Menü

Fenntartható divat

A divat egyike a leginkább környezetszennyező iparágaknak, ami ellen az elmúlt években már számos kezdeményezés indult. Sokan a vásárlói oldalról bojkottálják a ’fast fashion’ márkák ruháit, a környezettudatosságon túl etikai okok miatt is, mivel jellemzően nagyon kevés fizetésért készítik őket, fejlődő országokban.

Mit tehet az, aki a divat terén is környezetbarát akar lenni? Turkál! A turkálás a ruhavadászat „ősi módszere”, szinte már életstílusként is felfogható. Nincs is annál jobb érzés, amikor véletlenül a kezünkbe akad egy hibátlan állapotba lévő kiskabát és a turkáló éppen ’minden 200 Forint’ – napot tart.

A turkálók világa sokkal több, mint használt ruhák vásárlása. A fenntarthatóság mellett különleges stílust is kölcsönöznek a ruhák, a tizen- és huszonéves generáció számára a second hand darabok valóságos kincseket érnek. Vannak erre „szakosodott” butikok is, ahol egy kicsit drágább, de még különösebb ruhák találhatnak gazdára. Például egy vörös színű reggeli köntös, hátán egy hímzett tigrissel vagy egy régi szőrme kabát, amely története akár évtizedekre nyúlik vissza.

A mohó életstílus egyik alapvető jellemzője a turkálás, ami igazán profi szinten is űzhető.

A fenntarthatóság már több vezető fast fashion márka szívügye lett, így ha például régi ruhákat a kidobás helyett az üzletbe viszünk, kedvezményekkel és kuponokkal lehetünk gazdagabbak. Több márka már egész kollekciókat készített újrahasznosított anyagból készülő ruhákkal. Ezen törekvések mögött tényleg jó és fontos ügyek állnak, azonban a fast fashion és az egész fogyasztói társadalmat jellemző szemléletmódot így sem lehet levetkőzni.

A koronavírus miatt a ruhavásárlási szokásaink is átalakulóban vannak. Sokkal többen rendelnek online, ahol több műanyagot vagy lassan lebomló csomagolást használnak. Igaz, hogy a vírus szempontjából biztonságosabb így vásárolni, a környezetkárosító hatásokról azonban nem szabad elfeledkezni.

Az újabb szigorítások értelmében az „offline” vásárlásnak egy időre búcsút kell mondanunk, hiszen a következő 2 hétben nem lehetnek nyitva ezek az üzletek és a használt ruhaboltoknak is zárva kell tartaniuk.

Nehéz és kihívásokkal teli időket élünk és talán most nincs lehetőség a turkálásra, ne feledkezzünk meg a lehetőségről, hiszen egy kis szerencsével tényleg alig használt darabokat is találhatunk, mindezzel pedig a pénztárcánkon túl a környezetnek is kedvezünk!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?