Menü

Különleges hobbik 2. – pirogravírozás

A faégetés hazánkban nagyobb érdeklődésnek örvend, mint máshol Európában. Nem egy népszerű hobbi, de egyre népszerűbbé válik. Mindenesetre megállapíthatjuk, hogy a faégetés több puszta mesterségnél, a pirogravírozás ugyanis igazi művészet!

A legrégebb óta afrikai törzsek égettek mintákat bőrre vagy fára, de a faégetés technikájának fejlődése csak a XIX. század végén történt meg. Egy Alfred Smart nevezetű ausztrál építész fedezte fel, hogy vízbázisú festékeket hő segítségével fel lehet vinni fára. A fejlődés hatására sok országban tradícionálissá vált: Romániában, Argentínában és hazánkban is. Itthon gyakran találkozhatunk faégetőkkel kirakodóvásárokon, ahol vágódeszkára, fakanalakra és egyéb konyhai faeszközökre készítenek egyedi mintákat. Sőt, sokan elég komolyan űzik ezt a mesterséget, hiszen akár portrét vagy nagyobb volumenű alkotásokat is képesek beleégetni egy fadarabba. Van Gogh is készített fába égetett alkotást.

Szerencsére ehhez a hobbihoz sem kell sok eszköz: szükség van bőrre vagy fára, amire égetünk, illetve egy pákára, amivel égetünk. Ezekre sem kell sokat költeni művészboltokban, hiszen már szupermarketekben is elérhetőek megfizethető áron. A pákához beszerezhetünk különböző fejeket, amik más-más mintát égetnek bele a fába. Ezekkel a fejekkel tudjuk az árnyalatokat is szabályozni. Fából érdemes világos tónusút választani, hiszen azon gyönyörűen fog látszódni az égetett minta. Ezért érdemes pirogravírozni bükkre, nyírfára vagy tölgyre.

Pákából többfajta kapható: a gázzal működő pirográf egyszerűen használható, nincs vezeték, ami megéghetne használata során. Az egyszerű pirográf elektromos árammal működik, felmelegszik és már használható is. A profik szabályozható forrasztó állomásokat és forrasztópákát használnak, a nevében is benne van, hogy a hőfok állítható.

A kiválasztott faeszközre mindenképpen érdemes először felvázolni, felrajzolni a kívánt mintát. Sokan számítógépen terveznek meg előre egyedi grafikákat, amit majd ráégetnek a kiválasztott tárgyra. Egy kis fadarabkán érdemes előre kipróbálni a páka fejét és a hőfokot, hogy az nekünk tetsző legyen, hiszen radírozni és törölni nem tudunk.

A hő veszélyes dolog, ezt jól tudjuk, de csodás dolgokra képes. A különböző hőfok sötétebb és világosabb árnyalatokat képes létrehozni. Viszont nagyon kell vigyázni, mert ha árammal működő az eszközünk, és ha nem figyelünk, a vezeték meg is éghet. Komoly égési sérülések is keletkezhetnek, hiszen némelyik pirográf 570 fokig is képes felmelegedni.

Nagypál Anna

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.