Menü

Fülfájásra meleg só – avagy nagyszüleink praktikái

Só, hagyma, krumpli…nos nem egy receptet szeretnék megosztani a kedves olvasókkal, hanem egész más esetre ajánlom ezeket. A téli időszakban a nátha mellett gyakori a fülfájás is, s aki már szenvedett ettől akár gyerekként, akár felnőtt korában, pontosan tudja, mennyire kínzó fájdalom és milyen nehezen lehet orvosolni. A népi gyógyászat azonban sokszor csodát tesz.

A fülfájdalom elviselhetetlenül nagy lehet, így haladéktalanul orvosolni kell a problémát. Tévedés azt hinni, hogy ilyenkor azonnal erős fájdalomcsillapítókhoz kell nyúlni. Nagyanyáink praktikái igencsak hasznosak ma is, a fülfájásra ők meleg sót tettek, s ezzel csökkentették a fájdalmat, gyulladást.

A meleg só köztudottan serkenti a vérkeringést, csökkenti a fülben a nyomást, s így a fájdalmat is. A célra akár tengeri, akár konyhasót is használhatunk. Hatékonysága vitathatatlan. Egy pamutzokni vagy pamut szatyor szükséges hozzá, ebbe kell tölteni a serpenyőben előzőleg megmelegített sót, majd egyenletesen eloszlatva, összerázva elegyengetni, végül a fájós fülre helyezni.

A fülfájdalom alapján többféle problémára gyanakodhatunk, ha a fülcimpa meghúzásával fokozódik a fájdalom, akkor a külső hallójáratot érinti a gyulladás, ha váladékozik is a fülünk, illetve eldugul, akkor középfülgyulladásról beszélhetünk. Ha pedig viszketés is társul a tünetekhez, akkor allergiára gyanakodhatunk.

A só mellett érdemes kipróbálni pakolásként a hagymát. A könnyfakasztó zöldséget felkockázva vagy lereszelve, textilbe csavarva kell a fülbe dugaszolni, hogy az illóolajok ki tudják fejteni hatásukat.

Na és a burgonya? Első hallásra talán meglepőnek tűnik, de a krumpli szintén enyhíti a fülfájást. A népi gyógymódok között szerepel a krumpli főző levével való párologtatás, de megfőzve, sózva és összetörve, majd a fülbe dugaszolva is csillapítja a panaszokat.

Az aloe vera szinte mindenre csodaszer, ez alól pedig szerencsére a fülfájás sem kivétel. Leginkább baktérium-, gomba- és vírusölő tulajdonságáról ismert.

A növény egyik vastagabb leveléből préseljünk ki egy kis zselét, majd mártsunk bele egy fültisztító pálcikát. Ezután óvatosan kenjük bele a fülünkbe.

A gyömbért is már nagyon régóta használják a gyógyításban, köztudottan erős gyulladáscsökkentő. Ha sikerül kifacsarni a levét, keverjük olíva- vagy szezámmagolajba, és óvatosan masszírozzuk a fájó területbe.

Természetesen ezek a praktikák nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot és gyógymódot, de ezeknek a módszereknek a segítségével nem kell kétségbe esve az ügyeletre rohannunk az alattomos fájdalommal, hiszen egy kis só vagy krumpli mindig akad otthon.

Martinka Dia

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.