Menü

Különleges hobbik 2. – pirogravírozás

A faégetés hazánkban nagyobb érdeklődésnek örvend, mint máshol Európában. Nem egy népszerű hobbi, de egyre népszerűbbé válik. Mindenesetre megállapíthatjuk, hogy a faégetés több puszta mesterségnél, a pirogravírozás ugyanis igazi művészet!

A legrégebb óta afrikai törzsek égettek mintákat bőrre vagy fára, de a faégetés technikájának fejlődése csak a XIX. század végén történt meg. Egy Alfred Smart nevezetű ausztrál építész fedezte fel, hogy vízbázisú festékeket hő segítségével fel lehet vinni fára. A fejlődés hatására sok országban tradícionálissá vált: Romániában, Argentínában és hazánkban is. Itthon gyakran találkozhatunk faégetőkkel kirakodóvásárokon, ahol vágódeszkára, fakanalakra és egyéb konyhai faeszközökre készítenek egyedi mintákat. Sőt, sokan elég komolyan űzik ezt a mesterséget, hiszen akár portrét vagy nagyobb volumenű alkotásokat is képesek beleégetni egy fadarabba. Van Gogh is készített fába égetett alkotást.

Szerencsére ehhez a hobbihoz sem kell sok eszköz: szükség van bőrre vagy fára, amire égetünk, illetve egy pákára, amivel égetünk. Ezekre sem kell sokat költeni művészboltokban, hiszen már szupermarketekben is elérhetőek megfizethető áron. A pákához beszerezhetünk különböző fejeket, amik más-más mintát égetnek bele a fába. Ezekkel a fejekkel tudjuk az árnyalatokat is szabályozni. Fából érdemes világos tónusút választani, hiszen azon gyönyörűen fog látszódni az égetett minta. Ezért érdemes pirogravírozni bükkre, nyírfára vagy tölgyre.

Pákából többfajta kapható: a gázzal működő pirográf egyszerűen használható, nincs vezeték, ami megéghetne használata során. Az egyszerű pirográf elektromos árammal működik, felmelegszik és már használható is. A profik szabályozható forrasztó állomásokat és forrasztópákát használnak, a nevében is benne van, hogy a hőfok állítható.

A kiválasztott faeszközre mindenképpen érdemes először felvázolni, felrajzolni a kívánt mintát. Sokan számítógépen terveznek meg előre egyedi grafikákat, amit majd ráégetnek a kiválasztott tárgyra. Egy kis fadarabkán érdemes előre kipróbálni a páka fejét és a hőfokot, hogy az nekünk tetsző legyen, hiszen radírozni és törölni nem tudunk.

A hő veszélyes dolog, ezt jól tudjuk, de csodás dolgokra képes. A különböző hőfok sötétebb és világosabb árnyalatokat képes létrehozni. Viszont nagyon kell vigyázni, mert ha árammal működő az eszközünk, és ha nem figyelünk, a vezeték meg is éghet. Komoly égési sérülések is keletkezhetnek, hiszen némelyik pirográf 570 fokig is képes felmelegedni.

Nagypál Anna

Különleges hobbik 5. – Építés mézeskaláccsal

Igaz, a mézeskalácsszezon a végét járja, most mégis visszatekintünk az ünnepi mézeskalács hangulatra. Terhes Róberttel, egy hobbi mézeskalácsossal beszélgettem különleges mesterségéről, és az is kiderült, hogy Elon Musk „betörhetetlen” Cybertruck-ját mézeskalácsból is meg lehet építeni.

Lehet tudatosan álmodni?

Még igen rövidek a nappalok, viszonylag koraiak napnyugták és hamarabb beindíthatják a hormonokat. Az állatok és a növények is téli álmukat alusszák és mi emberek is többet pihenünk. Ilyenkor pedig megvan az esély arra, hogy többet álmodjunk. Van, hogy több cselekményre is emlékszünk. Ezek legtöbbször úgy tűnnek, mintha teljesen véletlenül történnének. Viszont általában, több áll a dolgok mögött, mint az elfogyasztott vacsoránk.

Hogyan mossunk sportruházatot?

Aki hetente többször sportol, bizony tudja, milyen tetemes mennyiségű sportruházatot lehet felhalmozni pár nap alatt, azonban nem mindegy mit és hogyan mosunk ezek közül.

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

Ha célirányosan keresünk a neten. Az is lehet, hogy már nem ismeretlen számunkra a fogalom mibenléte. Első hallásra nem feltétlenül tűnik egyszerűnek a dolog. Ugyanakkor bizton állíthatom, hogy manapság mindenféle anyagi befektetés nélkül, egy kis segítséggel, és tanulással, úgy akár háromszáz évre visszamenőleg lehet ősöket, unokatestvéreket találni az anyakönyvekben. Méghozzá úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulni a lakásból. A dolog izgalmas. Hogyan érdemes elkezdeni? Miért hasznos ez számunkra? Erről hoztam pár tapasztalatot.

Ezért írj naplót!

A naplóírás pozitív hatásai.