölcsök bár cukortartalmuknál fogva nem épp diétásak, de pár szem mindenképp fogyasztandó.

A zöldségfélék közül télen javasoltak a fehér- és vöröskáposzta, a sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, hagyma, cékla, fekete retek, kelkáposzta, kínai kel. Zöldek közül a petrezselyem és a snidling. Érdemes csíráztatni is, melyet hozzákeverhetünk a salátánkhoz.

Egy újévi fogadalmat elkezdeni sosem könnyű, pláne, ha az a táplálkozásról szól, hiszen mindannyian szeretünk jókat enni, azonban törekedjünk arra, hogy tudatosan legyünk hedonisták és adjuk meg a szervezetünknek, amire most a legnagyobb szüksége van.

Martinka Dia

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.

A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?

A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.