Menü

Miért fontos a fogszabályozás?

A fogak esztétikája éppolyan fontos, mint az egészségük. Sőt, az esztétikából következhet az egészséges fogsor. De minden esetben érdemes fogszabályzót használni? Mikor érdemes feltenni a fogszabályzót?

A fogszabályozás nagyon fontos dolog, hiszen korrigálja a fogsort és segíti az álkapocs és állcsont fejlődését. Igen drága, hosszú és akár fájdalmas folyamat is lehet, de mindenképpen hosszútávú és pozitív eredmény születik fogszabályzó használatával.

A problémák jelentkezhetnek akár évek múltával is, ezért lehet, hogy valakinek gyermekkorában szép és egészséges fogsora, de a maradandó fogak megjelenése problémás lehet, ezért serdülő-vagy felnőttkorban szükséges a fogszabályzó felhelyezése. Gyermekkorban fontos a rossz szokásokról (cumi, szopizás, nyelvlökéses nyelés) való leszoktatás, amik képesek a fogsor deformitását előidézni. A legszerencsésebb serdülőkorban elkezdeni a fogszabályozást, hiszen akkor már sok esetben megtörtént a fogváltás. De előfordulhat, hogy felnőttkorban kell fogszabályzót feltenni. Én magam is 21 évesen tudatosultam a helyzettel, hogy a két szemfogam a szájpadlásomon nő, ezért mindenképpen fogszabályzás kell, ami minimum két évig fog tartani. Ezért szükséges évente mindenféle szűrésre és fogorvoshoz is járni! Minél hamarabb megtalálják a problémát, annál hamarabb elkezdődhet az orvoslás folyamata.

Többféle fogszabályzótípus is létezik, de talán a legismertebb a rögzített fogszabályzó. Alkotóelemei a gyűrűk, az ívek és a bracketek. A bracketek azok a tappancsok, amelyek készülhetnek fémből, porcelánból, és feladatuk, hogy a fogakat a kívánt helyre vezéreljék. Ma már létezik olyan is, amit nem előre tesznek, hanem a nyelv felől rögzítik. Ez az úgynevezett lingual fogszabályzó.

A kivehető vagy éjszakai fogszabályozó általában gyermekkorban alkalmazandó, de később is előfordulhat a használata, ha kisebb problémákat kell korrigálni. Ezek általában műanyagból készülnek, de ma már szilikonos, gumis formában is gyártanak. Akkor is a kivehető fogszabályozót használják, ha előkészítik a rögzített fogszabályozó alkalmazását, vagy pedig a rögzített fogszabályozó levétele után megtartja az elért eredményt.

Abszolút innováció a láthatatlan fogszabályzó. Szintén kisebb helyreállításoknál használják ezt a készüléket. Nagy népszerűségnek örvend a felnőttek körében, mert nem látható, mint a fém rögzített fogszabályzó. A kezelés átlagos időtartalma 10-24 hónap. A láthatatlan fogszabályozás a hagyományossal ellentétben sokkal kevésbé okoz kellemetlen, fájó érzést, hiszen nem kemény fémből készült, így nem húzza össze azonnal a fogakat.

Mint láthatjuk ma már sok alternatíva létezik a fogak esztétikai helyretételére. Mindenképpen ajánlatos a fogorvosi látogatás minimum egy alkalommal évente. Ha a fogorvos fogszabályzót ajánl, azt nagyon alaposan gondoljuk át, hiszen sok problémától képes megvédeni minket.

Nagypál Anna

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

Mi az a CBD és miért hasznos számunkra?

Sokaknak már ismerős lehet a CBD, sokszor hallunk ilyen hatóanyagú étrend-kiegészítőkről. Van, aki nyugtató hatása miatt olvasott róla, de akár depresszió kezelésénél is megemlítik. Ugyanez igaz a hírére is. Nagyon megoszlanak a vélemények róla, ezért érdemes tisztázni mi is ez és mire való.

A reflux tünetei és kezelése

A refluxról valószínűleg már mindenki hallott valamilyen formában. Sokszor jön szembe reklámokban, hirdetésekben, gyógyszertárak szórólapjain, de akár az ismerőseink közül is kerülhet ki olyan, aki a reflux tüneteire panaszkodik.

Mondjunk nemet a téli depresszióra!

A téli időszak, a hideg, a sötét - covid járvány nélkül is - hajlamosít a melankóliára, depresszióra. Reggel alig bírunk felkelni, este hamar sötét lesz és hideg, nem tudunk koncentrálni a feladatainkra, letargia lesz rajtunk úrrá. A téli depresszió a leggyakoribb szezonális betegség.

Ráncok kialakulása és megelőzése

Rengetegen küzdünk a ráncokkal, előbb vagy utóbb mindenkinek eljön az életében az a pont, ahol, amikor tükörbe néz, új barázdákat és mélyedéseket fedez fel az arcán. Ez természetes folyamat, azonban lassíthatunk a kialakulásukon különböző módszerekkel.