Menü

Miért nehéz szakítani?

A szakítás fájdalmát elkerülni egyszerűen lehetetlen. Egy párkapcsolat elvesztése mindig nagyon komoly teher és fájdalom is. Sokszor nem feltétlenül magától a szakítástól félünk hanem, hogy mi lesz utána. Azonban mégis fontos, hogy megtanuljunk “jól szakítani” úgy, hogy a lehető legkevésbé okozzunk fájdalmat a másiknak és magunknak is.

Mikor szakítunk akkor egyszerűen és tömören kell beszélnünk a partnerünkkel, ekkor már nincs értelme hazudozni, ha elmondjuk az igazat a partnerünknek azzal legalább őszinték vagyunk vele.

Egy szakítás történhet úgyis, hogy mindkét fél szeretné, de akár úgy is történhet, hogy csak az egyik fél akarja azt. Bárhogy is ne vádold meg feleslegesen a partnered, mert ettől nem lesz könnyebb. Ha mindent nyíltan megbeszéltek akkor természetesen el lehet mondani, hogy te mit éreztél és szerinted mi volt a gond, de felesleges vádaskodni.

Egy szakításra próbálj meg mindig felkészülni, már amennyire lehet. Valamint ma sok ember - különösen a fiatalok - kapcsolata a neten keresztül ér véget. Pedig személyesen mindig korrektebb szakítani, bár ha ott vannak a szülők vagy nyilvános helyen vagytok akkor csak kellemetlenebb és nehezebb lesz az egész beszélgetés. Ha együtt éltek, akkor is időt kell hagyni a másiknak, nem az a megoldás, hogy kidobjuk a cuccait és menjen amerre lát, ezzel csak meggyaláznád az addigi párkapcsolatodat.

Mikor szakítasz próbálj emlékezni és maradj határozott. Ha beszéd vagy írás közben elbizonytalanodsz, és elkezdesz szándékosan mellébeszélni vagy elterelni a beszélgetést egy másik irányba akkor már egyikőtöknek sem lesz jobb, viszont mindketten csak a haragot és a tehetetlenséget fogjátok érezni. Valamint egyszer újra kell kezdenetek a beszélgetést valamilyen formában.

Ha szükséges akkor meg kell indokolni, hogy miért léptek ki, ha ezt nyíltan meg tudjátok beszélni, akkor fontos, hogy elmondjátok a párotoknak, hogy miért döntöttetek így, ez sokszor még fájdalmasabbá teszi az egész szakítást, de ha egy kapcsolat őszinte akkor erre is szükség van.

Végleg lépj ki a kapcsolatból! Miután nyugodtan megbeszéltétek a szakítás okait, és végül mindketten egyetértettek abban, hogy ez volt a legjobb döntés, békében lépj ki a kapcsolatból. Ekkor általában ellentmondások vannak mindkét félben. Az biztos, hogy egy párkapcsolatra még sokáig gondol az ember, mielőtt túllép rajta. Közvetlen szakítás után nincs értelme arról beszélni, hogy maradjatok barátok, de mikor már eltelik egy kis idő és nem haragban váltatok el, akkor esetleg megkérdezhetitek a másik féltől, hogy, hogy van a szakítás óta. Ezután könnyen lehet, hogy kibékültök és személyesen is találkoztok, de az fontos, hogy ne játszadozzatok egymással, ha esetleg újra akarjátok kezdeni, akkor azt beszéljétek meg, ha pedig barátok akartok maradni akkor azt is.

Az biztos, hogy a szakítás sosem könnyű és sosem lehet rajta egy nap alatt túllépni, de ettől függetlenül igyekezni kell felnőtt módjára, felelősségteljesen intézni a kapcsolatainkat.

Szabó Máté

Mindent, amit tudni lehet a tripofóbiáról

Valószínűleg az életben minden embernek van legalább egy, bár jelentéktelen, de félelme. Ha némelyikük elég érthetőnek tűnik, például a magasságtól való félelem, akkor vannak olyanok, amelyeken a legtöbb ember meglepődik.

A demencia lehetséges jelei

Az Alzheimer-kór a demenciák csoportjába tartozó neurodegeneratív megbetegedés. Az alább felsorolt tünetek közül legalább kettőnek a megléte már demenciát jelent.

Személyiségtípusok

Ha mindig is úgy érezted, hogy ellentétesek az érzelmeid, hogy nem találod a megfelelő párt, hogy nem találod a neked megfelelő munkát, akkor ajánlom, hogy tölts ki a személyiség tesztet!

A transzgenerációs hatások nyomában

A transzgenerációs hatások, vagyis azok a szemléletek, viselkedésminták, gondolkodási formák, melyeket felmenőink hagytak ránk örökül, a pszichológiai kutatások fontos részterülete.

A férfiak érzelmi kifejezőeszközei

Nem szívesen beszélnek róla, nem ismerik be, de a felmérések azt igazolják, hogy a férfiak több mint egyharmada időről időre magányosnak érzi magát. Többségük elvált, özvegy, agglegény vagy egyszerűen az elköteleződéstől tartó férfi, aki nehezen nyit a párkapcsolat vagy új barátok felé, ha régen él magányos farkasként.