Menü

Esküvői szokások és hiedelmek

Talán még nincs itt szezonálisan az esküvők ideje, de a tavasz, nyár beköszöntével elérkeznek ezek a jeles napok is. Aki ismeri az esküvővel kapcsolatos népi hiedelmeket, az tudja, hogy az esküvőket számos babona övezi.

„Valami régi, valami új, valami kölcsön és valami kék” – ezt bizonyára mindenki ismeri, az egyik leghíresebb babona. Eszerint a menyasszonynak az esküvője napján viselnie kell, vagy ajánlott valami új dolgot, valamit régit, valami kéket és valamit, amit egy boldog házasságban élő nőtől kapott kölcsön.

Miért szórunk rizst az esküvőn?

Általában a templomi ceremónia után szórják meg rizzsel az ifjú párt, akik így jólétre, gyermekáldásra számíthatnak.

A szivárvány szerencsét hoz. Bár a legtöbben nem örülnének, ha esküvőnkön eleredne az eső – a babona szerint azonban az akár szerencsét is hozhat az utána következő szivárvány! Népi hiedelmek szerint, akik esküvőjén szivárvány jelenik meg, hosszú, boldog életre számíthatnak.

Nem szabad visszafordulni az ajtóból. Ha a vőlegény az esküvője napján elhagyta a házat és elindult a menyegző felé, már nem fordulhat vissza, nem lépheti át újra a küszöböt, ez ugyanis szerencsétlenséget hozhat.

A mennyasszonyi csokorhoz is tartozik hiedelem. A csokor ugyanis a boldogság szimbolikája. Ugyanilyen virágból visel kitűzőt a vőlegény. A szertartás végén a mennyasszony hátat fordít a násznépnek, és hátradobja a csokrát, aki pedig elkapja, annak az esküvőjére készülnek legközelebb. Ahol sajnos az egyik szülő nem él, ott a csokrot a halott szülő sírjára szokás tenni.

A harisnyakötő eldobása a csokor eldobásához hasonló. A férj dobja a nőtlen fiúk közé. Aki elkapja, annak az esküvőjén táncol a násznép legközelebb. Az esküvők hagyománya több ezeréves múltra tekint vissza, az életünk egyik legfontosabb eseménye, számos jelentőséget tulajdonítva neki. Érdemes ismerni a kapcsolódó hiedelmeket, babonákat, hogy érthessük, minek mi a jelentése, jelentősége.

Martinka Dia

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!