Menü

Adaptogén gyógynövényeink

Az adaptogén gyógynövényeket évezredek óta alkalmazzák a különféle betegségek megelőzésére és gyógyítására. Kedvező egészségügyi hatásaik széles skálája ismert és bevált már a különböző egészségügyi problémákra.

Ha azt gondoljuk mindez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, gondoljunk arra, hogy a gyógynövényeknek mindig is helyük volt a gyógyításban. Az adaptogén elnevezést a modern orvostudománynak köszönhetjük.

„Az adaptogén gyógynövények olyan természetes anyagok, amelyek a mellékvesére gyakorolt hatásuk révén, módosítják a test reakcióit különféle stresszhatásokkal szemben, növelik a stresszel szembeni ellenállást, nem kívánatos mellékhatások nélkül” – írja a Wikipédia.

Őseink már évezredekkel ezelőtt ismertek bizonyos gyógynövényeket, amelyek a túlműködő, illetve az alulműködő szervekre kedvező hatást gyakorolnak.

Az adaptogén étrendkiegészítők az alulműködő szerveinket felgyorsítják, a túlműködőket pedig lelassítják, azaz úgy hatnak, ahogy az adott pillanatban arra a szervezetnek szüksége van. A természet tökéletességei ezek a növények, nemhiába nem sikerült a tudománynak eddig ilyen precizitású készítményt előállítania.

Az adaptogén növények segítik a hormonális szint fenntartását. Hatásukat akkor fejtik ki, ha szükség van rá.

Régóta köztudott, hogy sok problémánk, betegségünk a stressznek köszönheti kialakulását. Kutatások szerint a betegségek több, mint 80 százalékáért a stressz a felelős, ami mai rohanó életmódunkban (munkahelyi problémák, feszültség, teljesítményorientáltság, állandó online jelenlét, számítógép- és mobiltelefonhasználat) magas rizikófaktor, s a legtöbb civilizációs betegség alapja.

Az adaptogén gyógynövények normalizálják a stressz okozta problémáinkat. Jelenleg 22 olyan ismert gyógynövényről tudunk, amelyek a szervezetbe jutva egyensúlyban tartják belső elválasztású mirigyeinket és immunrendszerünket. Néhány ismert adaptogén gyógynövény: ginzeng, fokhagyma, ginkgo, alapacho, rózsagyökér, kasvirág, csicseriborsó, kínai magnólia.

Az adaptogén növényeknek sokféle kritériumnak kell megfelelniük. Folyamatosan normalizáló, harmonizáló hatással kell lenniük a szervezetre, kedvező hatást gyakorolva az alul-illetve túlműködő szerveinkre, valamint fenn kell tartaniuk a test normális funkcióit a stressz hatásokkal szemben.

Martinka Dia

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?

Amit jó, ha tudsz a fényvédelemről

Mindenki szereti a napfényt, csupa pozitívumot ad, jó kedvre derít, D vitamin nyerünk belőle, jobb lesz a hangulatunk, szebb a bőrünk, kellemesebb a közérzetünk. A napfény jó tulajdonságait nem is kell bemutatni, azonban a napozásnak vannak veszélyei is.

Y és a Z generáció a munkaerőpiacon

A vállalatok folyamatosan keresik az ideális megoldást a fiatal tehetségek kiválasztására és megtartására. Az igazi kihívás a cégek számára – még úgy is, hogy az Y és Z generációs munkavállalók egyre többen vannak a munkaerőpiacon – a tehetségek megszólítása és érdeklődésének felkeltése a szervezet és a munka világa iránt.

A transzgenerációs hatások nyomában

A transzgenerációs hatások, vagyis azok a szemléletek, viselkedésminták, gondolkodási formák, melyeket felmenőink hagytak ránk örökül, a pszichológiai kutatások fontos részterülete.