Menü

A D-vitamin túladagolás veszélyei

Abban az esetben beszélünk D-vitamin túladagolásról, ha táplálék kiegészítők formájában magas dózisban és hosszú távon fogyasztjuk ezt a zsírban oldódó vitamint. Lássuk, hogy milyen okai, tünetei és veszélyei lehetnek a D-vitamin túladagolásának.

Mi is az a D-vitamin?

A D-vitamin tulajdonképpen nem is vitamin, hanem hormon, bizonyos feltételek esetén szervezetünk is képes előállítására, és elengedhetetlenül szükséges élettani folyamataink normális működéséhez. Hatása szerteágazó, nemcsak egyetlen területre korlátozódik. Tény azonban, hogy túlzott mértékű bevitele káros is lehet.

Vitaminnak azokat az élettanilag fontos szerves vegyületeket nevezzük, amelyekre szüksége van szervezetünknek, de nem vagyunk képesek elégséges mértékben előállítani. A D-vitaminokat, például a létfontosságú kolekalciferolt (D3) és az ergokalciferolt (D2), elő tudja állítani a bőrünk a napsugárzás segítségével. Ezért a D-vitaminok valójában inkább hormonok. A szervezetben előállított kolekalciferol és a gyógyszeresen szedett D3-vitamin a májban kalcidiollá, majd a vesében kalcitriollá alakul át, ez utóbbi a D3-vitamin biológiailag aktív formája.

Természetes úton nem tudjuk túladagolni a D-vitamint, még akkor sem, ha extrém napsugárzás ér minket, vagy rengeteg D-vitaminban gazdag élelmiszert fogyasztunk. A különféle étrend-kiegészítők és gyógyszerek szedése kapcsán előfordulhat túladagolás, bár ehhez igen nagy dózisú D-vitamin szükséges. Felnőtteknél még egyszeri 50.000 IE D-vitamin sem okoz tüneteket, sőt vannak olyan készítmények, melyek tartalmazzák az 1 hónap alatt javasolt D-vitamin egységet.

Ennek oka, hogy a szervezetünk nem képes csak úgy megszabadulni a felesleges D-vitamintól, hanem elraktározza azt a zsír- és izomszövetekben. Ennek következtében a túlzott D-vitamin bevitel akut vagy krónikus túladagoláshoz is vezethet. Akkor beszélünk akut mérgezésről, ha egy csapásra szedünk be túl sokat ebből a zsírban oldódó vitaminból, míg krónikus esetén hosszabb távon történik a túladagolás.

A D-vitamin túladagolás tünetei és veszélyei

Túladagolás esetén különböző egészségügyi panaszok jelentkezhetnek, melyek közül a legtöbb a vér megemelkedett kalciumszintjére vezethetők vissza. Ennek magyarázata, hogy D-vitamintöbblet hatására szervezetünk több kalciumot képes felvenni az élelmiszerekből, továbbá több kalciumot old ki a csontokból.

émelygés és hányás

étvágytalanság

túlzott szomjúságérzés (polidipszia)

nagy mennyiségű vizelet gyakori ürítése (poliúria)

gyengeség

fejfájás

idegesség

vesekő és vesekárosodás, de akár veseelégtelenség

Mi történik ha véletlenül több D-vitamint vettünk be?

Ha a bevett mennyiség nem haladja meg az 50.000 egységet, akkor mindössze annyi a “teendő, hogy egy ideig ne vegyünk be többet ebből a vitaminból.

Napi szükséges mennyiség

Gyermekkorban 400-1000 IE/nap, felnőttkorban megelőzésre 1500-2000 IE/nap D-vitamin szedése javasolt.

A magyarok nagy százaléka D-vitamin hiányos, így az őszi, téli időszakban mindenkinek javasolt a vitamin szedése. Vesekő vagy arra való hajlam esetén azonban javasolt konzultálni erről a háziorvosunkkal.

Szerző: Udvari Fanni

Allergia a házi kedvencre – hogyan őrizhető meg az otthon allergénmentesen?

Sok családban a házi kedvencek valódi családtagként élnek velünk, ám sajnos egyre többen küzdenek állatallergiával. Az allergiás tünetek – mint a tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, köhögés vagy akár asztmás rohamok – nemcsak kényelmetlenek, de hosszú távon komoly problémát is jelenthetnek.

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Autoimmun betegségek, amiket érdemes ezzel kapcsolatban tudni

Sokféle szempontból hallhatunk az autoimmun betegségekről, melyek könnyen megkeseríthetik a betegek életét. Íme, néhány információ ezzel kapcsolatban.

Praktikák hasi zsír ellen

A hasi zsírpárna kialakulásának számos oka lehet, melyek közül néhány genetikai, hormonális vagy életmódbeli tényezőkből ered.

Mammográfia: A korai felismerés kulcsa a mellrák megelőzésében

A mellrák világszerte az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében, és bár az orvostudomány folyamatosan fejlődik, a gyógyulás kulcsa továbbra is a korai felismerés. Ebben játszik kiemelkedő szerepet a mammográfiai vizsgálat, amely képes már egészen apró, sokszor tünetmentes elváltozásokat is felfedezni.