Menü

Hogyan adjuk le az ünnepek alatt felszaladt kilókat?

A karácsonyi időszak alatt biztosan felkúszhat az emberre 2-3 kg plusz, de akár jóval több is, hiszen ilyenkor sokkal több a finomabbnál finomabb főétel és sütemény is, az üdítőitalokról nem is beszélve. Az ünnepek után könnyedén azon kaphatjuk magunkat, hogy az a nadrág, ami addig könnyedén ránk jött, most feszül rajtunk. Azonban ekkor sem szabad kétségbe esni, mert egy kis odafigyeléssel, önkontrollal és tudatossággal megszabadulhatunk a plusz kilóktól.

A fokozatosság elve

Amikor gyorsan akarunk néhány kilót ledobni akkor sem szabad szigorú koplalásba kezdeni, mert az nem vezet hosszú távú eredményre. A legfontosabb a fokozatosság elve és, hogy miután elfogytak a decemberi csokoládé tartalékok, tényleg kevesebbet nassoljunk, különösen most, hogy a legtöbb ember még több időt tölt otthon. Ez pedig ebben az esetben, még több kisértés, hogy megnézzük 1-2 óránként, hogy nem-e esetleg került valami új “finomság” a kamrába vagy a hűtőbe.

Megfelelő testmozgás

A megfelelő testmozgás most még problémásabb, mint általánosságban. Azonban, egy kis kardio edzést könnyedén el lehet végezni otthon is vagy ha egy kicsivel jobb idő van, akkor az egyik legjobb kalóriaégető a kocogás és a kerékpározás.

Ma már rengeteg alkalmazás, netes tipp van, hogy hogyan fogyjunk nagyon gyorsan a megfelelő edzésekkel, az, hogy ezekben ki mennyire hisz azt mindenki maga dönti el. Azonban érdemes megemlíteni, hogy ha télen is aktívan végzünk szabadtéri mozgást, akkor érdemes szedni C-vitamint vagy valamilyen Multivitamint, mert a hidegben sokkal könnyebben meg lehet fázni és nem szerencsés állandóan megfázással bajlódni a téli időszakban sem.

Tudatos étkezés

Az ünnepek után fontos odafigyelni, hogy jóval kevesebb édességet fogyasszunk. Valamint ilyenkor érdemesebb egy kicsit változtatni az ételeken és a mennyiségben is, így mondjuk érdemesebb több zsírszegény ételt fogyasztani valamint reggelire sem kolbászt vagy sonkát enni, hanem valamilyen tejterméket vagy joghurtot.

Próbáljunk meg napi ötször étkezni, ez sokszor ha valaki dolgozik, vagy egyszerűen nem bír erre igazán odafigyelni a napi rutinja mellett, az sem probléma, de fontos, hogy egyszerre akkor se együnk sokat, hanem próbáljunk többször kisebb adagokat enni.

Nem feltétlenül a kalória vagy az ételek milyensége a legfontosabb ha az “ünnepi plusszokról van szó” hanem a mennyiség. Ha betartod a szabályokat és odafigyelsz az étkezésre, valamint beiktatsz egy kis testmozgást is, akkor az elkövetkezendő néhány hétben az ünnepi felesleg szépen lemegy és nem is fog visszajönni. A testmozgás terén az a jó ha legalább heti háromszor tudsz legalább egy fél órát edzeni, és ezek között legyen olyan is amelyik legfőképp zsírt éget valamint olyan is, amelyik elsősorban izmot fejleszt. Ha az edzést valaki továbbviszi az elkövetkezendő hetekben és hónapokban is, akkor mire véget ér a karantén és feloldják a korlátozásokat - remélhetőleg - addigra már nemhogy csak az ünnepi pluszt adta le, hanem már izmot és erőnlétet is fejlesztett.

Szabó Máté

Tippek az unalomevés ellen

A karantén-kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

A meditáció fajtái

Tudtad, hogy a meditációnak vannak különböző fajtái, és mind máshogy hatnak az elménkre? Ebben a cikkben most ezekről olvashatsz…

Idősgondozás otthon

Az otthoni ápolás meghatározása nagyon egyszerűnek tűnhet, de itt is jogszabályok vannak, amelyeket be kell tartani. Rövid definíciója: Egy beteg hozzátartozónkat, szeretünket az otthonunkban, vagyis nem egészségügyi intézményben látjuk el, gondoskodunk a testi-lelki jólétéről, segítjük a gyógyulását, elviselhetőbbé tesszük a mindennapjait. Azonban ezen szabályozás alapján a legtöbb ember volt már otthonápolt. Most azt fogjuk megnézni, hogy mi történik abban az esetben, ha valaki idős segítségre szoruló hozzátartozóját szeretné ápolni.

Tippek a fogyáshoz idősebb korban

A fogyás nem csak a fiatalok problémája, hanem idősebb korban is aktuális lehet a súlyvesztés kérdése. Azonban ilyenkor több oka is lehet az elhízásnak, és figyelni kell arra is, hogy tényleges zsírt adjanak le, ne pedig izmot veszítsenek. Mi most arra keressük a választ, hogy hogyan lehet idősebb korban súlyt leadni úgy, hogy ne jöjjön vissza egyből és ne is járjon szigorú koplalással.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.