Menü

Az egészség világnapja

Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi.” – ismerős mindenki számára a mondás, mely egy örökérvényű igazság. Április 7-én ünnepeljük az egészség világnapját. Te mit teszel Magadért?

1948. április 7-én az ENSZ szakosított intézményeként megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet, a WHO. Erre az eseményre emlékezünk meg az egészségügyi világnapon. A világszervezet célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása. A világnapot 1950. óta ünneplik világszerte, minden évben felhívva a figyelmet aktuális egészségügyi helyzetekre. Nemzetközi elnevezése: "World Health Day".

A szervezetnek ma 194 tagországa van.

Azt mondják az egészség nem más, mint a betegség hiánya, tehát mindenki egészséges, aki nem beteg. A pontosabb megfogalmazást azonban az egészségügyi világszervezet határozza meg, mely szerint „az egészség a teljes testi, mentális és szociális jól-lét állapota. A fogyatékosság nem zárja ki az egészséget.”

Az egészség dimenziói a biológiai egészség, amely a szervezetünk megfelelő működését jelenti, a lelki egészség, mely az önmagunkkal szembeni békének a jele, s melynek világnapja október 10. Az egészség fogalma alatt értjük a mentális egészséget is, mely a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség, a tudatosság.

Az emocionális egészség az érzések felismerésének, míg a szociális egészséget a másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége jelenti.

Az egészség tehát a szellemi, testi, lelki egészség állapotának az egyensúlya.

A WHO legfőbb feladatai közé tartozik, hogy minden ember számára biztosítsa az egészség lehető legmagasabb szintjét ez pedig nem csak a betegség hiányát jelenti, hanem magába foglalja a teljes fizikai, mentális és szociális jóléti állapotot.

Az Egészségügyi Világszervezet egy országokat összekötő hatóság tulajdonképpen. Feladatainak középpontjában a közegészségügy áll.

Az egészség világnapja felhívja a figyelmet arra, hogy táplálkozzunk egészségesen, sportoljunk rendszeresen, igyunk elég folyadékot, pihenjünk, figyeljünk oda magunkra. S ne csak április 7-én. A megfelelő testi és lelki egészség nemcsak saját magunknak jó, hanem a környezetünkre is példamutatóan hat.

Martinka Dia

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?