Menü

Ne dobd ki a kávézaccot!

A kávéporból általában kávét főzünk, jóízűen megisszuk, majd a kihűlt kávézaccot a szemetesbe ürítjük. Ezt tettük legalábbis eddig. A cikkünk elolvasása után garantáltan másképp gondolunk a kávéporra.

Ki gondolná, hogy a kávéőrlemény a hűtőszekrény szagának semlegesítésére kiváló megoldás, pedig hasznos dolog, magába szív ugyanis minden más szagot a környezetében.

A virágföldhöz adagolva egy-két evőkanál őrölt kávét, számtalan hasznos tápanyagokat juttatunk a talajba, ezt a trükköt a kertben is alkalmazhatjuk.

A kávé a hagynák elleni védelem élharcosa, egy kis kávézaccal ugyanis távol tudjuk tartani a hangyákat a megóvni kívánt virágtól.

Narancsbőr elleni védekezésre régóta használják a koffeint a különböző kozmetikumokban. A meleg kávézacc a combunkra kenve, fóliába tekerve hatékony megoldás a makacs narancsbőr ellen.

A kávé nemcsak a narancsbőr ellen hatásos, de a haj is csillogóvá válik tőle. Mossunk kávézaccot a hajunkba, és dörzsöljük tíz percen át, majd öblítsük le alaposan.

Bőrradírozásra is használtam már a kávé végtermékét. A zaccot olívaolajjal keverve kiváló bőrradírt kapunk.

Folttisztításra én még nem próbáltam, de állítólag, ha valaki leeszi vagy leönti a fehér ingjét, némi kávézaccal és langyos vízzel csodákat lehet tenni vele.

A sötétebb bútoroknál bútorápolásra is remek ötlet a kávé. Egy kis nedves kávézaccot felviszünk egy törlőruhára, szétkenjük a karcos felületen és máris szebb kinézetű lesz a bútorunk, a részecskék ugyanis kitöltik a réseket.

Mi köze lehet a kávénak a macskákhoz? Nos annyi, hogy ha nem szeretnénk, hogy a macskák a virágágyásokba piszkoljanak, akkor oda is szórhatunk kávézaccot, távolt tartja a macskákat.

Szórjuk szét a homokozó körül is a zaccot, hogy onnan is távol tartsuk a cicusokat.

A kávé a zsíros tűzhely megtisztítására szinte egy filléres csodaszer: ha rászórjuk a kávézaccot a tűzhelyre, tíz perc alatt magába szívja az olajat, jobban tisztít, mint egy hideg zsíroldó.

A kávé tisztító hatását a lefolyó tisztítására is alkalmazhatjuk. Ha pár kanálnyit a lefolyóba öntünk, az megtisztítja a -nem túl régi- lerakódásoktól.

A jó öreg kotyogós kávéfőző maradékát ezentúl érdemes lesz felhasználni a háztartásban, kertészkedésben, kozmetikában, arról nem is beszélve, hogy még jósolni is lehet belőle.

Martinka Dia

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.