Menü

Albérlet vagy kollégium?

Olyan dilemma ez amivel minden egyetemista, egyes esetekben már középiskolás találkozik. A felvételi utáni napokban elindul a nagy albérlet vagy kollégium vadászat, azonban érdemes kicsit előre gondolkodni és felmérni, hogy melyik városban melyik lehetőségek érik meg a legjobban.

Amikor felvettek az egyetemre, egy új városba, ahol tényleg senkit sem ismertem, számomra egyértelmű volt, hogy kollégiumba szeretnék költözni. Akár a vidéki nagyvárosok, akár Budapest lehetőségeit nézzük bőven van honnan válogatni, kezdve az egyetemi kollégiumoktól és szakkollégiumoktól, a magán vagy egyházi fenntartásúakig. A végső döntés, alapos utánajárást igényel, mert nem mindegy, hogy az ember hol hajtja álomra a fejét.

Elsőéves egyetemistaként véleményem szerint a kollégium éri meg, anyagi és szociális értelemben is. A felsőbb évesek, akik szintén ott laknak, bármilyen jellegű kérdésben segítségre lehetnek.

A kollégium ezek mellett olyan készségek elsajátításában is segíthet, mint a csapatmunka, a felelősségvállalás és az alkalmazkodás másik igényeihez. Sokszor nem egy leányálom, de sok mindent lehet belőle tanulni.

Ahogy telnek az egyetemi évek, sokan kezdenek albérlet után nézni. Alapképzésen a harmadév már a szakdolgozatról, szakmai gyakorlatokról és végül a záróvizsgáról szól, ezért már nagyobb szükség lehet egy saját zugra, ahol nyugodtan lehet dolgozni. Albérletbe költözni, olyan mint egy következő szintre lépni, amire szerintem a kollégium tökéletesen fel tud készíteni. Az önállósodás következő lépcsőfoka ez, amikor már – igaz többen együtt – de tulajdonképpen egy saját háztartást vezet az ember. Új és sokszor nagyobb kihívás, de ez már tényleg a felnőtté válás kapuját jelenti.

A jelenlegi járványhelyzet a kollégiumokat sem kíméli, sok egyetemista már három hónapja otthon tanul. A koronavírus ezt is felborította és most már kicsit jobban megérheti albérletben lakni, mert nagyobb függetlenséget ad a korlátozásoktól.

A lakhatás körüli problémák mindig ott vannak az ember fejében, egyetem alatt is, de ha vannak jó kollégiumi, majd jó albérlet lehetőségek, akkor azokat érdemes megragadni.

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?

Amit jó, ha tudsz a fényvédelemről

Mindenki szereti a napfényt, csupa pozitívumot ad, jó kedvre derít, D vitamin nyerünk belőle, jobb lesz a hangulatunk, szebb a bőrünk, kellemesebb a közérzetünk. A napfény jó tulajdonságait nem is kell bemutatni, azonban a napozásnak vannak veszélyei is.

Y és a Z generáció a munkaerőpiacon

A vállalatok folyamatosan keresik az ideális megoldást a fiatal tehetségek kiválasztására és megtartására. Az igazi kihívás a cégek számára – még úgy is, hogy az Y és Z generációs munkavállalók egyre többen vannak a munkaerőpiacon – a tehetségek megszólítása és érdeklődésének felkeltése a szervezet és a munka világa iránt.

A transzgenerációs hatások nyomában

A transzgenerációs hatások, vagyis azok a szemléletek, viselkedésminták, gondolkodási formák, melyeket felmenőink hagytak ránk örökül, a pszichológiai kutatások fontos részterülete.