Menü

Ráncok kialakulása és megelőzése

A ráncok kialakulása természetes folyamat, hiszen ahogy telik az idő, bőrünk veszít regenerációs képességéből és így szép lassan, fokozatosan mélyülnek a barázdáink. Eleinte főleg a szem körüli, úgynevezett szarkalábak, a homlokon található barázdák, illetve a száj és orr körüli vonalak, amik nevetés közben látszódnak. Kicsit szakszerűbben megfogalmazva ilyenkor az történik, hogy a bőrünk kevesebb faggyút termek, ezáltal szárazabb, kevésbé rugalmas lesz. Emellett csökken a hyaluronsav és a kollagén termelés, valamint megváltozik a kötőszövet állaga is. Az egyre szárazabb és rugalmatlanabb bőrön így meglátszanak azok a ráncok, amik eddig mindig kisimultak.

Ezt a természetes folyamatot külső, környezeti tényezők is felgyorsíthatják. Ilyenek például a dohányzás, túlzott napozás, szoláriumozás, stressz és a légszennyezés is, nem beszélve a smink rendszeres használatról és annak nem megfelelő eltávolításáról.

A ráncok kialakulásának megelőzése először is a környezeti tényezők szelektálásával kezdődik. Ha kiiktatjuk azokat, amelyet elősegítik a ráncosodást, máris sokat tettünk bőrünk egészségéért. A dohányzás elhagyása, megfelelő naptej használata napozásnál, szolárium kerülése és sok friss levegő rengeteget javít bőrünk állapotán.

Ezeken kívül akad még néhány dolog, amit tehetünk.

hidratálj rendszeresen a bőrödhöz illő arckrémmel
ha sminkelsz, mindig alaposan mosd le estére
kerüld a túlzott alkoholfogyasztást
egészséges étrend: cukrok kerülése
a pihentető, nyugodt alvás is segíthet a ráncok megelőzésében

Ha a természetes módszerek híve vagy, akkor se csüggedj, nem feltétlen van szükség méregdrága ránctalanító és arckrémekre. Íme néhány olyan házi praktika, amiket olcsón és könnyen alkalmazhatsz te is:

olíva-, kókusz- vagy édesmandula-olaj bőrbe masszírozása
aloe vera arcpakolás használata
gyömbér és méz keverékének fogyasztása
sárgarépás mézes arcpakolás
citromlé használata a bőr tisztításáért

Mindezen tippek és trükkök használata, valamint a káros hatások csökkentése mellet akár egy évtizedet is letagadhatunk korunkból. Figyeljünk bőrünk egészségére, hiszen ne felejtsük: ez az elsődleges védelmi vonala szervezetünknek és meghálálja a rendszeres odafigyelést.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.