Menü

Milyen a bőrtípusom?

Ismerjük azt a népszerű mondást, hogy a szépség belülről fakad. Ám ha jó az ön-és emberismeretünk, azt is tudjuk, hogy az első benyomás mennyire fontos. Ilyenkor pedig nagyon fontos, hogy arcunk -amit az emberek először néznek – mennyire ápolt.

A testünk és arcunk ápolására egyaránt oda kell figyelnünk. De minden ember más és más, és az igényük is eltérő. Többféle arctípus létezik a bőrgyógyászatban: normál, alipikus, szeborreás, dehidratált és hiperhidratált. Ahhoz, hogy tudjuk, hogy mi kell és mi jó a bőrünknek, tudunk kell, hogy milyen típusba tartozik az arcunk.

A normál bőr se nem matt, se nem zsírosan fénylő. Nincsenek tág pórusok, az arc tapintása selymes, nincsenek egyenetlenségek. Manapság ritka a normál bőr, hiszen erős környezeti hatásoknak van kitéve az emberek arca. Ha nem is a városi környezet okoz problémákat, akkor manapság a maszk hordása is néhány embernek kipattogással, piros foltokkal jár. Az egészséges bőr elérhető megfelelő arcápolással, rendszeres testmozgással és egészséges étkezéssel.

Az alipikus bőr (mérsékelten vagy fokozattan zsírhiányos) matt hatású. Az arcszín általában fakó. Az orr tövén megjelenhetnek miteszerek, de nem minden esetben. Az időjárás változásánál a bőr gyakran kipirul, elvörösödik. Hámlások is jellemzőek lehetnek, amik azt jelzik, hogy a bőr víztartalma alacsonyabb az optimális szintnél. Ennél a bőrtípusnál már ajánlott a hidratáló krém, ami optimalizálja a hámok víztartalmát. Az alkoholos arcápolókat mindenképpen kerülni kell, hiszen az alkohol tovább szárítja a bőrt.

A száraz bőr – másnéven dehidratált – szintén fakó. A bőr felszíne érdes, gyakran hámlik. Megfigyelhető a feszülő bőr érzet. A száraz bőr elveszti a stresszfaktorokkal szembeni védekezőképességét. Lipidek hiányának következtében a bőr nem képes fenntartani természetes egészségét. A száraz bőrt okozhatja szárító kozmetikumok használata, a hormonháztartás csökkent működése, túlzott napozás. Kezelésénél a fő cél a bőr víztartalmának helyreállítása, bőrfelszíni lipidek helyreállítása és a fényvédelem. Fontos, hogy minden helyes bőrápolási rutin tartalmazzon fényvédőt, főleg a száraz bőrre alkalmazott rutin. Illetve egy jó hidratáló mindenképpen kötelező termék. Nem összekeverendő a dehidratáció és a dehitratált, száraz bőrtípus. A dehidratáció bármelyik bőrnél megjelenhet, de csak átmeneti állapot.

A szeborreás bőrnek is két fajtája létezik: olajos és korpás szeborreás. Az olajos bőrtípus zsírosan fénylik, a fokozott faggyú termelés miatt sárgásan faggyús árnyalatú is lehet. Legtöbben tinédzserkorban találkoznak vele, de felnőtteket is érinthet. Sokan szárító kozmetikumokkal próbálják a faggyútermelést mérsékelni, ám ennek hatására a bőr még több faggyút termel. Kialakulás köthető genetikához, androgén hormonok túltermelődéséhez is. A zsíros bőr rutinjához szokták alkalmazni a hámlasztókat (BHA vagy AHA sav). Ha hámlasztót kívánunk alkalmazni mindenképpen ajánlott alaposan utána járni, bőrgyógyásznál vagy kozmetikusnál érdeklődni.

A korpás szeborreás bőr – ellentétben az olajossal - nem fénylik. Jelentkezhetnek tág pórusok, erős korpázó hámlás. Ez a bőrtípus rendkívül érzékeny lehet. Ennél az arctípusnál megvastagodhat a bőr, fokozott az elszarusodás, ezáltal érdes a bőr. Fekete és zárt miteszerek (komedók) is jelentkezhetnek tünetként. Könnyű összetéveszteni a száraz bőrtípussal, ám a miteszerek fokozott jelenléte egyértelműen a korpás szeborreás bőrre következtethető. Érdemes gyulladáscsökkentőket használni erre a kifejezetten érzékeny arctípusra. A miteszerek miatt ennél is érdemes hámlasztókat beszerezni. Mindkét szeborreás bőrnél kiemelten mellőzni kell a komedogén összetevőket. A komedogén összetevők ugyanis eltömítik a pórusokat.

Ha meg akarsz győződni a bőröd típusáról töltsd ki az alábbi tesztet: https://manna.hu/bortipusteszt/kombinalt?skintype=1 Ha kíváncsi vagy, hogy milyen termékek ajánlottak a bőrödnek akkor pedig látogass el ide: https://rutin.skinsmart.hu/

Nagypál Anna

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

Mi az a CBD és miért hasznos számunkra?

Sokaknak már ismerős lehet a CBD, sokszor hallunk ilyen hatóanyagú étrend-kiegészítőkről. Van, aki nyugtató hatása miatt olvasott róla, de akár depresszió kezelésénél is megemlítik. Ugyanez igaz a hírére is. Nagyon megoszlanak a vélemények róla, ezért érdemes tisztázni mi is ez és mire való.

A reflux tünetei és kezelése

A refluxról valószínűleg már mindenki hallott valamilyen formában. Sokszor jön szembe reklámokban, hirdetésekben, gyógyszertárak szórólapjain, de akár az ismerőseink közül is kerülhet ki olyan, aki a reflux tüneteire panaszkodik.

Miért fontos a fogszabályozás?

A fogak esztétikája éppolyan fontos, mint az egészségük. Sőt, az esztétikából következhet az egészséges fogsor. De minden esetben érdemes fogszabályzót használni? Mikor érdemes feltenni a fogszabályzót?