Menü

Hogyan mossunk sportruházatot?

Aki hetente többször sportol, bizony tudja, milyen tetemes mennyiségű sportruházatot lehet felhalmozni pár nap alatt, azonban nem mindegy mit és hogyan mosunk ezek közül. Sokan tudják, hogy a futócipőt nem moshatjuk gépben, bár ezzel mindig vannak, akik vitatkoznak, de a tapasztalatok és a régóta futók véleménye szerint nem szabad mosógépbe tenni, hiába tűnik kényelmes megoldásnak.

A koszos futócipőnek higgyék el nekem, semmi keresnivalója a mosógépben. Az olyan funkciók, mint a támaszték, csillapítás, felsőrész nem szeretik a gépi mosást, károsodik az anyagok rugalmassága, a ragasztás és a tartása.

A gépi szárítás ugyanolyan káros. A legtöbb gyártó által használt környezetbarát ragasztóanyagok 60 Celsius fok felett veszíteni kezdenek a hatékonyságukból.

Káros a hajszárítóval, fűtőtesttel történő szárítás is, valamint a tűző napra sem ajánlatos kitenni a nedves cipőt.

Ha kivehető a talpbetét, akkor langyos, szappanos, vagy öblítős vízben áztassuk ki, a cipőt többi részét pedig szivaccsal, vagy kefével tisztítsuk meg.

Ha kellemetlen szagot áraszt, akkor áztassuk a talpbetétet szódabikarbónás vízbe. A szódabikarbóna a későbbiekben is jó szolgálatot tehet: egy kis mennyiséget hintsünk belőle a cipőbe, amikor nem viseljük, s így semlegesíthetjük a nem kívánt szagokat.

Egy átlagos futócipő ezer-ezerötszáz kilométerig bírja a strapát úgy, hogy a csillapítása szinte hatékony maradjon. Aki tehát heti 20-30 km-t szokott futni, annak évente érdemes lecserélni a sportcipőit, persze ez csak egy általános ajánlás, számtalan más szempont szerint lehetne ezt pontosabban meghatározni.

A sportruházatok anyaga általában kényes, elvezetik az izzadságot, rugalmas anyagból készültek, s mivel nem olcsó holmik, természetes, hogy vigyázni szeretnénk rájuk.

Az outdoor ruházat mosásánál arra kell figyelnünk, hogy ha a mosógép nem rendelkezik sportprogrammal, akkor az alacsony hőfokot válasszuk mosásra, azaz 30 fok hőmérsékletet.

A kényesebb műszálas edzőcuccokhoz mindenképpen az alacsony hőfokú, kímélő programot válasszuk, a pamutból készült sportruházathoz viszont megfelel egy normál program is.

Ahhoz, hogy a szag kiszellőzzön, a sporteszközöket közvetlenül a sport után át kell szellőztetni, és nem kell betenni a többi ruha közé a szennyes kosárba.

A szárítógép itt sajnos a ruháknál sem opció, mivel a hőhatás kárt tehet a sportruhák anyagában.

Ha a szagokat nem tudjuk így sem eltávolítani, akkor a mosás előtt iktassunk be egy félórás áztatást egy bögrényi ecettel.

Edzeni úgy érdemes, ha keményen odatesszük magunkat, az pedig verejtékkel, szagokkal jár, de megfelelő figyelemmel hosszan megőrizhetjük jó minőségüket. Jó sportolást!

Martinka Dia

Kicsoda az, aki „workaholic”?

A szenvedélyek és függőségek sok ember és a környezetükben élők életét is megnehezíti, sőt van, hogy fenekestől felborul az egész addigi életvitelük. És bizony egy munkamániás vagy másnéven workaholic is komoly függőségben szenved.

Jössz a piacra?

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Konyhai bakik, amiket te is elkövetsz

Nyilván senki sem kezdi úgy, hogy egyből „gasztrozseni”, vagy konyhatündér. Aki főzni akar, annak rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Nemcsak kezdőként hibázunk, még rutinos konyhatündérként is akadnak bakik, amit olykor elkövetünk. Lássuk például miket!

Vegyél egy mély levegőt…

Stresszoldó légzőtechnikák. Egy stresszes nap vagy időszak teljesen normális része az ember életének. A kulcs a reakciónkban van, hogy tudatosan álljunk a megpróbáltatások elé.