Menü

Ne dobd ki a kávézaccot!

A kávéporból általában kávét főzünk, jóízűen megisszuk, majd a kihűlt kávézaccot a szemetesbe ürítjük. Ezt tettük legalábbis eddig. A cikkünk elolvasása után garantáltan másképp gondolunk a kávéporra.

Ki gondolná, hogy a kávéőrlemény a hűtőszekrény szagának semlegesítésére kiváló megoldás, pedig hasznos dolog, magába szív ugyanis minden más szagot a környezetében.

A virágföldhöz adagolva egy-két evőkanál őrölt kávét, számtalan hasznos tápanyagokat juttatunk a talajba, ezt a trükköt a kertben is alkalmazhatjuk.

A kávé a hagynák elleni védelem élharcosa, egy kis kávézaccal ugyanis távol tudjuk tartani a hangyákat a megóvni kívánt virágtól.

Narancsbőr elleni védekezésre régóta használják a koffeint a különböző kozmetikumokban. A meleg kávézacc a combunkra kenve, fóliába tekerve hatékony megoldás a makacs narancsbőr ellen.

A kávé nemcsak a narancsbőr ellen hatásos, de a haj is csillogóvá válik tőle. Mossunk kávézaccot a hajunkba, és dörzsöljük tíz percen át, majd öblítsük le alaposan.

Bőrradírozásra is használtam már a kávé végtermékét. A zaccot olívaolajjal keverve kiváló bőrradírt kapunk.

Folttisztításra én még nem próbáltam, de állítólag, ha valaki leeszi vagy leönti a fehér ingjét, némi kávézaccal és langyos vízzel csodákat lehet tenni vele.

A sötétebb bútoroknál bútorápolásra is remek ötlet a kávé. Egy kis nedves kávézaccot felviszünk egy törlőruhára, szétkenjük a karcos felületen és máris szebb kinézetű lesz a bútorunk, a részecskék ugyanis kitöltik a réseket.

Mi köze lehet a kávénak a macskákhoz? Nos annyi, hogy ha nem szeretnénk, hogy a macskák a virágágyásokba piszkoljanak, akkor oda is szórhatunk kávézaccot, távolt tartja a macskákat.

Szórjuk szét a homokozó körül is a zaccot, hogy onnan is távol tartsuk a cicusokat.

A kávé a zsíros tűzhely megtisztítására szinte egy filléres csodaszer: ha rászórjuk a kávézaccot a tűzhelyre, tíz perc alatt magába szívja az olajat, jobban tisztít, mint egy hideg zsíroldó.

A kávé tisztító hatását a lefolyó tisztítására is alkalmazhatjuk. Ha pár kanálnyit a lefolyóba öntünk, az megtisztítja a -nem túl régi- lerakódásoktól.

A jó öreg kotyogós kávéfőző maradékát ezentúl érdemes lesz felhasználni a háztartásban, kertészkedésben, kozmetikában, arról nem is beszélve, hogy még jósolni is lehet belőle.

Martinka Dia

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?

Amit jó, ha tudsz a fényvédelemről

Mindenki szereti a napfényt, csupa pozitívumot ad, jó kedvre derít, D vitamin nyerünk belőle, jobb lesz a hangulatunk, szebb a bőrünk, kellemesebb a közérzetünk. A napfény jó tulajdonságait nem is kell bemutatni, azonban a napozásnak vannak veszélyei is.

Y és a Z generáció a munkaerőpiacon

A vállalatok folyamatosan keresik az ideális megoldást a fiatal tehetségek kiválasztására és megtartására. Az igazi kihívás a cégek számára – még úgy is, hogy az Y és Z generációs munkavállalók egyre többen vannak a munkaerőpiacon – a tehetségek megszólítása és érdeklődésének felkeltése a szervezet és a munka világa iránt.

A transzgenerációs hatások nyomában

A transzgenerációs hatások, vagyis azok a szemléletek, viselkedésminták, gondolkodási formák, melyeket felmenőink hagytak ránk örökül, a pszichológiai kutatások fontos részterülete.