Menü

Esküvői szokások és hiedelmek

Talán még nincs itt szezonálisan az esküvők ideje, de a tavasz, nyár beköszöntével elérkeznek ezek a jeles napok is. Aki ismeri az esküvővel kapcsolatos népi hiedelmeket, az tudja, hogy az esküvőket számos babona övezi.

„Valami régi, valami új, valami kölcsön és valami kék” – ezt bizonyára mindenki ismeri, az egyik leghíresebb babona. Eszerint a menyasszonynak az esküvője napján viselnie kell, vagy ajánlott valami új dolgot, valamit régit, valami kéket és valamit, amit egy boldog házasságban élő nőtől kapott kölcsön.

Miért szórunk rizst az esküvőn?

Általában a templomi ceremónia után szórják meg rizzsel az ifjú párt, akik így jólétre, gyermekáldásra számíthatnak.

A szivárvány szerencsét hoz. Bár a legtöbben nem örülnének, ha esküvőnkön eleredne az eső – a babona szerint azonban az akár szerencsét is hozhat az utána következő szivárvány! Népi hiedelmek szerint, akik esküvőjén szivárvány jelenik meg, hosszú, boldog életre számíthatnak.

Nem szabad visszafordulni az ajtóból. Ha a vőlegény az esküvője napján elhagyta a házat és elindult a menyegző felé, már nem fordulhat vissza, nem lépheti át újra a küszöböt, ez ugyanis szerencsétlenséget hozhat.

A mennyasszonyi csokorhoz is tartozik hiedelem. A csokor ugyanis a boldogság szimbolikája. Ugyanilyen virágból visel kitűzőt a vőlegény. A szertartás végén a mennyasszony hátat fordít a násznépnek, és hátradobja a csokrát, aki pedig elkapja, annak az esküvőjére készülnek legközelebb. Ahol sajnos az egyik szülő nem él, ott a csokrot a halott szülő sírjára szokás tenni.

A harisnyakötő eldobása a csokor eldobásához hasonló. A férj dobja a nőtlen fiúk közé. Aki elkapja, annak az esküvőjén táncol a násznép legközelebb. Az esküvők hagyománya több ezeréves múltra tekint vissza, az életünk egyik legfontosabb eseménye, számos jelentőséget tulajdonítva neki. Érdemes ismerni a kapcsolódó hiedelmeket, babonákat, hogy érthessük, minek mi a jelentése, jelentősége.

Martinka Dia

Milyen gyümölcsöt ehet, aki cukorbeteg?

Az ajánlások szerint naponta legalább 4-5 adag gyümölcsre van szükség ahhoz, hogy egészségesek legyünk, azonban mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik inzulinrezisztenciájuk, cukorbetegségük miatt nem fogyaszthatják ezeket a cukrot tartalmazó, édes finomságokat?

Az öregedés folyamatai

Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni

Az alultápláltság, mint étkezési zavar

Napjaink leggyakrabban előforduló népbetegsége az elhízás, szinte a csapból is az folyik hogyan fogyjunk le, legyünk fittebbek, vagy éppen vékonyabbak. Azonban keveset hallani a legalább ennyire komoly zavarról, az alultápláltságról.

Futás babakocsival

Szülés után nyilván nem az az első dolgunk, hogy elővegyük a futóbabakocsit, azonban pár hét, hónap után eljön az ideje a sportolás megkezdésének is, erre a célra remek találmány a futóbabakocsi. Mire figyeljünk a használatakor?

Ne tabuként kezeljük a halált!

A Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával, 30 éve indult el a hazai hospice mozgalom. Jelentős eredményeket hozott a három évtized, ám a társadalom nagy része még mindig félelemmel, tabuként tekint a halálra.