Menü

A D-vitamin túladagolás veszélyei

Abban az esetben beszélünk D-vitamin túladagolásról, ha táplálék kiegészítők formájában magas dózisban és hosszú távon fogyasztjuk ezt a zsírban oldódó vitamint. Lássuk, hogy milyen okai, tünetei és veszélyei lehetnek a D-vitamin túladagolásának.

Mi is az a D-vitamin?

A D-vitamin tulajdonképpen nem is vitamin, hanem hormon, bizonyos feltételek esetén szervezetünk is képes előállítására, és elengedhetetlenül szükséges élettani folyamataink normális működéséhez. Hatása szerteágazó, nemcsak egyetlen területre korlátozódik. Tény azonban, hogy túlzott mértékű bevitele káros is lehet.

Vitaminnak azokat az élettanilag fontos szerves vegyületeket nevezzük, amelyekre szüksége van szervezetünknek, de nem vagyunk képesek elégséges mértékben előállítani. A D-vitaminokat, például a létfontosságú kolekalciferolt (D3) és az ergokalciferolt (D2), elő tudja állítani a bőrünk a napsugárzás segítségével. Ezért a D-vitaminok valójában inkább hormonok. A szervezetben előállított kolekalciferol és a gyógyszeresen szedett D3-vitamin a májban kalcidiollá, majd a vesében kalcitriollá alakul át, ez utóbbi a D3-vitamin biológiailag aktív formája.

Természetes úton nem tudjuk túladagolni a D-vitamint, még akkor sem, ha extrém napsugárzás ér minket, vagy rengeteg D-vitaminban gazdag élelmiszert fogyasztunk. A különféle étrend-kiegészítők és gyógyszerek szedése kapcsán előfordulhat túladagolás, bár ehhez igen nagy dózisú D-vitamin szükséges. Felnőtteknél még egyszeri 50.000 IE D-vitamin sem okoz tüneteket, sőt vannak olyan készítmények, melyek tartalmazzák az 1 hónap alatt javasolt D-vitamin egységet.

Ennek oka, hogy a szervezetünk nem képes csak úgy megszabadulni a felesleges D-vitamintól, hanem elraktározza azt a zsír- és izomszövetekben. Ennek következtében a túlzott D-vitamin bevitel akut vagy krónikus túladagoláshoz is vezethet. Akkor beszélünk akut mérgezésről, ha egy csapásra szedünk be túl sokat ebből a zsírban oldódó vitaminból, míg krónikus esetén hosszabb távon történik a túladagolás.

A D-vitamin túladagolás tünetei és veszélyei

Túladagolás esetén különböző egészségügyi panaszok jelentkezhetnek, melyek közül a legtöbb a vér megemelkedett kalciumszintjére vezethetők vissza. Ennek magyarázata, hogy D-vitamintöbblet hatására szervezetünk több kalciumot képes felvenni az élelmiszerekből, továbbá több kalciumot old ki a csontokból.

émelygés és hányás

étvágytalanság

túlzott szomjúságérzés (polidipszia)

nagy mennyiségű vizelet gyakori ürítése (poliúria)

gyengeség

fejfájás

idegesség

vesekő és vesekárosodás, de akár veseelégtelenség

Mi történik ha véletlenül több D-vitamint vettünk be?

Ha a bevett mennyiség nem haladja meg az 50.000 egységet, akkor mindössze annyi a “teendő, hogy egy ideig ne vegyünk be többet ebből a vitaminból.

Napi szükséges mennyiség

Gyermekkorban 400-1000 IE/nap, felnőttkorban megelőzésre 1500-2000 IE/nap D-vitamin szedése javasolt.

A magyarok nagy százaléka D-vitamin hiányos, így az őszi, téli időszakban mindenkinek javasolt a vitamin szedése. Vesekő vagy arra való hajlam esetén azonban javasolt konzultálni erről a háziorvosunkkal.

Szerző: Udvari Fanni

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!