Menü

Jössz a piacra?

Környezetbarát megoldás a heti bevásárláskor.

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

A 21. század nagyvárosaiban visszaszorult a piac jelentőséget. Itt piac alatt elsősorban a zöldség, gyümölcs és háztartási szerek árulásával foglalkozó piacot értjük, ezen kívül azért ma is jellemző jelenség például a bolhapiac. A szupermarketek és nagy bevásárló központok előretörésével a legtöbb városi ember számára egyszerűbb és olcsóbb is itt beszerezni a mindennapi betevőt.

A piac másik funkciója is elveszni látszik. Amikor szombat kora reggel még szinte félálomban kísérem el az édesanyámat a heti zöldségkészlet beszerzésére leginkább a középkorú vagy idősebb korosztályból látok vásárlókat. A fiatalok számára egészen más keretek között zajlik a bevásárlás, mint szüleik vagy nagyszüleik számára. Míg az idősebbek nemcsak vásárolnak, hanem a szociális életük egy részét is itt élik, ismerősökkel és barátokkal futnak össze, a fiatalabb generáció számára a vásárlás egy feladat és nem lehetőség a találkozásra.

A világ úgy látszik ebben is változik. Inkább nagy boltokban vásárolunk, rengeteg ember között, olyanoktól, akiket nem ismerünk és semmilyen kapcsolatunk nincs velük. Természetesen ezek a jelenségek sem mindenkire vonatkoztathatók. A fiatal felnőttek között is sokan vannak azok, akik szívesen járnak termelői piacokra, ahol garantáltan hazai vagy környékben termesztett árut kapnak. A zero waste-életmód egyre népszerűbb ebben a generációban, ami azzal is jár, hogy a szupermarket helyett inkább választják a piacokat.

A környezetvédelmi előnyök mellett gazdasági szempontból is érdemes piacra járni. Igaz, az árak valamivel magasabbak néha, mint egy áruházban, de a vásárlással olyan vállalkozásokat támogatunk, amik hazaiak, sőt a környékünkön tevékenykednek.

Napjainkra a piac szociális vagy társadalmi funkciója kikopni látszik, de emellett több előnye erősödik, ami miatt nem fog eltűnni. Környezetbarát, csomagolás mentes és legtöbbször bio termékeket árulnak, amivel hozzájárulhatunk a környezetünk és világunk védelméhez

A levendula – mi mindenre is jó?

Kerti dísznövényként a legismertebb, de felhasználják továbbá fűszerként, és a belőle kivont illóolajat is számtalan kozmetikai termékben hasznosítják. Nézzük, mire is jók ezek…

Kicsoda az, aki „workaholic”?

A szenvedélyek és függőségek sok ember és a környezetükben élők életét is megnehezíti, sőt van, hogy fenekestől felborul az egész addigi életvitelük. És bizony egy munkamániás vagy másnéven workaholic is komoly függőségben szenved.

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Konyhai bakik, amiket te is elkövetsz

Nyilván senki sem kezdi úgy, hogy egyből „gasztrozseni”, vagy konyhatündér. Aki főzni akar, annak rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Nemcsak kezdőként hibázunk, még rutinos konyhatündérként is akadnak bakik, amit olykor elkövetünk. Lássuk például miket!

Vegyél egy mély levegőt…

Stresszoldó légzőtechnikák. Egy stresszes nap vagy időszak teljesen normális része az ember életének. A kulcs a reakciónkban van, hogy tudatosan álljunk a megpróbáltatások elé.