Menü

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Ha megkérdezünk erről egy szakembert, személyi edzőt, ők elmondják, hogy pontosan mitől lesz egy edzés funkcionális.

A funkcionális edzés az amerikai sportban az erősítés és kondicionálás kombinációjával jött létre, sérülésmegelőző sporttípus, mely tömegeket megmozgató fitneszirányzattá vált az idők során.

Míg a konditermi edzések legtöbb mozdulatsora egy-egy izomra fókuszál, addig a funkcionális edzések alatt a teljes test megmozgatása a cél. Ezeknek az edzéseknek az előnye és fő feladata az állóképesség fejlesztése, az erősítés.

A gyakorlatok nagyon sokfélék, sőt, összetett variációik is léteznek, minden izomcsoportot megmozgat, ezért nagyon hatékonyak.

Mivel utókalóriaégetése nagyobb a funkcionális edzéstípusoknak, ezért evidens, hogy ha valaki fogyni szeretne, érdemes a funkcionális tréningeket előnyben részesíteni, mint például a TRX, CrossFit-, a kettlebell, a saját testsúlyos edzések és a HIIT. A funkcionális edzés tehát mindenki számára mást jelent, mivel számtalan gyakorlatsorból válogathat.

A funkcionális edzés nem egy mozgásformát takar, hanem egy olyan szemléletmódot, ami hatékonyabbá is biztonságosabbá teszi fizikai tevékenységeinket.

A funkcionális edzés leggyakoribb mozgásmintái: nyomás/tolás, húzás, törzsemelés, guggolás, cipelés, illetve számos aszimmetrikus gyakorlat.

Ennek a komplex erőfejlesztő edzéstípusnak az előnyét mindennapos tevékenységeknél is érezhetjük, amikor cipekedünk, hajolunk, emelünk, guggolunk, mert épp ez a lényege, hogy olyan gyakorlatokat végzünk, amelyek a mindennapi életben is megállják a helyüket, melyek során a testünk, az izmaink a maguk természetes módján mozognak. A funkcionális edzés során természetes mozgásokat utánzunk.

A funkcionális edzés gerincbarát, alaposan megtervezett, komplex és változatos.

Ha kevés időnk van edzeni, akkor a funkcionális edzés lehet a legjobb megoldás számunkra. Versenysportolók számára nélkülözhetetlen a fejlett funkcionális izomzat, mivel egy profi sportolónak mindenképp el kell kerülnie a sérüléseket, a funkcionális edzések hatására pedig a megerősödnek a stabilizáló izmok, így jelentősen csökken a sérülések kialakulásának veszélye, ami a versenysportban létfontosságú.

A funkcionális tréning azoknak ajánlott, akik már rendelkeznek alapedzettséggel, már végeztek korábban is valamilyen sporttevékenységet.

Martinka Dia

Kicsoda az, aki „workaholic”?

A szenvedélyek és függőségek sok ember és a környezetükben élők életét is megnehezíti, sőt van, hogy fenekestől felborul az egész addigi életvitelük. És bizony egy munkamániás vagy másnéven workaholic is komoly függőségben szenved.

Jössz a piacra?

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

Konyhai bakik, amiket te is elkövetsz

Nyilván senki sem kezdi úgy, hogy egyből „gasztrozseni”, vagy konyhatündér. Aki főzni akar, annak rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Nemcsak kezdőként hibázunk, még rutinos konyhatündérként is akadnak bakik, amit olykor elkövetünk. Lássuk például miket!

Vegyél egy mély levegőt…

Stresszoldó légzőtechnikák. Egy stresszes nap vagy időszak teljesen normális része az ember életének. A kulcs a reakciónkban van, hogy tudatosan álljunk a megpróbáltatások elé.

Barátság korona idején

A karantén és a járvány számos negatívuma közül kiemelkedik a szociális interakciók hiánya, ami minden generáció számára nehéz és következményekkel járó jelenség.