Menü

Ne dobd ki a kávézaccot!

A kávéporból általában kávét főzünk, jóízűen megisszuk, majd a kihűlt kávézaccot a szemetesbe ürítjük. Ezt tettük legalábbis eddig. A cikkünk elolvasása után garantáltan másképp gondolunk a kávéporra.

Ki gondolná, hogy a kávéőrlemény a hűtőszekrény szagának semlegesítésére kiváló megoldás, pedig hasznos dolog, magába szív ugyanis minden más szagot a környezetében.

A virágföldhöz adagolva egy-két evőkanál őrölt kávét, számtalan hasznos tápanyagokat juttatunk a talajba, ezt a trükköt a kertben is alkalmazhatjuk.

A kávé a hagynák elleni védelem élharcosa, egy kis kávézaccal ugyanis távol tudjuk tartani a hangyákat a megóvni kívánt virágtól.

Narancsbőr elleni védekezésre régóta használják a koffeint a különböző kozmetikumokban. A meleg kávézacc a combunkra kenve, fóliába tekerve hatékony megoldás a makacs narancsbőr ellen.

A kávé nemcsak a narancsbőr ellen hatásos, de a haj is csillogóvá válik tőle. Mossunk kávézaccot a hajunkba, és dörzsöljük tíz percen át, majd öblítsük le alaposan.

Bőrradírozásra is használtam már a kávé végtermékét. A zaccot olívaolajjal keverve kiváló bőrradírt kapunk.

Folttisztításra én még nem próbáltam, de állítólag, ha valaki leeszi vagy leönti a fehér ingjét, némi kávézaccal és langyos vízzel csodákat lehet tenni vele.

A sötétebb bútoroknál bútorápolásra is remek ötlet a kávé. Egy kis nedves kávézaccot felviszünk egy törlőruhára, szétkenjük a karcos felületen és máris szebb kinézetű lesz a bútorunk, a részecskék ugyanis kitöltik a réseket.

Mi köze lehet a kávénak a macskákhoz? Nos annyi, hogy ha nem szeretnénk, hogy a macskák a virágágyásokba piszkoljanak, akkor oda is szórhatunk kávézaccot, távolt tartja a macskákat.

Szórjuk szét a homokozó körül is a zaccot, hogy onnan is távol tartsuk a cicusokat.

A kávé a zsíros tűzhely megtisztítására szinte egy filléres csodaszer: ha rászórjuk a kávézaccot a tűzhelyre, tíz perc alatt magába szívja az olajat, jobban tisztít, mint egy hideg zsíroldó.

A kávé tisztító hatását a lefolyó tisztítására is alkalmazhatjuk. Ha pár kanálnyit a lefolyóba öntünk, az megtisztítja a -nem túl régi- lerakódásoktól.

A jó öreg kotyogós kávéfőző maradékát ezentúl érdemes lesz felhasználni a háztartásban, kertészkedésben, kozmetikában, arról nem is beszélve, hogy még jósolni is lehet belőle.

Martinka Dia

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.