Menü

Vegyél egy mély levegőt…

Egy stresszes nap vagy időszak teljesen normális része az ember életének. A kulcs a reakciónkban van, hogy tudatosan álljunk a megpróbáltatások elé.

A stressz kezelésére sok lehetőségünk van. Tudatos önnyugtatás, egészséges életmód és sport vagy magnézium rendszeres szedése. Ezek közé tartoznak azok a technikák is, amik a légzés segítségével csökkentik az idegességet és stresszt.

Fontos, hogy külön odafigyeljünk a stresszes időszakokban magunkra, mivel a folyamatos idegeskedés és nyomás az egészségünkre is káros.

Öt ujjas technika

Ehhez a technikához csak te kellesz, semmi külön eszközre nincs szükség az elvégzéséhez.

Nyisd ki a tenyeredet és a másik kezed mutatóujját érintsd a kisujjad külső oldalához. Belégzéskor kezd „felfelé”, az ujjbegy irányába haladni. Szép lassan addig szívd be a levegőt, amíg elértél az ujjbegyig, ott indult tovább a kisujj belső szélén és folyamatosan fújd ki a levegőt. Haladj így, lassú tempóban, végig az összes ujjadon.

Amikor a hüvelykujjhoz értél, fordulj meg és indul el visszafelé. A hüvelykujjad külső oldalánál belégzés, a belsőnél kilégzés. Csak lassan be és ki.

A mély levegők során a szapora szívverés lelassulhat, a szervezet egy sokkal nyugodtabb állapotba kerülhet. Az agy két feladatra is koncentrál a gyakorlat közben: a légzésre és a mutatóujj mozgására. Ezáltal elkerül a fókusz a stresszforrásról, az elménk és a testünk is higgad és nyugodt állapotba kerülhet

Számolj!

Hasonló technika ez is, azonban is még a kezeidre sem lesz szükséged! Csupán csukd le a szemeidet, helyezkedj kényelmes állapotba és lélegezz be 4 másodpercig (lehet 6 vagy 8 is), tartsd bent a levegőt szintén 4 másodpercig, fújd ki a levegőt ugyanennyi ideig és végül ne vegyél levegőt megint 4 másodpercig. Ezt követően ismételd meg a gyakorlatot, amíg úgy érzed, jobban lettél. Ezt a technikát a képzett kommandósok is használják, akik életük során számos olyan helyzetbe kerülnek, ahol nyugodtnak és higgadtnak kell maradniuk.

A stressz leküzdésének egyik útja a légzés. Egyszerű technikák, amikhez semmi más nem kell csak egy kis koncentráció.

Kicsoda az, aki „workaholic”?

A szenvedélyek és függőségek sok ember és a környezetükben élők életét is megnehezíti, sőt van, hogy fenekestől felborul az egész addigi életvitelük. És bizony egy munkamániás vagy másnéven workaholic is komoly függőségben szenved.

Jössz a piacra?

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Konyhai bakik, amiket te is elkövetsz

Nyilván senki sem kezdi úgy, hogy egyből „gasztrozseni”, vagy konyhatündér. Aki főzni akar, annak rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Nemcsak kezdőként hibázunk, még rutinos konyhatündérként is akadnak bakik, amit olykor elkövetünk. Lássuk például miket!

Barátság korona idején

A karantén és a járvány számos negatívuma közül kiemelkedik a szociális interakciók hiánya, ami minden generáció számára nehéz és következményekkel járó jelenség.