Menü

A lovaglás és a vele járó előnyök

A külső szemlélő számára a lovaglás könnyű feladatnak tűnhet: a lovas csak ül a nyeregben és a ló dolgozik… A lovassport, a lovakkal való közös munka azonban sokkal több ennél. Számos előnnyel jár a lovas számára mind fizikai, mind mentális, mind érzelmi és spirituális szinten is.

Először nézzük a lovaglás fizikai előnyeit.

Fejleszti és formálja a testet. A lovaglás fejleszti a mozgáskoordinációt és az egyensúlyérzéket, mivel a ló irányításához szükséges mozdulatok megfelelő testi tudatosságot követelnek meg. Többféle izmot használ, legfőképpen a hát, a váll, a has és a láb izmait, melyek ezáltal gyorsan fejlődnek, rugalmasabbá válnak. Szükség is van rájuk, mivel ez a sport erős és rugalmas izmokat követel meg, a megfelelő koordináció és stabilitás érdekében. Kezdő lovasok esetében az első időszakban előfordulhat a belső combizom fájdalma, ami az izom fejlődésével egy idő után elmúlik.

Emellett a lovaglás éppúgy serkenti a belső szervek működését, mint a gyaloglás.

Lovaglás során testünk éppúgy kalóriát éget el, mint bármely sport esetében. Ha lovagolunk, testünk percenként öt kalóriát éget el. Ha pedig emeljük a gyorsaságot és a távolságot, testünk is többet dolgozik, és még több kalóriát éget.

A lovaglást bármikor el lehet kezdeni, nem függ az életkortól. Sokan negyven-ötven évesen kezdenek el lovagolni, amikor már több szabadidővel és biztosabb anyagi háttérrel rendelkeznek, de még ez sem késő. Megfelelő oktatás mellett a negyven éven felüliek is kiváló lovassá válhatnak.

Folytassuk a mentális előnyökkel.

A lovaglás során folyamatosan tanulunk. Kezdő lovasként úgy érezhetjük, már az is nagy kihívás, hogy fennmaradjunk a nyeregben és utasításokat adjunk a lónak. Ehhez hamar hozzá fogunk szokni, azonban a későbbiek folyamán is találkozunk újabb és újabb kihívásokkal, tehát a lovakkal való foglalkozás állandó tanulást jelent.

Kutatások bizonyítják, hogy az élethosszig tartó tanulás nagyban hozzájárul az agy egészséges működéséhez.

Ezenkívül a lovassport sikerélményt is jelenthet: ha sikerül végrehajtanunk egy bonyolult feladatot, ez jó érzéssel tölt el minket, hiszen azt mutatja, jók vagyunk abban, amit csinálunk.

Ezek mellett pedig vannak érzelmi, és spirituális előnyei is a lovaglásnak.

A lovaglás a természettel való közvetlen kapcsolatot, valamint az állat és ember közötti köteléket és együttműködést jelenti sok lovas számára. Ahogy minden sportban, úgy a lovaglásban is akadnak feszült pillanatok egy-egy új kihívás felbukkanásakor, összességében mégis pihentető és megnyugtató kikapcsolódás.

Stresszes élethelyzetben a ló lehet az a társ, aki csendben figyel ránk, nem bánt meg minket és nem ítélkezik.

Tehát ha keresel egy új hobbit, vagy csak egy kis kikapcsolódásra vágysz, bátran ajánlom a lovaglást. Aztán ne felejts el kobakot húzni!

Liszli Kornélia

Különleges hobbik 5. – Építés mézeskaláccsal

Igaz, a mézeskalácsszezon a végét járja, most mégis visszatekintünk az ünnepi mézeskalács hangulatra. Terhes Róberttel, egy hobbi mézeskalácsossal beszélgettem különleges mesterségéről, és az is kiderült, hogy Elon Musk „betörhetetlen” Cybertruck-ját mézeskalácsból is meg lehet építeni.

Lehet tudatosan álmodni?

Még igen rövidek a nappalok, viszonylag koraiak napnyugták és hamarabb beindíthatják a hormonokat. Az állatok és a növények is téli álmukat alusszák és mi emberek is többet pihenünk. Ilyenkor pedig megvan az esély arra, hogy többet álmodjunk. Van, hogy több cselekményre is emlékszünk. Ezek legtöbbször úgy tűnnek, mintha teljesen véletlenül történnének. Viszont általában, több áll a dolgok mögött, mint az elfogyasztott vacsoránk.

Hogyan mossunk sportruházatot?

Aki hetente többször sportol, bizony tudja, milyen tetemes mennyiségű sportruházatot lehet felhalmozni pár nap alatt, azonban nem mindegy mit és hogyan mosunk ezek közül.

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

Ha célirányosan keresünk a neten. Az is lehet, hogy már nem ismeretlen számunkra a fogalom mibenléte. Első hallásra nem feltétlenül tűnik egyszerűnek a dolog. Ugyanakkor bizton állíthatom, hogy manapság mindenféle anyagi befektetés nélkül, egy kis segítséggel, és tanulással, úgy akár háromszáz évre visszamenőleg lehet ősöket, unokatestvéreket találni az anyakönyvekben. Méghozzá úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulni a lakásból. A dolog izgalmas. Hogyan érdemes elkezdeni? Miért hasznos ez számunkra? Erről hoztam pár tapasztalatot.

Ezért írj naplót!

A naplóírás pozitív hatásai.