Menü

Különleges hobbik 5. – Építés mézeskaláccsal

Igaz, a mézeskalácsszezon a végét járja, most mégis visszatekintünk az ünnepi mézeskalács hangulatra. Terhes Róberttel, egy hobbi mézeskalácsossal beszélgettem különleges mesterségéről, és az is kiderült, hogy Elon Musk „betörhetetlen” Cybertruck-ját mézeskalácsból is meg lehet építeni.

Róbert egy családi verseny hatására kezdett el mézeskalács-építményeket csinálni. A verseny egyre népszerűbb lett a család körében, később már nem csak felnőttek sütöttek a versenyre, hanem a gyerekek is csatlakoztak. A versenybe való kvalifikáció feltétele, hogy az építmény minden része ehető legyen (akár ostya, ropi, gumicukor is szóba jöhet) és ne dőljön össze a verseny alatt. A versenybe nevezett építményeket a versenyzők kiteszik saját szociális média profiljukra és az ismerősök pontozzák őket. A legtöbb pontot elnyerő építmény érdemli ki családi verseny első helyezését.

A versenyt már 5 éve rendezi meg a család, a résztvevőknek folyamatosan fejlődik a technikája. Mindenkinek megvan a maga titkos kis receptje, ami alapján készíti a mézeskalácsot. Róbert elmondása szerint nem mindegy, hogy mik az összetevők és az arányok, hiszen nagyon könnyen összedőlhet az objektum. A család elég magasra tette a lécet: nem lehet ám akármivel nevezni. Róbert a 2018-as évben rendezett családi versenyre a moszkvai bazilika mézeskalács mását készítette. Idén pedig egy holland szélmalmot épített. De csinált már egy 5m3-es (méretarányos) konténert, egy Cybertruckot és egy Star Wars-os X-szárnyú vadászgépet is.

Robi olyan pontosan tervezi meg előre az elkészítendő művet, mint egy igazi mérnök. Először elkészíti az alaprajzot, kinyomtatja papírra, majd ezek alapján szabja ki mézeskalácsból az elemeket. Mindennek pontosnak kell lennie, hiszen összedőlhet a mézeskalács a versenyig. Egy komoly alap és a statikai alátámasztások is meghatározóak, mint minden építménynél. A ragasztás technikája is jelentékeny, mert a nem megfelelő ragasztástól széteshetnek az elemek. Robi azonban már olyan biztos alapokat tud, hogy az elkészített mű még a verseny után 7 hónappal is áll – persze akkor, ha nem eszik meg.

Az elkészítési idő sokszor 1,5-2 hét, de ha nincs elég idejük akkor 3-4 nap alatt készítik el az objektumot. A sütés maga nem sok idő, viszont annál inkább a díszítés. A száradási idő a hab esetében 24 óra, ezt mindenképpen meg kell várni. Addig nem lehet tovább haladni és díszíteni, amíg ez meg nem száradt.

Robi szerint a legfontosabb a mézeskalács-építés során a jó szem és kézügyesség. Ha remeg a kéz, nagyon nehéz például a habbal dolgozni, hiszen félre sikerülhet a minta. Nagyon fontos azt is tudni, hogy mekkora a tepsi, amibe az elemeket helyezzük sütésre, hiszen a tepsinél nagyobb elemet nem készíthetünk. Robi leghasznosabb eszköze a pizzavágó. Ezzel tökéletesen tudja vágni és méretre szabni a tésztát. A különféle szaggatók és kések különösen hasznosak a minták szabásánál.

A mézeskalács-építés is egy olyan hobbi, amit bármikor el lehet kezdeni, de rutin kell ahhoz, hogy monumentális művet létre tudjunk hozni. Valahol el kell kezdeni, majd folyamatosan ki lehet tapasztalni, hogy mit rontunk el, miben javulhatunk. Elsőre talán könnyűnek tűnik, de még a mézeskalács-házak is alapos tervezői munkán alapulnak.

A felhasznált képek Terhes Róbert tulajdonát képezik.

Nagypál Anna

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?