Különleges hobbik 2. – pirogravírozás
- Dátum: 2021.01.07., 02:28
- Nagypál Bíborka Anna
- faégetés, hobbi, hő, mesterség, művészet, pirogravírozás, tűz
A faégetés hazánkban nagyobb érdeklődésnek örvend, mint máshol Európában. Nem egy népszerű hobbi, de egyre népszerűbbé válik. Mindenesetre megállapíthatjuk, hogy a faégetés több puszta mesterségnél, a pirogravírozás ugyanis igazi művészet!

A legrégebb óta afrikai törzsek égettek mintákat bőrre vagy fára, de a faégetés technikájának fejlődése csak a XIX. század végén történt meg. Egy Alfred Smart nevezetű ausztrál építész fedezte fel, hogy vízbázisú festékeket hő segítségével fel lehet vinni fára. A fejlődés hatására sok országban tradícionálissá vált: Romániában, Argentínában és hazánkban is. Itthon gyakran találkozhatunk faégetőkkel kirakodóvásárokon, ahol vágódeszkára, fakanalakra és egyéb konyhai faeszközökre készítenek egyedi mintákat. Sőt, sokan elég komolyan űzik ezt a mesterséget, hiszen akár portrét vagy nagyobb volumenű alkotásokat is képesek beleégetni egy fadarabba. Van Gogh is készített fába égetett alkotást.
Szerencsére ehhez a hobbihoz sem kell sok eszköz: szükség van bőrre vagy fára, amire égetünk, illetve egy pákára, amivel égetünk. Ezekre sem kell sokat költeni művészboltokban, hiszen már szupermarketekben is elérhetőek megfizethető áron. A pákához beszerezhetünk különböző fejeket, amik más-más mintát égetnek bele a fába. Ezekkel a fejekkel tudjuk az árnyalatokat is szabályozni. Fából érdemes világos tónusút választani, hiszen azon gyönyörűen fog látszódni az égetett minta. Ezért érdemes pirogravírozni bükkre, nyírfára vagy tölgyre.
Pákából többfajta kapható: a gázzal működő pirográf egyszerűen használható, nincs vezeték, ami megéghetne használata során. Az egyszerű pirográf elektromos árammal működik, felmelegszik és már használható is. A profik szabályozható forrasztó állomásokat és forrasztópákát használnak, a nevében is benne van, hogy a hőfok állítható.

A kiválasztott faeszközre mindenképpen érdemes először felvázolni, felrajzolni a kívánt mintát. Sokan számítógépen terveznek meg előre egyedi grafikákat, amit majd ráégetnek a kiválasztott tárgyra. Egy kis fadarabkán érdemes előre kipróbálni a páka fejét és a hőfokot, hogy az nekünk tetsző legyen, hiszen radírozni és törölni nem tudunk.
A hő veszélyes dolog, ezt jól tudjuk, de csodás dolgokra képes. A különböző hőfok sötétebb és világosabb árnyalatokat képes létrehozni. Viszont nagyon kell vigyázni, mert ha árammal működő az eszközünk, és ha nem figyelünk, a vezeték meg is éghet. Komoly égési sérülések is keletkezhetnek, hiszen némelyik pirográf 570 fokig is képes felmelegedni.
Nagypál Anna
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.