Fogerősítő ételek
- Dátum: 2021.03.15., 03:30
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- étkezés, fog, fogápolás, fogfehérítés, fogkő, fogszuvasodás, higiénia, vitamin
Fogaink egészsége érdekében a megfelelő szájhigiénia mellett fontos odafigyelni arra is, hogy mit eszünk. Ahhoz, hogy megelőzzük a fogszuvasodást és az egyéb fogászati betegségeket a legfontosabb a megelőzés.
Mit javasolnak a fogorvosok?
Köztudott, hogy a fogakat nagy mértékben károsítják a savas ételek. A citrusfélék például rengeteg C-vitamint tartalmaznak, ezért immunrendszerünket kiválóan erősítik, ellenben fogainkra károsak lehetnek, hiszen károsíthatják a fogzománcot. A fogorvosok ezért azt javasolják, hogy amikor narancslét iszunk, vagy bármilyen citrusfélét fogyasztunk, utána mindenképpen mossunk fogat, hiszen így visszaállíthatjuk a száj egészséges pH értékét.
Segíthet még a cukormentes rágógumi is, ugyanakkor ez nem pótolja az étkezések után egyébként is fontos fogmosást, mivel a fogakon lerakódó lepedék nagyban hozzájárul a fogszuvasodáshoz. A fogorvosok emellett felhívják a figyelmet arra is, hogy nem mindegy az sem, hogy milyen szilárdságú ételeket eszünk. Ha ugyanis nem terheljük eléggé a fogainkat egyenletesen, akkor az a fogak kilazulásához vezethet a fogazat azon részén, ahol nem rágunk. A rágóizomzat erősítésével, és a fogazat megfelelő terhelésével megelőzhetjük a csontromlást, ezáltal pedig a fogak elvesztését. A fogorvosok ezért az javasolják, hogy minden fog egyformán terhelődjön, a rendeltetésének megfelelően.
Mely ételek erősítik a fogakat?
A fogak számára ugyanakkor vannak kifejezetten előnyös ételek is, melyek fogyasztásával hozzájárulhatunk egészségük megőrzéséhez. A fogorvosok ajánlják, hogy fogyasszunk kalciumban, fluoridban gazdag ételeket. Ilyenek például a halak és a tejtermékek, melyek foszforban, kalciumban rendkívül gazdagok. A savas ételek után elfogyasztott sajt például ellensúlyozhatja a savas ételek káros hatását is. Sőt, azt talán kevesen tudják, hogy a zöld tea magas fluoridtartalma és kiváló antibakteriális hatása is segíthet abban, hogy megelőzzük a fogszuvasodás kialakulását.
Kalcium
A kalcium ásványra szüksége van a szervezetünknek a csontok és a fogak felépítéséhez. Kalcium különösen nagy mennyiségben fordul elő a tejben, a tejtermékekben, a hüvelyesekben, a gabonafélékben, és a káposztában. A napi igényt már egy pohár tej is fedezi.
Foszfor
A kalciummal együtt a foszfor fontos alkotóeleme a csontoknak és a fogaknak. A D-vitamin segíti a foszfor és a kalcium felvételét. Nagyon fontos a foszfor és kalcium aránya, melynek körülbelül 1:2,5-nek kell lennie, hogy az egészségre pozitív hatással legyenek. A napi igény kb. 1,5 gramm. Foszfor megtalálható a sajtokban, a szójalisztben, a búzacsírában és a búzapehelyben.
A-vitamin
A lakosság jelentős része szenved a fogínygyulladás tüneteitől. Ennek kezelésében és megelőzésben az A-vitaminnak is szerepe van. Növeli a nyálkahártya fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, serkenti a sebgyógyulást. A-vitamin főként a sárga zöldségekben, a zöld levelesekben, a gyümölcsökben fordul elő, különböző koncentrációban a legtöbb fogkrémben is megtalálható.
A kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag táplálkozás a szervezetre és az alakra is jó hatással van, de ami nagy örömhír: egyes élelmiszerek a fogakat is erősítik, sőt még a fehérségüket is megőrzik.
Szerző: Udvari Fanni
Fogaink védelme a nyári időszakban

A vakáció izgalma elterelheti a figyelmet olyan alapvető dolgokról, mint a fogmosás. Utazások alkalmával, legyen az hosszabb vagy rövidebb, olyannyira meg tudunk feledkezni a szájápolásról, hogy előfordulhat, hogy otthon marad a fogkefe vagy a fogkrém. Ráadásul nyaraláskor hajlamosak vagyunk a megszokottól eltérően, gyakrabban fogyasztani cukros ételeket és italokat. Az alábbi cikkben arról tudhatunk meg többet, hogy mit tehetünk fogaink védelme érdekében a nyári időszakban.
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Mikor van szükség pajzsmirigy ultrahangra?

Pajzsmirigy ultrahangra akkor van szükség, ha felmerül a pajzsmirigybetegség gyanúja, vagy ha már ismert pajzsmirigyproblémák követésére, ellenőrzésére van szükség. Milyen esetekben javasolt az ultrahangvizsgálat?
Mit kell tudni a sérvről?

A sérv (hernia) akkor alakul ki, amikor valamely belső szerv kórosan előtüremkedik abból az üregből, ahol normál esetben elhelyezkedik (például hasüreg vagy mellüreg). Ez akkor fordulhat elő, ha a hasfal vagy más hasonló szerkezet veleszületett vagy szerzett gyengesége miatt (például műtéti heg), egy nyílás meggyengül és kitágul. Ezen keresztül a belső tartalom a hasfalon vagy más hasonló struktúrán keresztül kijut, a sérvkapun át, és a sérvtömlőként viselkedő hártya előtt tolódik ki, így a hasüregen kívülre kerül.