Menü

Gyógyszer helyett: citrom

A citrom az egyik legsokoldalúbb gyümölcs. Tudod-e, hogy mi mindenre is jó ez a fanyar és savanyú, ám annál értékesebb gyümölcs?

A citromban a C-vitamin mellett értékes flavonoidok és fitonutriensek találhatóak, melyeknek köszönhetően ez a gyümölcs sokkal jobb hatással lehet a szervezetünkre, mint hisszük. Bár az tagadhatatlan, hogy a megfázásos időszakban a citromos-mézes tea vagy a citromos limonádé segítheti az immunrendszerünk megfelelő működését, így meggyorsíthatja a gyógyulásunkat is, érdemes akkor is naponta enni egy kevés citromot, ha éppen egészségesek vagyunk.

A citromban található antioxidánsok – vagyis a C-vitamin – képesek semlegesíteni az úgynevezett szabad gyököket. A szabad gyökök károsítják a sejtjeinket, hosszabb távon krónikus gyulladásokat, súlyos betegségeket okozhatnak, például növelhetik a diabétesz, bizonyos daganatos betegségek kialakulásának rizikóját. A citrom rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk ezeknek a megelőzéséhez, illetve a már kialakult betegségek tüneteit is enyhíthetjük.

A citromban és más citrusfélékben olyan vegyületek, úgynevezett limonoidok is találhatóak, melyek állatkísérletek során hatásosnak bizonyultak a szájüregi, a bőr-, a tüdő-, az emlő-, a gyomor- és a bélrendszeri daganatok ellen. A citromban lévő hatóanyagok megakadályozzák a daganatos sejtek osztódását, így lassíthatják a daganat növekedését is. Ráadásul, más hasonló hatású vegyületekkel (mint a zöld teában vagy a csokoládéban található fenolokkal) szemben a limonoidok egyike, a limonin sokkal hosszabb ideig aktív marad a szervezetünkben.

A citrom a bőrünkre is jótékony hatással van.

A citromlé kiválóan hat a zsíros bőrre, és könnyedén megszabadítja a bőrt a felesleges zsírtól. Emellett természetes fertőtlenítőszer is: ha arcpakolás hozzávalója, akkor segít letisztítani a bőrön lévő zsírt és koszt, illetve elpusztítja azokat a baktériumokat is, amelyek a pattanásokat okozzák, tehát hatékonyan tünteti el a pattanásokat. (Tipp: egy fültisztító pálcika hegyét mártsuk frissen facsart citromlébe, majd kenjük be vele a pattanásokat.)

A citromlé a pattanások helyén kialakult hegeket is elhalványítja. Esténként, arctisztítás után vigyünk fel frissen facsart citromlevet a hegekre.

A citrom nagyszerűen kondicionálja száraz és töredezett hajat is. Keverjünk össze citromlevet ¾ csésze olívaolajjal és fél csésze mézzel, majd vigyük fel a hajunkra és fél órára tekerjük be műanyag fóliába. Amint letelt a fél óra, öblítsük le hajunkról a keveréket, majd mossuk át samponnal, hogy teljesen megtisztítsuk a hajunk.

Tehát, ha az élet citromot ad… Fogadjuk el!

Liszli Kornélia

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.