Menü

Miért fontos a fogszabályozás?

A fogak esztétikája éppolyan fontos, mint az egészségük. Sőt, az esztétikából következhet az egészséges fogsor. De minden esetben érdemes fogszabályzót használni? Mikor érdemes feltenni a fogszabályzót?

A fogszabályozás nagyon fontos dolog, hiszen korrigálja a fogsort és segíti az álkapocs és állcsont fejlődését. Igen drága, hosszú és akár fájdalmas folyamat is lehet, de mindenképpen hosszútávú és pozitív eredmény születik fogszabályzó használatával.

A problémák jelentkezhetnek akár évek múltával is, ezért lehet, hogy valakinek gyermekkorában szép és egészséges fogsora, de a maradandó fogak megjelenése problémás lehet, ezért serdülő-vagy felnőttkorban szükséges a fogszabályzó felhelyezése. Gyermekkorban fontos a rossz szokásokról (cumi, szopizás, nyelvlökéses nyelés) való leszoktatás, amik képesek a fogsor deformitását előidézni. A legszerencsésebb serdülőkorban elkezdeni a fogszabályozást, hiszen akkor már sok esetben megtörtént a fogváltás. De előfordulhat, hogy felnőttkorban kell fogszabályzót feltenni. Én magam is 21 évesen tudatosultam a helyzettel, hogy a két szemfogam a szájpadlásomon nő, ezért mindenképpen fogszabályzás kell, ami minimum két évig fog tartani. Ezért szükséges évente mindenféle szűrésre és fogorvoshoz is járni! Minél hamarabb megtalálják a problémát, annál hamarabb elkezdődhet az orvoslás folyamata.

Többféle fogszabályzótípus is létezik, de talán a legismertebb a rögzített fogszabályzó. Alkotóelemei a gyűrűk, az ívek és a bracketek. A bracketek azok a tappancsok, amelyek készülhetnek fémből, porcelánból, és feladatuk, hogy a fogakat a kívánt helyre vezéreljék. Ma már létezik olyan is, amit nem előre tesznek, hanem a nyelv felől rögzítik. Ez az úgynevezett lingual fogszabályzó.

A kivehető vagy éjszakai fogszabályozó általában gyermekkorban alkalmazandó, de később is előfordulhat a használata, ha kisebb problémákat kell korrigálni. Ezek általában műanyagból készülnek, de ma már szilikonos, gumis formában is gyártanak. Akkor is a kivehető fogszabályozót használják, ha előkészítik a rögzített fogszabályozó alkalmazását, vagy pedig a rögzített fogszabályozó levétele után megtartja az elért eredményt.

Abszolút innováció a láthatatlan fogszabályzó. Szintén kisebb helyreállításoknál használják ezt a készüléket. Nagy népszerűségnek örvend a felnőttek körében, mert nem látható, mint a fém rögzített fogszabályzó. A kezelés átlagos időtartalma 10-24 hónap. A láthatatlan fogszabályozás a hagyományossal ellentétben sokkal kevésbé okoz kellemetlen, fájó érzést, hiszen nem kemény fémből készült, így nem húzza össze azonnal a fogakat.

Mint láthatjuk ma már sok alternatíva létezik a fogak esztétikai helyretételére. Mindenképpen ajánlatos a fogorvosi látogatás minimum egy alkalommal évente. Ha a fogorvos fogszabályzót ajánl, azt nagyon alaposan gondoljuk át, hiszen sok problémától képes megvédeni minket.

Nagypál Anna

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.