Menü

Barátság korona idején

Lassan elérünk a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások első (és reméljük utolsó) évfordulójához, amikor a karantén már inkább teher, mint áldás és a nap minden pillanatában azt kívánjuk, legyen minden újra normális! Bár a járvány és a betegség úgy tűnik még egy darabig velünk marad, mégis lassan eljöhet az ideje, hogy újra találkozhassunk, étteremben vacsorázhassunk vagy beüljünk egy moziba. Addig is, hogy a covid-magányosságot leküzdjük, itt van pár tipp, hogy lehet online kikapcsolódni ismerősökkel és barátokkal!

Közös kávé!

Már november óta nélkülözni kell a kávézók hangulatát, amit otthon igen nehéz megidézni, de egy próbát megér! Lényeg: legyen pohár kávé és egy barát, akivel elfogyasztjuk. Az élő találkozások kockázata miatt mindnyájan az online térre hagyatkozhatunk csupán, de egy kávézós beszélgetés a Zoomon vagy Skypeon egy kicsit pótolhatja a találkozás hiányát.

Szabadon!

A legtöbb településen kötelezővé tették a maszk viselését, ami megnehezíti a szabadtéri programlehetőségeket is. Azonban Budapesten – és a többi nagyvárosban is – vannak helyek, ahol le lehet venni a maszkot. Egy termosz meleg itallal a Margit-szigeten, egy padon ülve máris olyan, mintha nem egy fejre állított világban élnénk.

Másik lehetőség kihasználni az erdős területeket, kiránduló helyeket. Budapest közelében is rengeteg ilyen hely van, de érdemes utánanézni, mennyire népszerűek, mivel a maszk nélküli tömeges helyek látogatása még mindig nem ajánlott.

Társas online

A közös online játék nem a járvány alatt lett népszerű, számtalan olyan videójátékkal találkozhatunk, amik lehetőséget adnak, hogy egymástól több száz vagy ezer kilométerre élők közösen tudjanak játszani. Online azonban nemcsak videójátékok állnak rendelkezésre, hagyományosabb társasokkal is kikapcsolódhatunk a barátainkkal egy közös (videó)hívásban.

A szociális kapcsolatok, barátok és ismerősök most mindennél fontosabbak. Egymás bátorítása, egy hívás vagy egy pár soros üzenet is rengeteget jelenthet egy nehéz helyzetben lévő barátnak! Igaz, egy valódi ölelést nem pótol a Facebook „ölelő”emojija, de sokat jelent a virtuális támogatás is.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.