Menü

Fogerősítő ételek

Fogaink egészsége érdekében a megfelelő szájhigiénia mellett fontos odafigyelni arra is, hogy mit eszünk. Ahhoz, hogy megelőzzük a fogszuvasodást és az egyéb fogászati betegségeket a legfontosabb a megelőzés.

Mit javasolnak a fogorvosok?

Köztudott, hogy a fogakat nagy mértékben károsítják a savas ételek. A citrusfélék például rengeteg C-vitamint tartalmaznak, ezért immunrendszerünket kiválóan erősítik, ellenben fogainkra károsak lehetnek, hiszen károsíthatják a fogzománcot. A fogorvosok ezért azt javasolják, hogy amikor narancslét iszunk, vagy bármilyen citrusfélét fogyasztunk, utána mindenképpen mossunk fogat, hiszen így visszaállíthatjuk a száj egészséges pH értékét.

Segíthet még a cukormentes rágógumi is, ugyanakkor ez nem pótolja az étkezések után egyébként is fontos fogmosást, mivel a fogakon lerakódó lepedék nagyban hozzájárul a fogszuvasodáshoz. A fogorvosok emellett felhívják a figyelmet arra is, hogy nem mindegy az sem, hogy milyen szilárdságú ételeket eszünk. Ha ugyanis nem terheljük eléggé a fogainkat egyenletesen, akkor az a fogak kilazulásához vezethet a fogazat azon részén, ahol nem rágunk. A rágóizomzat erősítésével, és a fogazat megfelelő terhelésével megelőzhetjük a csontromlást, ezáltal pedig a fogak elvesztését. A fogorvosok ezért az javasolják, hogy minden fog egyformán terhelődjön, a rendeltetésének megfelelően.

Mely ételek erősítik a fogakat?

A fogak számára ugyanakkor vannak kifejezetten előnyös ételek is, melyek fogyasztásával hozzájárulhatunk egészségük megőrzéséhez. A fogorvosok ajánlják, hogy fogyasszunk kalciumban, fluoridban gazdag ételeket. Ilyenek például a halak és a tejtermékek, melyek foszforban, kalciumban rendkívül gazdagok. A savas ételek után elfogyasztott sajt például ellensúlyozhatja a savas ételek káros hatását is. Sőt, azt talán kevesen tudják, hogy a zöld tea magas fluoridtartalma és kiváló antibakteriális hatása is segíthet abban, hogy megelőzzük a fogszuvasodás kialakulását.

Kalcium

A kalcium ásványra szüksége van a szervezetünknek a csontok és a fogak felépítéséhez. Kalcium különösen nagy mennyiségben fordul elő a tejben, a tejtermékekben, a hüvelyesekben, a gabonafélékben, és a káposztában. A napi igényt már egy pohár tej is fedezi.

Foszfor

A kalciummal együtt a foszfor fontos alkotóeleme a csontoknak és a fogaknak. A D-vitamin segíti a foszfor és a kalcium felvételét. Nagyon fontos a foszfor és kalcium aránya, melynek körülbelül 1:2,5-nek kell lennie, hogy az egészségre pozitív hatással legyenek. A napi igény kb. 1,5 gramm. Foszfor megtalálható a sajtokban, a szójalisztben, a búzacsírában és a búzapehelyben.

A-vitamin

A lakosság jelentős része szenved a fogínygyulladás tüneteitől. Ennek kezelésében és megelőzésben az A-vitaminnak is szerepe van. Növeli a nyálkahártya fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, serkenti a sebgyógyulást. A-vitamin főként a sárga zöldségekben, a zöld levelesekben, a gyümölcsökben fordul elő, különböző koncentrációban a legtöbb fogkrémben is megtalálható.

A kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag táplálkozás a szervezetre és az alakra is jó hatással van, de ami nagy örömhír: egyes élelmiszerek a fogakat is erősítik, sőt még a fehérségüket is megőrzik.

Szerző: Udvari Fanni

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

Tériszonnyal élni

A fóbiák olyan félelmi zavarok, amelyek bizonyos helyzetekhez vagy tárgyakhoz kötődnek. A tériszony a specifikus fóbiák közé tartozik. Hogyan is alakul ki a tériszony, és mit lehet ellene tenni? Mit jelent az agorafóbia és mit az akrofóbia

A legjobb reggelik a stabil vércukorszinthez

Az egészséges étrend egyik legmeghatározóbb része a reggeli, mely nemcsak a nap egyik legfontosabb étkezése, hanem a stabil vércukorszint fenntartásának kulcsa is, különösen azoknak, akik cukorbetegséggel vagy vércukorproblémákkal küzdenek.

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Misophonia – amikor minden hang zavaró

Ismerjük az érzést, amikor nem bírjuk elviselni a minket körülvevő zajokat, de ez általában akkor fordul elő, ha fáradtak vagyunk, nehezen koncentrálunk, de van olyan, amikor a nap minden percében elviselhetetlenek a zajok.