Menü

Fogerősítő ételek

Fogaink egészsége érdekében a megfelelő szájhigiénia mellett fontos odafigyelni arra is, hogy mit eszünk. Ahhoz, hogy megelőzzük a fogszuvasodást és az egyéb fogászati betegségeket a legfontosabb a megelőzés.

Mit javasolnak a fogorvosok?

Köztudott, hogy a fogakat nagy mértékben károsítják a savas ételek. A citrusfélék például rengeteg C-vitamint tartalmaznak, ezért immunrendszerünket kiválóan erősítik, ellenben fogainkra károsak lehetnek, hiszen károsíthatják a fogzománcot. A fogorvosok ezért azt javasolják, hogy amikor narancslét iszunk, vagy bármilyen citrusfélét fogyasztunk, utána mindenképpen mossunk fogat, hiszen így visszaállíthatjuk a száj egészséges pH értékét.

Segíthet még a cukormentes rágógumi is, ugyanakkor ez nem pótolja az étkezések után egyébként is fontos fogmosást, mivel a fogakon lerakódó lepedék nagyban hozzájárul a fogszuvasodáshoz. A fogorvosok emellett felhívják a figyelmet arra is, hogy nem mindegy az sem, hogy milyen szilárdságú ételeket eszünk. Ha ugyanis nem terheljük eléggé a fogainkat egyenletesen, akkor az a fogak kilazulásához vezethet a fogazat azon részén, ahol nem rágunk. A rágóizomzat erősítésével, és a fogazat megfelelő terhelésével megelőzhetjük a csontromlást, ezáltal pedig a fogak elvesztését. A fogorvosok ezért az javasolják, hogy minden fog egyformán terhelődjön, a rendeltetésének megfelelően.

Mely ételek erősítik a fogakat?

A fogak számára ugyanakkor vannak kifejezetten előnyös ételek is, melyek fogyasztásával hozzájárulhatunk egészségük megőrzéséhez. A fogorvosok ajánlják, hogy fogyasszunk kalciumban, fluoridban gazdag ételeket. Ilyenek például a halak és a tejtermékek, melyek foszforban, kalciumban rendkívül gazdagok. A savas ételek után elfogyasztott sajt például ellensúlyozhatja a savas ételek káros hatását is. Sőt, azt talán kevesen tudják, hogy a zöld tea magas fluoridtartalma és kiváló antibakteriális hatása is segíthet abban, hogy megelőzzük a fogszuvasodás kialakulását.

Kalcium

A kalcium ásványra szüksége van a szervezetünknek a csontok és a fogak felépítéséhez. Kalcium különösen nagy mennyiségben fordul elő a tejben, a tejtermékekben, a hüvelyesekben, a gabonafélékben, és a káposztában. A napi igényt már egy pohár tej is fedezi.

Foszfor

A kalciummal együtt a foszfor fontos alkotóeleme a csontoknak és a fogaknak. A D-vitamin segíti a foszfor és a kalcium felvételét. Nagyon fontos a foszfor és kalcium aránya, melynek körülbelül 1:2,5-nek kell lennie, hogy az egészségre pozitív hatással legyenek. A napi igény kb. 1,5 gramm. Foszfor megtalálható a sajtokban, a szójalisztben, a búzacsírában és a búzapehelyben.

A-vitamin

A lakosság jelentős része szenved a fogínygyulladás tüneteitől. Ennek kezelésében és megelőzésben az A-vitaminnak is szerepe van. Növeli a nyálkahártya fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, serkenti a sebgyógyulást. A-vitamin főként a sárga zöldségekben, a zöld levelesekben, a gyümölcsökben fordul elő, különböző koncentrációban a legtöbb fogkrémben is megtalálható.

A kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag táplálkozás a szervezetre és az alakra is jó hatással van, de ami nagy örömhír: egyes élelmiszerek a fogakat is erősítik, sőt még a fehérségüket is megőrzik.

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.