Menü

Hogyan adjuk le az ünnepek alatt felszaladt kilókat?

A karácsonyi időszak alatt biztosan felkúszhat az emberre 2-3 kg plusz, de akár jóval több is, hiszen ilyenkor sokkal több a finomabbnál finomabb főétel és sütemény is, az üdítőitalokról nem is beszélve. Az ünnepek után könnyedén azon kaphatjuk magunkat, hogy az a nadrág, ami addig könnyedén ránk jött, most feszül rajtunk. Azonban ekkor sem szabad kétségbe esni, mert egy kis odafigyeléssel, önkontrollal és tudatossággal megszabadulhatunk a plusz kilóktól.

A fokozatosság elve

Amikor gyorsan akarunk néhány kilót ledobni akkor sem szabad szigorú koplalásba kezdeni, mert az nem vezet hosszú távú eredményre. A legfontosabb a fokozatosság elve és, hogy miután elfogytak a decemberi csokoládé tartalékok, tényleg kevesebbet nassoljunk, különösen most, hogy a legtöbb ember még több időt tölt otthon. Ez pedig ebben az esetben, még több kisértés, hogy megnézzük 1-2 óránként, hogy nem-e esetleg került valami új “finomság” a kamrába vagy a hűtőbe.

Megfelelő testmozgás

A megfelelő testmozgás most még problémásabb, mint általánosságban. Azonban, egy kis kardio edzést könnyedén el lehet végezni otthon is vagy ha egy kicsivel jobb idő van, akkor az egyik legjobb kalóriaégető a kocogás és a kerékpározás.

Ma már rengeteg alkalmazás, netes tipp van, hogy hogyan fogyjunk nagyon gyorsan a megfelelő edzésekkel, az, hogy ezekben ki mennyire hisz azt mindenki maga dönti el. Azonban érdemes megemlíteni, hogy ha télen is aktívan végzünk szabadtéri mozgást, akkor érdemes szedni C-vitamint vagy valamilyen Multivitamint, mert a hidegben sokkal könnyebben meg lehet fázni és nem szerencsés állandóan megfázással bajlódni a téli időszakban sem.

Tudatos étkezés

Az ünnepek után fontos odafigyelni, hogy jóval kevesebb édességet fogyasszunk. Valamint ilyenkor érdemesebb egy kicsit változtatni az ételeken és a mennyiségben is, így mondjuk érdemesebb több zsírszegény ételt fogyasztani valamint reggelire sem kolbászt vagy sonkát enni, hanem valamilyen tejterméket vagy joghurtot.

Próbáljunk meg napi ötször étkezni, ez sokszor ha valaki dolgozik, vagy egyszerűen nem bír erre igazán odafigyelni a napi rutinja mellett, az sem probléma, de fontos, hogy egyszerre akkor se együnk sokat, hanem próbáljunk többször kisebb adagokat enni.

Nem feltétlenül a kalória vagy az ételek milyensége a legfontosabb ha az “ünnepi plusszokról van szó” hanem a mennyiség. Ha betartod a szabályokat és odafigyelsz az étkezésre, valamint beiktatsz egy kis testmozgást is, akkor az elkövetkezendő néhány hétben az ünnepi felesleg szépen lemegy és nem is fog visszajönni. A testmozgás terén az a jó ha legalább heti háromszor tudsz legalább egy fél órát edzeni, és ezek között legyen olyan is amelyik legfőképp zsírt éget valamint olyan is, amelyik elsősorban izmot fejleszt. Ha az edzést valaki továbbviszi az elkövetkezendő hetekben és hónapokban is, akkor mire véget ér a karantén és feloldják a korlátozásokat - remélhetőleg - addigra már nemhogy csak az ünnepi pluszt adta le, hanem már izmot és erőnlétet is fejlesztett.

Szabó Máté

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.