Menü

Hogyan mossunk sportruházatot?

Aki hetente többször sportol, bizony tudja, milyen tetemes mennyiségű sportruházatot lehet felhalmozni pár nap alatt, azonban nem mindegy mit és hogyan mosunk ezek közül. Sokan tudják, hogy a futócipőt nem moshatjuk gépben, bár ezzel mindig vannak, akik vitatkoznak, de a tapasztalatok és a régóta futók véleménye szerint nem szabad mosógépbe tenni, hiába tűnik kényelmes megoldásnak.

A koszos futócipőnek higgyék el nekem, semmi keresnivalója a mosógépben. Az olyan funkciók, mint a támaszték, csillapítás, felsőrész nem szeretik a gépi mosást, károsodik az anyagok rugalmassága, a ragasztás és a tartása.

A gépi szárítás ugyanolyan káros. A legtöbb gyártó által használt környezetbarát ragasztóanyagok 60 Celsius fok felett veszíteni kezdenek a hatékonyságukból.

Káros a hajszárítóval, fűtőtesttel történő szárítás is, valamint a tűző napra sem ajánlatos kitenni a nedves cipőt.

Ha kivehető a talpbetét, akkor langyos, szappanos, vagy öblítős vízben áztassuk ki, a cipőt többi részét pedig szivaccsal, vagy kefével tisztítsuk meg.

Ha kellemetlen szagot áraszt, akkor áztassuk a talpbetétet szódabikarbónás vízbe. A szódabikarbóna a későbbiekben is jó szolgálatot tehet: egy kis mennyiséget hintsünk belőle a cipőbe, amikor nem viseljük, s így semlegesíthetjük a nem kívánt szagokat.

Egy átlagos futócipő ezer-ezerötszáz kilométerig bírja a strapát úgy, hogy a csillapítása szinte hatékony maradjon. Aki tehát heti 20-30 km-t szokott futni, annak évente érdemes lecserélni a sportcipőit, persze ez csak egy általános ajánlás, számtalan más szempont szerint lehetne ezt pontosabban meghatározni.

A sportruházatok anyaga általában kényes, elvezetik az izzadságot, rugalmas anyagból készültek, s mivel nem olcsó holmik, természetes, hogy vigyázni szeretnénk rájuk.

Az outdoor ruházat mosásánál arra kell figyelnünk, hogy ha a mosógép nem rendelkezik sportprogrammal, akkor az alacsony hőfokot válasszuk mosásra, azaz 30 fok hőmérsékletet.

A kényesebb műszálas edzőcuccokhoz mindenképpen az alacsony hőfokú, kímélő programot válasszuk, a pamutból készült sportruházathoz viszont megfelel egy normál program is.

Ahhoz, hogy a szag kiszellőzzön, a sporteszközöket közvetlenül a sport után át kell szellőztetni, és nem kell betenni a többi ruha közé a szennyes kosárba.

A szárítógép itt sajnos a ruháknál sem opció, mivel a hőhatás kárt tehet a sportruhák anyagában.

Ha a szagokat nem tudjuk így sem eltávolítani, akkor a mosás előtt iktassunk be egy félórás áztatást egy bögrényi ecettel.

Edzeni úgy érdemes, ha keményen odatesszük magunkat, az pedig verejtékkel, szagokkal jár, de megfelelő figyelemmel hosszan megőrizhetjük jó minőségüket. Jó sportolást!

Martinka Dia

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.