Menü

Fülfájásra meleg só – avagy nagyszüleink praktikái

Só, hagyma, krumpli…nos nem egy receptet szeretnék megosztani a kedves olvasókkal, hanem egész más esetre ajánlom ezeket. A téli időszakban a nátha mellett gyakori a fülfájás is, s aki már szenvedett ettől akár gyerekként, akár felnőtt korában, pontosan tudja, mennyire kínzó fájdalom és milyen nehezen lehet orvosolni. A népi gyógyászat azonban sokszor csodát tesz.

A fülfájdalom elviselhetetlenül nagy lehet, így haladéktalanul orvosolni kell a problémát. Tévedés azt hinni, hogy ilyenkor azonnal erős fájdalomcsillapítókhoz kell nyúlni. Nagyanyáink praktikái igencsak hasznosak ma is, a fülfájásra ők meleg sót tettek, s ezzel csökkentették a fájdalmat, gyulladást.

A meleg só köztudottan serkenti a vérkeringést, csökkenti a fülben a nyomást, s így a fájdalmat is. A célra akár tengeri, akár konyhasót is használhatunk. Hatékonysága vitathatatlan. Egy pamutzokni vagy pamut szatyor szükséges hozzá, ebbe kell tölteni a serpenyőben előzőleg megmelegített sót, majd egyenletesen eloszlatva, összerázva elegyengetni, végül a fájós fülre helyezni.

A fülfájdalom alapján többféle problémára gyanakodhatunk, ha a fülcimpa meghúzásával fokozódik a fájdalom, akkor a külső hallójáratot érinti a gyulladás, ha váladékozik is a fülünk, illetve eldugul, akkor középfülgyulladásról beszélhetünk. Ha pedig viszketés is társul a tünetekhez, akkor allergiára gyanakodhatunk.

A só mellett érdemes kipróbálni pakolásként a hagymát. A könnyfakasztó zöldséget felkockázva vagy lereszelve, textilbe csavarva kell a fülbe dugaszolni, hogy az illóolajok ki tudják fejteni hatásukat.

Na és a burgonya? Első hallásra talán meglepőnek tűnik, de a krumpli szintén enyhíti a fülfájást. A népi gyógymódok között szerepel a krumpli főző levével való párologtatás, de megfőzve, sózva és összetörve, majd a fülbe dugaszolva is csillapítja a panaszokat.

Az aloe vera szinte mindenre csodaszer, ez alól pedig szerencsére a fülfájás sem kivétel. Leginkább baktérium-, gomba- és vírusölő tulajdonságáról ismert.

A növény egyik vastagabb leveléből préseljünk ki egy kis zselét, majd mártsunk bele egy fültisztító pálcikát. Ezután óvatosan kenjük bele a fülünkbe.

A gyömbért is már nagyon régóta használják a gyógyításban, köztudottan erős gyulladáscsökkentő. Ha sikerül kifacsarni a levét, keverjük olíva- vagy szezámmagolajba, és óvatosan masszírozzuk a fájó területbe.

Természetesen ezek a praktikák nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot és gyógymódot, de ezeknek a módszereknek a segítségével nem kell kétségbe esve az ügyeletre rohannunk az alattomos fájdalommal, hiszen egy kis só vagy krumpli mindig akad otthon.

Martinka Dia

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?

Amit jó, ha tudsz a fényvédelemről

Mindenki szereti a napfényt, csupa pozitívumot ad, jó kedvre derít, D vitamin nyerünk belőle, jobb lesz a hangulatunk, szebb a bőrünk, kellemesebb a közérzetünk. A napfény jó tulajdonságait nem is kell bemutatni, azonban a napozásnak vannak veszélyei is.

Y és a Z generáció a munkaerőpiacon

A vállalatok folyamatosan keresik az ideális megoldást a fiatal tehetségek kiválasztására és megtartására. Az igazi kihívás a cégek számára – még úgy is, hogy az Y és Z generációs munkavállalók egyre többen vannak a munkaerőpiacon – a tehetségek megszólítása és érdeklődésének felkeltése a szervezet és a munka világa iránt.

A transzgenerációs hatások nyomában

A transzgenerációs hatások, vagyis azok a szemléletek, viselkedésminták, gondolkodási formák, melyeket felmenőink hagytak ránk örökül, a pszichológiai kutatások fontos részterülete.