Menü

A lovaglás és a vele járó előnyök

A külső szemlélő számára a lovaglás könnyű feladatnak tűnhet: a lovas csak ül a nyeregben és a ló dolgozik… A lovassport, a lovakkal való közös munka azonban sokkal több ennél. Számos előnnyel jár a lovas számára mind fizikai, mind mentális, mind érzelmi és spirituális szinten is.

Először nézzük a lovaglás fizikai előnyeit.

Fejleszti és formálja a testet. A lovaglás fejleszti a mozgáskoordinációt és az egyensúlyérzéket, mivel a ló irányításához szükséges mozdulatok megfelelő testi tudatosságot követelnek meg. Többféle izmot használ, legfőképpen a hát, a váll, a has és a láb izmait, melyek ezáltal gyorsan fejlődnek, rugalmasabbá válnak. Szükség is van rájuk, mivel ez a sport erős és rugalmas izmokat követel meg, a megfelelő koordináció és stabilitás érdekében. Kezdő lovasok esetében az első időszakban előfordulhat a belső combizom fájdalma, ami az izom fejlődésével egy idő után elmúlik.

Emellett a lovaglás éppúgy serkenti a belső szervek működését, mint a gyaloglás.

Lovaglás során testünk éppúgy kalóriát éget el, mint bármely sport esetében. Ha lovagolunk, testünk percenként öt kalóriát éget el. Ha pedig emeljük a gyorsaságot és a távolságot, testünk is többet dolgozik, és még több kalóriát éget.

A lovaglást bármikor el lehet kezdeni, nem függ az életkortól. Sokan negyven-ötven évesen kezdenek el lovagolni, amikor már több szabadidővel és biztosabb anyagi háttérrel rendelkeznek, de még ez sem késő. Megfelelő oktatás mellett a negyven éven felüliek is kiváló lovassá válhatnak.

Folytassuk a mentális előnyökkel.

A lovaglás során folyamatosan tanulunk. Kezdő lovasként úgy érezhetjük, már az is nagy kihívás, hogy fennmaradjunk a nyeregben és utasításokat adjunk a lónak. Ehhez hamar hozzá fogunk szokni, azonban a későbbiek folyamán is találkozunk újabb és újabb kihívásokkal, tehát a lovakkal való foglalkozás állandó tanulást jelent.

Kutatások bizonyítják, hogy az élethosszig tartó tanulás nagyban hozzájárul az agy egészséges működéséhez.

Ezenkívül a lovassport sikerélményt is jelenthet: ha sikerül végrehajtanunk egy bonyolult feladatot, ez jó érzéssel tölt el minket, hiszen azt mutatja, jók vagyunk abban, amit csinálunk.

Ezek mellett pedig vannak érzelmi, és spirituális előnyei is a lovaglásnak.

A lovaglás a természettel való közvetlen kapcsolatot, valamint az állat és ember közötti köteléket és együttműködést jelenti sok lovas számára. Ahogy minden sportban, úgy a lovaglásban is akadnak feszült pillanatok egy-egy új kihívás felbukkanásakor, összességében mégis pihentető és megnyugtató kikapcsolódás.

Stresszes élethelyzetben a ló lehet az a társ, aki csendben figyel ránk, nem bánt meg minket és nem ítélkezik.

Tehát ha keresel egy új hobbit, vagy csak egy kis kikapcsolódásra vágysz, bátran ajánlom a lovaglást. Aztán ne felejts el kobakot húzni!

Liszli Kornélia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.