Menü

A vérszegénység okai

Az anaemia, vagyis a vérszegénység a vörösvértestek számának és a vörösvértestek mennyiségét jelző paraméterek (pl. hemoglobin, hematokrit) szintjének csökkenését jelenti.

Mi a vészes vérszegénység?

A XIX. században még "vészes"-nek leírt vérszegénység, a B12-vitamin felfedezésével mára már a legjobban gyógyítható hematológiai betegséggé szelídült. "Vészes"-nek azért nevezték el, mert a vérsejtek megfogyatkozása drámai volt, a vörösvérsejtek száma akár a normális egytizede alá is süllyedhetett. Miután felfedezték, hogy a betegség lényegében B12-vitamin (kobalamin, kobaltot tartalmazó amin-vegyület) hiányra, illetve felszívódási zavarra vezethető vissza, a betegséget ma már nem mondhatjuk "vészes"-nek.

A vészes vérszegénység előfordulása

A valódi, felszívódási zavarra visszavezethető vészes vérszegénység jellemzően a 60 év felettiek betegsége. Nőknél valamivel gyakrabban fordul elő. A 60 év feletti népesség mintegy 2%-ánál mutatható ki anaemia perniciosa.

Hogyan ismerhető fel a vérszegénység?

Az anémia miatt a sejtekhez jutó oxigén mennyisége kevesebb, vagyis oxigénhiányos állapotok lépnek fel. A tünetek és maga a betegség lassan, lappangva alakul ki, tüneteit nem mindig könnyű beazonosítani. A vérszegénység tünetek közé tartozik a gyakori fáradtság, tompaság, szédelgés, a bőr elhalványodása, sápadtság, ingerlékenység, fejfájás, hajhullás, körömrepedezés, fülzúgás, Vashiányos fajtájánál a nyelési fájdalom, a nyelv égő érzése is tapasztalható. Egyes esetekben kísérhetik emésztőszervi panaszok, mint az étvágytalanság, székrekedés, felpuffadás, hányinger.

Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a teljes populáció mintegy 30%-a vashiányos. A vas hiánya a hemoglobin alacsony szintjével jár együtt, ami többek között fáradékonyságban, sápadtságban, vagy szapora szívverésben nyilvánulhat meg.

Vashiány szempontjából rizikócsoportba tartoznak:

termékeny korú nők erős menstruációs vérzéssel,

várandós nők,

szoptató anyák,

újszülöttek, csecsemők, kisgyermekek,

daganatos betegek,

szívelégtelenségben szenvedő betegek,

vegetáriánusok, vegánok,

szigorú, egyoldalú diétát követők,

emésztőcsatorna, illetve annak vérzésével járó betegségek esetén,

szívelégtelenségben szenvedő betegek.

Vörösvértest-süllyedés

A felgyorsult vörösvértest-süllyedés a szervezet kóros folyamaira hívhatja fel a figyelmet. Így egyaránt állhat a háttérben valamilyen fertőző betegség, gyulladás, vérszegénység, daganatos megbetegedés vagy akár a pajzsmirigy túlműködése is. A lelassult vörösvértest-süllyedés oka lehet a szívelégtelenség, a vörösvértest membránjának elváltozásai vagy a vörösvértest-többlet is.

A vérszegénység jelentősége terhességben

Terhességben a vérszegénységnek azért nagy a jelentősége, mert a vas alacsony szintje lelassíthatja a magzati agy fejlődését. Amennyiben az első trimeszterben az anya szervezetében kevés a vas, az gátolhatja a kicsi központi idegrendszerének egészséges kifejlődését. A fentieken túl, a terhesség alatti vashiányos vérszegénység a koraszüléssel, valamint az alacsony születési súllyal is összefüggésben áll.

Szintén fokozott a veszélye ilyen esetben a halva szülésnek és a csecsemő halálnak, tehát nem szabad figyelmen kívül hagynunk ezt a problémát.

Szerző: Udvari Fanni

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani