Menü

Így készül a pad thai

A pad thai az elmúlt évek alatt hihetetlen gyorsasággal vált az egyik legnépszerűbb keleti étellé. Különleges, sokféle, kicsit misztikus ízvilággal és elkészítéssel, amiért a pad thait nem csak enni, de főzni is élmény. Magyarországon is sorra nyílnak meg a thaiföldi ételeket készítő éttermek és kifőzdék, ahol sokszor „nyílt konyhában”, a szemünk láttára készítik az ebédünket. Így bonyolultnak és nehéznek is tűnhet a folyamat, de aggodalomra semmi ok, a pad thai otthon is bátran elkészíthető!

A thai ételek főzésénél az első buktató a wok beszerzése lehet. Ez a különleges edény, amelyben főznek azonban nem feltétlenül alapja a pad thai készítésének. Saját tapasztalat, az ízvilágon nem sokat változtat, ha wokban vagy ha egy megszokott nagyobb serpenyőben készül az étel.

Személy szerint azt szeretem a legjobban a thai ételekben, hogy végtelen variációban főzhetem meg. Hússal, vagy anélkül, csak zöldségekből vagy tojással. Rengeteg módon készülhet el és mindegyik a maga módján nagyon finom.

A következő pad thai recept gluténmentes (rizsalapú) és vegán verzióban is elkészíthető.

Hozzávalók az alaphoz

10-15 dkg rizs vagy rizstészta

1 darab sárgarépa

3 darab újhagyma (vagy egy fél póréhagyma)

1 darab kaliforniai paprika

hüvelykujjnyi gyömbér

50 g mogyoró vagy dió

2 darab tojás

1 db chili vagy egy kávéskanál chili fűszer (Lehet több is, ha bírjuk a csípőset!)

0,5 dl olaj

Hozzávalók a szószhoz

2 evőkanál barnacukor

1 evőkanál rizsecet

1 evőkanál gluténmentes szójaszósz

2 evőkanál tamarind paszta

4 evőkanál halszósz

fél lime leve

1 evőkanál chiliszósz

Így készül

A rizst megfőzzük, ha tésztát készítünk, akkor pedig forró vízbe áztatjuk

5 percig és leszűrjük. Az zöldségeket felaprítjuk, a répát nagyon vékony szálakra, a hagymát szeletekre vágjuk, a paprikát kockázzuk. A fokhagymát és a gyömbért, valamint a chilit is szeletekre aprítjuk.

Elkészítjük a szószt, minden hozzávalóját egy kis tálba keverjük össze, majd tegyük félre. Fontos az előkészület, mert amint elkezdjük sütni a hozzávalókat, gyorsan lesz mindenre szükség.

A mogyorót vagy diót kézzel aprítjuk, vagy kicsit ledaráljuk, valamint a két tojást finoman felverjük.

A wokba (vagy nagyobb serpenyőbe) olajat teszünk, felforraljuk, majd elsőként rövid ideig a fokhagymát, a chilit és a gyömbért pirítjuk meg. Óvatosan, mert a fokhagyma nagyon gyorsan leéghet. A serpenyőben lévő hozzávalókat félretoljuk és jöhetnek a tojások. Csakúgy, mintha rántotta készülne a kicsit felvert tojásokat a serpenyőbe öntjük, majd megkeverjük. Erre következik a rizs vagy a rizstészta. Alapos keverés után a felvágott zöldségeket is a serpenyőbe tesszük, összekeverjük őket és rövid ideig (pár perc) pároljuk. Ezt követi a szósz, amit szintén nagyon alaposan belekeverünk az ételbe, hogy minden részre egyenlően jusson. Utolsóként pedig következen a darált mogyoró vagy aprított dió!

Ezeket a díszítéshez is nyugodtan felhasználhatjuk.

El is készült a pad thai! Vegán verzióban természetesen tojás nélkül, ezeket a lépéseket kihagyva is elkészíthető, úgyis nagyon finom és különleges ízvilágot nyújt.

Jó étvágyat!

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.