Menü

Mi az a bodorrózsa?

A vakcinák fejlesztése előtt több olyan cikk is megjelent, hogy a bodorrózsa és a zöld majom veséjéből származó sejtkultúra lehet a gyógyír a koronavírusra. De milyen növény pontosan a bodorrózsa? Mégis mennyire igaz ez a híresztelés?

A bodorrózsa (Cistus incanus) a mediterrán éghajlatú területek elterjedt növénye, az olaszok, spanyolok, görögök és törökök már évszázadok óta alkalmazzák a népgyógyászatba, mint gyulladásgátlóként, lázcsillapítóként tartják számon, de alkalmazzák légúti és megfázásos betegségek enyhítésére is. A növény másik nevei a hegyi rózsa, illetve a szuhar (mert a szuharfélék családjába tartozik). Hazánkban több helyen beszerezhető a bodorrózsa tea vagy por formájában gyógynövényboltokból, webshopokból. Étrendkiegészítőként is gyakran használatos. Teájának íze kissé kesernyés, ezért általában mézzel ízesítik. Dekoratív, lilás virágja miatt dísznövényként is egyre gyakrabban ültetik kertekbe.

1999-ben több tudományos jellegű kutatást is végeztek a bodorrózsán, és kimutatták, hogy a bodorrózsa a mikroorganizmusok terjedését és szaporodását teljes mértékben megállította, ekkor az „Európa Gyógynövénye” címet is kiérdemelte. Viszont a bodorrózsával végzett jelentősebb kutatások 2007-ben kezdődtek: a németországi Friedrich-Loeffler Immunológiai Intézet bizonyította be, hogy a Cistus incanus kivonata antivirális hatást képes kifejteni a madárinfluenza ellen. Továbbá szintén egy német cég végzett számos kutatást a CYSTUS052 jelzésű bodorrózsa kivonatával. Ez a kivonat polifenolokat tartalmaz. A polifenolok olyan vegyületek, amelyek többek között a zöldségek, a gyümölcsök, valamint egyes italok jellegzetes színének, illatának kialakításáért felelősek és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Tehát a kutatások szerint ez a kivonat kifejezetten erős antivirális és antibakteriális hatással rendelkezik. A szuharfajokat ekkor hozták először összefüggésbe világjárvánnyal: 2009-ben a H1N1 pandémia idején jelentek meg olyan termékek, amelynek „influenzaellenes hatást” ígértek. Ezek után az európai kutatókat elkezdte érdekelni a bodorrózsa és annak kivonata.

Kísérletek során vírusmegelőző hatása akkor jelentkezett, ha állatok légútjába porlasztva adagolták naponta több alkalommal, ha viszont szájon át próbálták bejuttatni a szervezetbe, a várt hatás nem jelentkezett. Akkor sem volt a bodorrózsa kivonatának semmi hatása, ha már a vírusfertőzés közben alkalmazták a fertőzötteken. A legfrissebb kutatások alapján akkor érhető el a vírusellenes hatás, ha a növényi kivonat tartósan jelen van a nyálkahártyán. Tehát arról nincs bizonyított kutatási eredmény, hogy a kivonat elpusztítaná a koronavírust a szervezetben.

Vírusmegelőzés és gyulladáscsökkentés céljából bátran fogyasztható a bodorrózsa teája, szirupja, de ha a koronavírus súlyos tüneteit észleljük magunkon, semmiképpen ne kezdjünk házi kuruzslásba, hanem keressük fel háziorvosunkat.

forrás: https://www.bonshop.hu/bodorrozsa-szalas-tea-50g-2091

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.