Gyógyszer helyett: citrom
- Dátum: 2021.04.11., 15:21
- Liszli Kornélia
- képek:pixabay.com
- antioxidáns, arctisztítás, C-vitamin, fertőtlenítőszer, hatóanyagok, immunrendszer
A citrom az egyik legsokoldalúbb gyümölcs. Tudod-e, hogy mi mindenre is jó ez a fanyar és savanyú, ám annál értékesebb gyümölcs?
A citromban a C-vitamin mellett értékes flavonoidok és fitonutriensek találhatóak, melyeknek köszönhetően ez a gyümölcs sokkal jobb hatással lehet a szervezetünkre, mint hisszük. Bár az tagadhatatlan, hogy a megfázásos időszakban a citromos-mézes tea vagy a citromos limonádé segítheti az immunrendszerünk megfelelő működését, így meggyorsíthatja a gyógyulásunkat is, érdemes akkor is naponta enni egy kevés citromot, ha éppen egészségesek vagyunk.
A citromban található antioxidánsok – vagyis a C-vitamin – képesek semlegesíteni az úgynevezett szabad gyököket. A szabad gyökök károsítják a sejtjeinket, hosszabb távon krónikus gyulladásokat, súlyos betegségeket okozhatnak, például növelhetik a diabétesz, bizonyos daganatos betegségek kialakulásának rizikóját. A citrom rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk ezeknek a megelőzéséhez, illetve a már kialakult betegségek tüneteit is enyhíthetjük.
A citromban és más citrusfélékben olyan vegyületek, úgynevezett limonoidok is találhatóak, melyek állatkísérletek során hatásosnak bizonyultak a szájüregi, a bőr-, a tüdő-, az emlő-, a gyomor- és a bélrendszeri daganatok ellen. A citromban lévő hatóanyagok megakadályozzák a daganatos sejtek osztódását, így lassíthatják a daganat növekedését is. Ráadásul, más hasonló hatású vegyületekkel (mint a zöld teában vagy a csokoládéban található fenolokkal) szemben a limonoidok egyike, a limonin sokkal hosszabb ideig aktív marad a szervezetünkben.
A citrom a bőrünkre is jótékony hatással van.
A citromlé kiválóan hat a zsíros bőrre, és könnyedén megszabadítja a bőrt a felesleges zsírtól. Emellett természetes fertőtlenítőszer is: ha arcpakolás hozzávalója, akkor segít letisztítani a bőrön lévő zsírt és koszt, illetve elpusztítja azokat a baktériumokat is, amelyek a pattanásokat okozzák, tehát hatékonyan tünteti el a pattanásokat. (Tipp: egy fültisztító pálcika hegyét mártsuk frissen facsart citromlébe, majd kenjük be vele a pattanásokat.)
A citromlé a pattanások helyén kialakult hegeket is elhalványítja. Esténként, arctisztítás után vigyünk fel frissen facsart citromlevet a hegekre.
A citrom nagyszerűen kondicionálja száraz és töredezett hajat is. Keverjünk össze citromlevet ¾ csésze olívaolajjal és fél csésze mézzel, majd vigyük fel a hajunkra és fél órára tekerjük be műanyag fóliába. Amint letelt a fél óra, öblítsük le hajunkról a keveréket, majd mossuk át samponnal, hogy teljesen megtisztítsuk a hajunk.
Tehát, ha az élet citromot ad… Fogadjuk el!
Liszli Kornélia
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
A bőrviszketés okai

A viszketés különféle okokból jelentkezhet, és fontos megérteni, hogy egyes esetekben komolyabb egészségügyi problémákra is utalhat. Az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb kiváltó okokat és azok lehetséges következményeit.
Mit tudsz a vérszegénységről?

Sokat halljuk, hogy a vérszegénység jele a sápadtság, de nem csak erről ismerhetjük fel, pedig fontos a korai felismerés.