Mi az a bodorrózsa?
- Dátum: 2021.03.17., 00:52
- Nagypál Bíborka Anna
- képek:pexels.com
- betegség, bodorrózsa, egészség, gyógyászat, gyógynövény, koronavírus, kutatás, mediterrán, megelőzés, növény, virág, vírus
A vakcinák fejlesztése előtt több olyan cikk is megjelent, hogy a bodorrózsa és a zöld majom veséjéből származó sejtkultúra lehet a gyógyír a koronavírusra. De milyen növény pontosan a bodorrózsa? Mégis mennyire igaz ez a híresztelés?
A bodorrózsa (Cistus incanus) a mediterrán éghajlatú területek elterjedt növénye, az olaszok, spanyolok, görögök és törökök már évszázadok óta alkalmazzák a népgyógyászatba, mint gyulladásgátlóként, lázcsillapítóként tartják számon, de alkalmazzák légúti és megfázásos betegségek enyhítésére is. A növény másik nevei a hegyi rózsa, illetve a szuhar (mert a szuharfélék családjába tartozik). Hazánkban több helyen beszerezhető a bodorrózsa tea vagy por formájában gyógynövényboltokból, webshopokból. Étrendkiegészítőként is gyakran használatos. Teájának íze kissé kesernyés, ezért általában mézzel ízesítik. Dekoratív, lilás virágja miatt dísznövényként is egyre gyakrabban ültetik kertekbe.
1999-ben több tudományos jellegű kutatást is végeztek a bodorrózsán, és kimutatták, hogy a bodorrózsa a mikroorganizmusok terjedését és szaporodását teljes mértékben megállította, ekkor az „Európa Gyógynövénye” címet is kiérdemelte. Viszont a bodorrózsával végzett jelentősebb kutatások 2007-ben kezdődtek: a németországi Friedrich-Loeffler Immunológiai Intézet bizonyította be, hogy a Cistus incanus kivonata antivirális hatást képes kifejteni a madárinfluenza ellen. Továbbá szintén egy német cég végzett számos kutatást a CYSTUS052 jelzésű bodorrózsa kivonatával. Ez a kivonat polifenolokat tartalmaz. A polifenolok olyan vegyületek, amelyek többek között a zöldségek, a gyümölcsök, valamint egyes italok jellegzetes színének, illatának kialakításáért felelősek és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Tehát a kutatások szerint ez a kivonat kifejezetten erős antivirális és antibakteriális hatással rendelkezik. A szuharfajokat ekkor hozták először összefüggésbe világjárvánnyal: 2009-ben a H1N1 pandémia idején jelentek meg olyan termékek, amelynek „influenzaellenes hatást” ígértek. Ezek után az európai kutatókat elkezdte érdekelni a bodorrózsa és annak kivonata.
Kísérletek során vírusmegelőző hatása akkor jelentkezett, ha állatok légútjába porlasztva adagolták naponta több alkalommal, ha viszont szájon át próbálták bejuttatni a szervezetbe, a várt hatás nem jelentkezett. Akkor sem volt a bodorrózsa kivonatának semmi hatása, ha már a vírusfertőzés közben alkalmazták a fertőzötteken. A legfrissebb kutatások alapján akkor érhető el a vírusellenes hatás, ha a növényi kivonat tartósan jelen van a nyálkahártyán. Tehát arról nincs bizonyított kutatási eredmény, hogy a kivonat elpusztítaná a koronavírust a szervezetben.
Vírusmegelőzés és gyulladáscsökkentés céljából bátran fogyasztható a bodorrózsa teája, szirupja, de ha a koronavírus súlyos tüneteit észleljük magunkon, semmiképpen ne kezdjünk házi kuruzslásba, hanem keressük fel háziorvosunkat.
forrás: https://www.bonshop.hu/bodorrozsa-szalas-tea-50g-2091
Gyógynövények nőknek

Vannak bizonyos gyógynövények, amiket kimondottan a nőket érintő egészségügyi problémákra ajánlanak, nézzük, mik ezek.
Nyugtató illóolajok otthonra

A megfelelő illatok kiválasztásával befolyásolhatjuk az érzelmeinket, a memóriánkat és csökkenthetjük a stresszt. Szakemberek szerint a jól megválasztott illatok nyugtatják az idegeket, javítják a hangulatot, nézzük melyek ezek az illatok?
Miért ne dobjuk ki a teafiltert?

A teázás minden országban nagy népszerűségnek örvend, hiszen a tea nemcsak finom, hanem nagyon sok jótékony egészségügyi hatása is van. Ha filteres teát fogyasztanak, akkor szeretném figyelmükbe ajánlani mai cikkünket!
Tartósítószer általánosságban

A vegyszeres tartósítás, vagyis a tartósítószerek alkalmazása az élelmiszeriparban elengedhetetlen eszköze a termékek eltarthatóságának növelésére, a romlás megelőzésére, valamint a minőség megőrzésére. A tartósítószerek olyan anyagok, amelyek megakadályozzák vagy lassítják az élelmiszerekben bekövetkező kémiai és biológiai változásokat, ezáltal védve a termékeket a mikrobiális romlástól és az oxidációtól.
Vonzd be a szerencsét Feng Shui-val!

Teljességgel lehetetlen, hogy azonnal elkezdjem a készen és szépen berendezett otthonom megvariálni, átfesteni, újra gondolni, azonban nem elképzelhetetlen néhány egyszerű tipp ahhoz, hogy a Feng Shui-t megteremthessem a lakásomban.