Menü

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Ha megkérdezünk erről egy szakembert, személyi edzőt, ők elmondják, hogy pontosan mitől lesz egy edzés funkcionális.

A funkcionális edzés az amerikai sportban az erősítés és kondicionálás kombinációjával jött létre, sérülésmegelőző sporttípus, mely tömegeket megmozgató fitneszirányzattá vált az idők során.

Míg a konditermi edzések legtöbb mozdulatsora egy-egy izomra fókuszál, addig a funkcionális edzések alatt a teljes test megmozgatása a cél. Ezeknek az edzéseknek az előnye és fő feladata az állóképesség fejlesztése, az erősítés.

A gyakorlatok nagyon sokfélék, sőt, összetett variációik is léteznek, minden izomcsoportot megmozgat, ezért nagyon hatékonyak.

Mivel utókalóriaégetése nagyobb a funkcionális edzéstípusoknak, ezért evidens, hogy ha valaki fogyni szeretne, érdemes a funkcionális tréningeket előnyben részesíteni, mint például a TRX, CrossFit-, a kettlebell, a saját testsúlyos edzések és a HIIT. A funkcionális edzés tehát mindenki számára mást jelent, mivel számtalan gyakorlatsorból válogathat.

A funkcionális edzés nem egy mozgásformát takar, hanem egy olyan szemléletmódot, ami hatékonyabbá is biztonságosabbá teszi fizikai tevékenységeinket.

A funkcionális edzés leggyakoribb mozgásmintái: nyomás/tolás, húzás, törzsemelés, guggolás, cipelés, illetve számos aszimmetrikus gyakorlat.

Ennek a komplex erőfejlesztő edzéstípusnak az előnyét mindennapos tevékenységeknél is érezhetjük, amikor cipekedünk, hajolunk, emelünk, guggolunk, mert épp ez a lényege, hogy olyan gyakorlatokat végzünk, amelyek a mindennapi életben is megállják a helyüket, melyek során a testünk, az izmaink a maguk természetes módján mozognak. A funkcionális edzés során természetes mozgásokat utánzunk.

A funkcionális edzés gerincbarát, alaposan megtervezett, komplex és változatos.

Ha kevés időnk van edzeni, akkor a funkcionális edzés lehet a legjobb megoldás számunkra. Versenysportolók számára nélkülözhetetlen a fejlett funkcionális izomzat, mivel egy profi sportolónak mindenképp el kell kerülnie a sérüléseket, a funkcionális edzések hatására pedig a megerősödnek a stabilizáló izmok, így jelentősen csökken a sérülések kialakulásának veszélye, ami a versenysportban létfontosságú.

A funkcionális tréning azoknak ajánlott, akik már rendelkeznek alapedzettséggel, már végeztek korábban is valamilyen sporttevékenységet.

Martinka Dia

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

Ezért fontos a helyes légzés

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi.

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?