Menü

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Ha megkérdezünk erről egy szakembert, személyi edzőt, ők elmondják, hogy pontosan mitől lesz egy edzés funkcionális.

A funkcionális edzés az amerikai sportban az erősítés és kondicionálás kombinációjával jött létre, sérülésmegelőző sporttípus, mely tömegeket megmozgató fitneszirányzattá vált az idők során.

Míg a konditermi edzések legtöbb mozdulatsora egy-egy izomra fókuszál, addig a funkcionális edzések alatt a teljes test megmozgatása a cél. Ezeknek az edzéseknek az előnye és fő feladata az állóképesség fejlesztése, az erősítés.

A gyakorlatok nagyon sokfélék, sőt, összetett variációik is léteznek, minden izomcsoportot megmozgat, ezért nagyon hatékonyak.

Mivel utókalóriaégetése nagyobb a funkcionális edzéstípusoknak, ezért evidens, hogy ha valaki fogyni szeretne, érdemes a funkcionális tréningeket előnyben részesíteni, mint például a TRX, CrossFit-, a kettlebell, a saját testsúlyos edzések és a HIIT. A funkcionális edzés tehát mindenki számára mást jelent, mivel számtalan gyakorlatsorból válogathat.

A funkcionális edzés nem egy mozgásformát takar, hanem egy olyan szemléletmódot, ami hatékonyabbá is biztonságosabbá teszi fizikai tevékenységeinket.

A funkcionális edzés leggyakoribb mozgásmintái: nyomás/tolás, húzás, törzsemelés, guggolás, cipelés, illetve számos aszimmetrikus gyakorlat.

Ennek a komplex erőfejlesztő edzéstípusnak az előnyét mindennapos tevékenységeknél is érezhetjük, amikor cipekedünk, hajolunk, emelünk, guggolunk, mert épp ez a lényege, hogy olyan gyakorlatokat végzünk, amelyek a mindennapi életben is megállják a helyüket, melyek során a testünk, az izmaink a maguk természetes módján mozognak. A funkcionális edzés során természetes mozgásokat utánzunk.

A funkcionális edzés gerincbarát, alaposan megtervezett, komplex és változatos.

Ha kevés időnk van edzeni, akkor a funkcionális edzés lehet a legjobb megoldás számunkra. Versenysportolók számára nélkülözhetetlen a fejlett funkcionális izomzat, mivel egy profi sportolónak mindenképp el kell kerülnie a sérüléseket, a funkcionális edzések hatására pedig a megerősödnek a stabilizáló izmok, így jelentősen csökken a sérülések kialakulásának veszélye, ami a versenysportban létfontosságú.

A funkcionális tréning azoknak ajánlott, akik már rendelkeznek alapedzettséggel, már végeztek korábban is valamilyen sporttevékenységet.

Martinka Dia

A spektrumzavar jelei

A spektrum zavar kifejezés azt jelenti, hogy az autisták tünetei rendkívül változatos módon jelentkezhetnek. Ahány páciens, annyiféle megnyilvánulási forma. Bizonyos általánosságok azonban megfigyelhetők. A tünetek három fő területen jelentkezhetnek változatos formában és különböző mértékben, a szociális készségek a kölcsönös kommunikációs és a viselkedésszervezés területein.

Mik azok a mandalák?

Mik a mandalák és azok eredete, milyen összefüggésben vannak a meditációval, a relaxációval, a pihenéssel és mit jelentenek?

Önre is jellemző az őszi szorongás?

A téli depresszióról már biztosan halottunk, ám az őszi szorongás jelensége is közismert, sokan mégsem veszik észre magukon.

Mivel segítsük a friss szülőket?

A szülés és születés eufórikus élménye körbelengi az újonnan született vagy gyarapodó kis családot, mindenki szeretne kicsit részese lenni az örömnek, de nem biztos, hogy egy újdonsült anyuka, vagy apuka pont erre vágyik. Néhány jó tanács egy háromgyerekes anyukától.

Miért olyan népszerűek a virtuális futások?

Az online tér népszerűsége minden eddiginél nagyobb, egyre több időt töltünk a „kütyük” - kel a kezünkben. A valóság ma már egyre inkább gépek és emberek közötti.
Online világ, valódi futás, mit jelent ez?