Menü

Omega-3, amit tudni kell róla

Manapság trendin hangzik, hogy ilyen-olyan táplálék kiegészítőket fogyasztunk, összekötve vitaminokkal, de sokszor csak azért tesszük, mert a reklámok ezt sulykolják, nem azért, mert tudjuk, hogy szervezetüknek miért is van szüksége rá. Íme pár infó arról, hogy miért van szükségünk nekünk az omega-3-ra.

A legjobb fehérjeforrások

A fehérje nem csak az izomépítésben játszik szerepet. Eltelít, energiát szolgáltat és lassítja a szénhidrátok felszívódását is.

Szervezetünk feltöltése – Mit együnk, hogy C- és D vitamin raktáraink rendben legyenek

Testünknek szüksége van vitaminokra, melyeket tabletták és ivólevek révén pótolhatunk, de ha odafigyelünk, helyes étkezéssel bevihetjük szervezetünkbe. Íme, néhány tipp!

Íme pár szuper étel a hosszú élethez

Az alábbi termékek antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

Lazacos finomságok nyomában

A lazac iránti óriási kereslet következményeként napjainkban tömegesen szaporítják. Rózsaszínes-narancsos színű húsa szálkamentes és a tonhalhoz hasonlósan sok (az egészségre kedvező hatást gyakorló) omega-3 zsírsavat tartalmaz. Skócia és Írország folyóiban élő vadlazacokat tartják a legkiválóbb ízűnek.

A kalcium szerepe a fogyásban

Nem csak a csontok egészégéhez nélkülözhetetlen a kalcium, a fogyás sem működik enélkül megfelelően.

Miért olyan fontos a B vitamin és milyen tünetek jelzik a hiányát

Minden vitamin nagyon fontos a szervezetünknek, de a B vitamin bevitel különösen ajánlott az immunrendszer támogatása érdekében. A legjobb megoldás élelmiszerek formájában bevinni.

A D-vitamin fontossága

Gyakran halljuk milyen fontos a D-vitamin a szervezetünk megfelelő működéséhez, de mégis hogyan tudunk ügyelni arra, hogy valóban elegendő mennyiséget vigyünk be?

Ínycsiklandozó lazacos fogások

Lazacot ritkán eszünk, pedig ez a rózsaszínű húsú, gazdag ízű hal számtalan módon elkészíthető. Jól illik hozzá a spenót, a sóska, tésztával, tejszínnel, zöld fűszerekkel is harmonizál.

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Karácsonyi levesek

Hogy miért épp levesek? Mert egy finom ünnepi leves nem hiányozhat a karácsonyi menüből. Az ünnepekre sokan készítenek halászlevet, húslevest, ragulevest, hideg tejszínes leveseket, krémleveseket. Akinek még nincs menüterve, természetesen nincs elkésve, segítjük néhány alternatívával az ötletelést.

Etessük okosra a gyereket!

Minden falat étel, melyet beviszünk szervezetünkbe, hozzáad vagy elvesz testünk működéséből. Ha olyat szeretnénk enni, amely az agy működését segíti, a szellemileg támogat, akkor a következőkből pakoljunk a kosarunkba a boltokban, illetve a tányérunkra otthon.

Fűszerek, amelyekkel felturbózhatod a halat

Az ételek fűszerezése egyéni ízlés dolga. Függhet családi szokásoktól, hangulattól vagy éppen betegségektől. Jó azonban, ha szem előtt tartunk néhány szempontot: milyen fűszert mivel érdemes társítani.

Vitamin helyett

Egyszerű megoldás bekapkodni reggel pár vitamint és azzal letudni a vitamin – és ásványianyagbevitelt. Nem azt akarom mondani, hogy a multivitaminkészítmények nem jók, de az tény, hogy ha élelmiszer formájában viszed be a vitaminokat és ásványi anyagokat, azzal sokkal jobban jársz! Hogy is kell ezt pontosan? Mondom

Ha kell egy kis energia…

Napi energiaszintünk nagymértékben növelhető, ha bizonyos ételeket fogyasztunk. Nincs szükség három-öt presszókávéra délelőtt és energiaitalokra, drága étrend-kiegészítőkre, elég, ha kipróbáljuk a következő tíz szuperételt!

Aranyozott steak és fehérgyöngy albínó kaviár

Van, akinek már a libamáj és a lazac is a megfizethetetlen prémium kategória, azonban vannak ezektől is különlegesebb és drágább ételek a világon, amelynek ha meglátjuk az árát, elakad a szavunk a döbbenettől. Aranyozott steak és fehérgyöngy albínó kaviár a tányéron.

A lazac élettani hatásai

A lazac finom ízének, gazdag omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően népszerű étel az egészségtudatos életet élők körében, ám ezek a megállapítások kizárólag a vadlazacra vonatkoznak. A lazac rózsaszín színét adó astaxantin elnevezésű festékanyag jelentősen csökkenti a vérben található gyulladást jelző fehérje szintjét. Rendszeres fogyasztása ennek megfelelően pozitív hatással van a géneket hordozó DNS-re.

Norvégia, az istenek otthona

Norvégia mennyei hely. Túl szép, hogy igaz legyen. Ennek a vizuálheroinnak ,azonban komoly ára van. Csak annak ajánlom, akinek tele a pénztárcája és nyitott a természeti csodák iránt. Kedves emberek, jó halételek és isteni táj. Aki teheti, ne hagyja ki.

Halfogyasztás régen és ma

Karácsonykor hagyományosan a vacsoraasztalon helyet kap a hal is. Fogyasztása nagyon egészséges, mégis nagyon keveset eszünk belőle. Klasszikus halászlé, rántott hal, vagy inkább lazac kapormártásban, tonhalsaláta előételként, rozmaringos pangasius, tejszínes halragu - ha ilyen széles a lehetőségek tárháza, miért nem eszünk év közben is?

Barátunk, az omega-3 zsírsav

Az omega-3 zsírsav is egyike azoknak a fogalmaknak, amik az egészségtudatos fogyasztók fejében keringenek, mint egészséges tápanyag. Cikkünkben áttekintjük, mi is ez az anyag, hogyan szolgálja egészségünket, és miként juthatunk hozzá.