Menü

A lovaglás és a vele járó előnyök

A külső szemlélő számára a lovaglás könnyű feladatnak tűnhet: a lovas csak ül a nyeregben és a ló dolgozik… A lovassport, a lovakkal való közös munka azonban sokkal több ennél. Számos előnnyel jár a lovas számára mind fizikai, mind mentális, mind érzelmi és spirituális szinten is.

Először nézzük a lovaglás fizikai előnyeit.

Fejleszti és formálja a testet. A lovaglás fejleszti a mozgáskoordinációt és az egyensúlyérzéket, mivel a ló irányításához szükséges mozdulatok megfelelő testi tudatosságot követelnek meg. Többféle izmot használ, legfőképpen a hát, a váll, a has és a láb izmait, melyek ezáltal gyorsan fejlődnek, rugalmasabbá válnak. Szükség is van rájuk, mivel ez a sport erős és rugalmas izmokat követel meg, a megfelelő koordináció és stabilitás érdekében. Kezdő lovasok esetében az első időszakban előfordulhat a belső combizom fájdalma, ami az izom fejlődésével egy idő után elmúlik.

Emellett a lovaglás éppúgy serkenti a belső szervek működését, mint a gyaloglás.

Lovaglás során testünk éppúgy kalóriát éget el, mint bármely sport esetében. Ha lovagolunk, testünk percenként öt kalóriát éget el. Ha pedig emeljük a gyorsaságot és a távolságot, testünk is többet dolgozik, és még több kalóriát éget.

A lovaglást bármikor el lehet kezdeni, nem függ az életkortól. Sokan negyven-ötven évesen kezdenek el lovagolni, amikor már több szabadidővel és biztosabb anyagi háttérrel rendelkeznek, de még ez sem késő. Megfelelő oktatás mellett a negyven éven felüliek is kiváló lovassá válhatnak.

Folytassuk a mentális előnyökkel.

A lovaglás során folyamatosan tanulunk. Kezdő lovasként úgy érezhetjük, már az is nagy kihívás, hogy fennmaradjunk a nyeregben és utasításokat adjunk a lónak. Ehhez hamar hozzá fogunk szokni, azonban a későbbiek folyamán is találkozunk újabb és újabb kihívásokkal, tehát a lovakkal való foglalkozás állandó tanulást jelent.

Kutatások bizonyítják, hogy az élethosszig tartó tanulás nagyban hozzájárul az agy egészséges működéséhez.

Ezenkívül a lovassport sikerélményt is jelenthet: ha sikerül végrehajtanunk egy bonyolult feladatot, ez jó érzéssel tölt el minket, hiszen azt mutatja, jók vagyunk abban, amit csinálunk.

Ezek mellett pedig vannak érzelmi, és spirituális előnyei is a lovaglásnak.

A lovaglás a természettel való közvetlen kapcsolatot, valamint az állat és ember közötti köteléket és együttműködést jelenti sok lovas számára. Ahogy minden sportban, úgy a lovaglásban is akadnak feszült pillanatok egy-egy új kihívás felbukkanásakor, összességében mégis pihentető és megnyugtató kikapcsolódás.

Stresszes élethelyzetben a ló lehet az a társ, aki csendben figyel ránk, nem bánt meg minket és nem ítélkezik.

Tehát ha keresel egy új hobbit, vagy csak egy kis kikapcsolódásra vágysz, bátran ajánlom a lovaglást. Aztán ne felejts el kobakot húzni!

Liszli Kornélia

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!