Menü

Tippek a frontot okozó tünetek ellen

Az időjárás, a frontok alakulása sokunk életét befolyásolja napi szinten, akár tudunk róla, akár nem. Vannak ugyanis, akik nem is hozzák összefüggésbe az időnkénti elviselhetetlen fejfájásukat, ízületi fájdalmaikat, rossz közérzetüket, például egy közelgő melegfront érkezésével.

Kiket érint?

Hazánk időjárását gyakori, hirtelen változások jellemzik: heti egy ciklon biztosan átvonul a fejünk felett, meleg- és hidegfrontokkal tarkítva. Az ezekkel járó környezeti, légköri változások szervezetünket alkalmazkodásra, vegetatív reakciókra kényszerítik. A gyakori frontváltozások leginkább a csecsemőket, időseket, a változó korban lévő nőket és főleg a cukor- és magas vérnyomásban szenvedőket viselik meg. Ez utóbbi két tényező gyakran elválaszthatatlanul együtt jár, így az életkor előrehaladtával és az egyre szaporodó egészségügyi panaszokkal, sajnos a frontérzékenység is állandó jelenséggé válhat.

Mit okozhatnak az egyes légköri frontok?

Kétféle front létezik: hideg- és melegfront. Mindkettőre jellemző, hogy fáradtak, ingerlékenyek, rosszkedvűek lesznek az arra érzékenyek, de fejfájás, alvászavar, szorongás, nehézlégzés is gyakori kísérője a hideg- és melegfrontnak egyaránt.

Melegfront idején a hőmérséklet és a páratartalom növekedése mellett a légnyomás csökken. Mindez testünkben fokozódó anyagcserével, vérnyomás- és vércukorszint emelkedéssel jár. Nő a fehérvérsejtszám és a vér kalciumszintje is, míg a káliumszint leesik. A frontérzékenység általános tünetein túl felléphet még:

Pulzusszám emelkedés

Keringési elégtelenség

Reumás fájdalmak

Zöldhályogos rohamok

Korábbi műtéti hegek fájhatnak

Infarktus- és trombózis veszély nő

Ezek a tünetek már a melegfront megérkezése előtt órákkal jelentkezhetnek, ellentétben a hidegfrontot kísérő egészségügyi problémákkal, amelyek a front átvonulása alatt és után okoznak gondot:

Asztmás és epilepsziás rohamok

Szédülés

Ízületi és reumás fájdalmak

Gyomor-, epe- és vesegörcsök

Mellkasi panaszok

Koraszülés

Természetes gyógymódokkal a fronthatások ellen

Ha az időjárást befolyásolni nem is tudjuk, azért még tehetünk a hirtelen változó légköri viszonyok kedvezőtlen hatásai ellen. Ha mi is érintettek vagyunk, mindenképpen érdemes tartós életmódváltásba belefogni. A stresszes, túlterhelt, mozgásszegény, egészségtelenül táplálkozó életmód, csak még érzékenyebbé tesz bennünket a légköri változásokra.

Léteznek természetes módszerek, melyekkel enyhíteni tudjuk a légköri frontok kellemetlen tüneteit.

Tippek a frontok okozta tünetek enyhítésére:

Víz, Tea - Fogyasszunk naponta legalább 1,5-2 liter folyadékot. Hasznosak lehetnek a frontok okozta tünetek csökkentésére az orbáncfű, a kamilla, a ginzeng, cickafark, gyömbértea, vagy a citromfű és a mentatea, illetve ezek keverékéből készült főzet is.

Mozgás - Amellett, hogy a szabadban végzett rendszeres mozgás erősíti immunrendszerünket, segít a stresszkezelésben, hozzászoktat bennünket az aktuális időjáráshoz, és annak változásaihoz. Szervezetünk így könnyebben alkalmazkodik, mint a négy fal között.

Hatékony stresszkezelés - a stresszt elkerülni nem lehet, mivel egy természetes élettani folyamat, amelyben testünk a környezeti változásokra ad válaszreakciót. A hatékony és mielőbbi megoldásra azonban törekedni kell, hogy ez az állapot minél előbb megszűnjön. A jóga, az aromaterápia, a relaxáció mind-mind segítségünkre lehet a stressz tüneteinek enyhítésében, így a fronthatásokat is könnyebben verjük vissza.

Étkezés - Étrendünket állítsuk össze úgy, hogy kiegyensúlyozottan minden ételcsoportból jusson elegendő. Együnk minél több rostban gazdag, nyers zöldséget és gyümölcsöt, a könnyen emészthető kategóriából. Részesítsük előnyben a C-vitaminban, magnéziumban és káliumban gazdag ételeket: tejtermékeket, olajos magvakat.

A frontérzékenységre való hajlam ugyan nagy valószínűséggel örökölhető, de ez még nem jelenti azt, hogy ne tehetnénk a tünetek enyhítéséért, vagy teljes megszüntetésért.

A genetikai háttér tehát csak egy dolog, azt hogy mennyire intenzíven jelentkeznek a fronthatások kiváltotta tünetek, nagyban befolyásolja életmódunk, meglévő betegségeink, aktuális fizikai és lelkiállapotunk.

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.