Menü

Mit tehetünk szétnyílt hasizom ellen?

Nagyon sok nőt, anyukát érint a szétnyílt hasfal problémája, mégis keveset beszélünk erről. A magam részéről túl vagyok három terhességen és egy szétnyílt hasfal miatti sérvműtéten. Természetesen nemcsak a nőknek írom, a férjek, apukák is tájékozódhatnak erről, de szerintem ők most inkább olvassanak valami mást.

Nagyon sokan küzdenek a szétnyílt has okozta gondokkal, mely főleg a terhesség következtében alakul ki, s nemcsak esztétikailag zavaró, de egészségügyileg is gondot okozhat, például köldöksérv.

A szétnyílt hasfal a terhesség velejárója lenne? Sajnos azt kell, hogy mondjam, többedik terhességnél igen nagy az esély rá. Az egyenes hasizmok eltávolodása a terhesség alatt alapvetően egy teljesen természetes folyamat, ha a magzat növekedésére gondolunk, akkor nyilvánvaló következménye a terhességnek. Normális esetben ez a szülést követő néhány héten belül elmúlik, ahogy a test regenerálódik, de többedik terhességnél, ikerterhességnél előfordul, hogy nem múlik el.

Ha az izmok közötti távolság két ujjnál szélesebb, vagy problémákat okoz, érdemes szakemberhez fordulni.

A szétnyílt hasizom legjellemzőbb tünete a hasfal elődomborodása. Terhes pocakhoz hasonlít, s nemcsak esztétikaliag zavaró, hanem hosszútávon hátfájást, sérvet, inkontinenciát, gerinc- és derékfájást okozhat.

A szétnyílt hasizom nem egy rejtett probléma, bárki észreveheti magán. A leggyakoribb tünete, hogy a has hónapokkal a szülés után sem húzódik vissza, továbbra is kidudorodik.

Hogy mennyire nyílt szét a hasizom és hogy lehet megállapítani, az teljes részletességgel fent van az interneten, rá lehet keresni, meg lehet magunkat vizsgálni, érdemes elvégezni a rövid megfigyelését annak, hasunk mennyire regenerálódott a szülés után.

Mivel a harmadik terhességem már egy sérvműtét után vállaltam, így nagyobb hangsúlyt fektettem a megelőzésre, gyógytornász által összeállított speciális, a légzéssel is összehangolt mozdulatokból álló tornára.

A szétnyílt hasizom legtöbb esetben funkcionális hasizom tréninggel kiválóan kezelhető, türelem és gyakorlás kell hozzá és egy jó gyógytornász, aki helyesen mutatja meg a mozdulatokat.

A megelőzés mindig jobb, mint a műtét, de ha nincs más megoldás, akkor a műtét a járható út, mely során összevarrják a hasfalat, szükség esetén hálót is ültethetnek be. A szülést követően akkor végezhető el a műtét, ha a kismama leadta a súlyfelesleget és körülbelül 6 hónapig tartja is a súlyát.

Martinka Dia

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

Okok amiért sírsz álmodban

Ha gyakran sírsz álmodban, és ez már hatással van a mindennapi életedre is, akkor azt tanácsoljuk, hogy fordulj orvoshoz vagy mentálhigiénés szakemberhez. Ők segíthetnek azonosítani a kiváltó okot, és kezelési lehetőségeket kínálhatnak az alvás és az általános közérzet javítására.