Menü

Vegyél egy mély levegőt…

Egy stresszes nap vagy időszak teljesen normális része az ember életének. A kulcs a reakciónkban van, hogy tudatosan álljunk a megpróbáltatások elé.

A stressz kezelésére sok lehetőségünk van. Tudatos önnyugtatás, egészséges életmód és sport vagy magnézium rendszeres szedése. Ezek közé tartoznak azok a technikák is, amik a légzés segítségével csökkentik az idegességet és stresszt.

Fontos, hogy külön odafigyeljünk a stresszes időszakokban magunkra, mivel a folyamatos idegeskedés és nyomás az egészségünkre is káros.

Öt ujjas technika

Ehhez a technikához csak te kellesz, semmi külön eszközre nincs szükség az elvégzéséhez.

Nyisd ki a tenyeredet és a másik kezed mutatóujját érintsd a kisujjad külső oldalához. Belégzéskor kezd „felfelé”, az ujjbegy irányába haladni. Szép lassan addig szívd be a levegőt, amíg elértél az ujjbegyig, ott indult tovább a kisujj belső szélén és folyamatosan fújd ki a levegőt. Haladj így, lassú tempóban, végig az összes ujjadon.

Amikor a hüvelykujjhoz értél, fordulj meg és indul el visszafelé. A hüvelykujjad külső oldalánál belégzés, a belsőnél kilégzés. Csak lassan be és ki.

A mély levegők során a szapora szívverés lelassulhat, a szervezet egy sokkal nyugodtabb állapotba kerülhet. Az agy két feladatra is koncentrál a gyakorlat közben: a légzésre és a mutatóujj mozgására. Ezáltal elkerül a fókusz a stresszforrásról, az elménk és a testünk is higgad és nyugodt állapotba kerülhet

Számolj!

Hasonló technika ez is, azonban is még a kezeidre sem lesz szükséged! Csupán csukd le a szemeidet, helyezkedj kényelmes állapotba és lélegezz be 4 másodpercig (lehet 6 vagy 8 is), tartsd bent a levegőt szintén 4 másodpercig, fújd ki a levegőt ugyanennyi ideig és végül ne vegyél levegőt megint 4 másodpercig. Ezt követően ismételd meg a gyakorlatot, amíg úgy érzed, jobban lettél. Ezt a technikát a képzett kommandósok is használják, akik életük során számos olyan helyzetbe kerülnek, ahol nyugodtnak és higgadtnak kell maradniuk.

A stressz leküzdésének egyik útja a légzés. Egyszerű technikák, amikhez semmi más nem kell csak egy kis koncentráció.

Futóverseny-etikett. Mire figyeljünk?

Sok futóverseny tömegeket vonz és mozgat meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok, amiket érdemes, vagy inkább illik betartani, egyrészt, hogy vigyázzunk magunkra, másrészt, hogy figyeljünk egymásra. Egy kis futóetikett következik.

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?

Sokan feleslegesnek tartják, mások kizárólag az elektromos fogkefére esküsznek. Megmutatjuk milyen szempontok alapján érdemes dönteni.

Mire jó és mit jelent a meditációs asztal?

A meditációs asztal kifejezés hallatán egy nyugodt hely jut eszembe az otthonunkban, mely a lelki egészségben, harmónia elérésében, nyugodtabb életben segíthet. Hogy mennyire gondolom ezt jól, az a cikkből kiderül.

A spektrumzavar jelei

A spektrum zavar kifejezés azt jelenti, hogy az autisták tünetei rendkívül változatos módon jelentkezhetnek. Ahány páciens, annyiféle megnyilvánulási forma. Bizonyos általánosságok azonban megfigyelhetők. A tünetek három fő területen jelentkezhetnek változatos formában és különböző mértékben, a szociális készségek a kölcsönös kommunikációs és a viselkedésszervezés területein.

Mik azok a mandalák?

Mik a mandalák és azok eredete, milyen összefüggésben vannak a meditációval, a relaxációval, a pihenéssel és mit jelentenek?