Menü

Ne dobd ki a kávézaccot!

A kávéporból általában kávét főzünk, jóízűen megisszuk, majd a kihűlt kávézaccot a szemetesbe ürítjük. Ezt tettük legalábbis eddig. A cikkünk elolvasása után garantáltan másképp gondolunk a kávéporra.

Ki gondolná, hogy a kávéőrlemény a hűtőszekrény szagának semlegesítésére kiváló megoldás, pedig hasznos dolog, magába szív ugyanis minden más szagot a környezetében.

A virágföldhöz adagolva egy-két evőkanál őrölt kávét, számtalan hasznos tápanyagokat juttatunk a talajba, ezt a trükköt a kertben is alkalmazhatjuk.

A kávé a hagynák elleni védelem élharcosa, egy kis kávézaccal ugyanis távol tudjuk tartani a hangyákat a megóvni kívánt virágtól.

Narancsbőr elleni védekezésre régóta használják a koffeint a különböző kozmetikumokban. A meleg kávézacc a combunkra kenve, fóliába tekerve hatékony megoldás a makacs narancsbőr ellen.

A kávé nemcsak a narancsbőr ellen hatásos, de a haj is csillogóvá válik tőle. Mossunk kávézaccot a hajunkba, és dörzsöljük tíz percen át, majd öblítsük le alaposan.

Bőrradírozásra is használtam már a kávé végtermékét. A zaccot olívaolajjal keverve kiváló bőrradírt kapunk.

Folttisztításra én még nem próbáltam, de állítólag, ha valaki leeszi vagy leönti a fehér ingjét, némi kávézaccal és langyos vízzel csodákat lehet tenni vele.

A sötétebb bútoroknál bútorápolásra is remek ötlet a kávé. Egy kis nedves kávézaccot felviszünk egy törlőruhára, szétkenjük a karcos felületen és máris szebb kinézetű lesz a bútorunk, a részecskék ugyanis kitöltik a réseket.

Mi köze lehet a kávénak a macskákhoz? Nos annyi, hogy ha nem szeretnénk, hogy a macskák a virágágyásokba piszkoljanak, akkor oda is szórhatunk kávézaccot, távolt tartja a macskákat.

Szórjuk szét a homokozó körül is a zaccot, hogy onnan is távol tartsuk a cicusokat.

A kávé a zsíros tűzhely megtisztítására szinte egy filléres csodaszer: ha rászórjuk a kávézaccot a tűzhelyre, tíz perc alatt magába szívja az olajat, jobban tisztít, mint egy hideg zsíroldó.

A kávé tisztító hatását a lefolyó tisztítására is alkalmazhatjuk. Ha pár kanálnyit a lefolyóba öntünk, az megtisztítja a -nem túl régi- lerakódásoktól.

A jó öreg kotyogós kávéfőző maradékát ezentúl érdemes lesz felhasználni a háztartásban, kertészkedésben, kozmetikában, arról nem is beszélve, hogy még jósolni is lehet belőle.

Martinka Dia

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?