Menü

Mit tehetünk szétnyílt hasizom ellen?

Nagyon sok nőt, anyukát érint a szétnyílt hasfal problémája, mégis keveset beszélünk erről. A magam részéről túl vagyok három terhességen és egy szétnyílt hasfal miatti sérvműtéten. Természetesen nemcsak a nőknek írom, a férjek, apukák is tájékozódhatnak erről, de szerintem ők most inkább olvassanak valami mást.

Nagyon sokan küzdenek a szétnyílt has okozta gondokkal, mely főleg a terhesség következtében alakul ki, s nemcsak esztétikailag zavaró, de egészségügyileg is gondot okozhat, például köldöksérv.

A szétnyílt hasfal a terhesség velejárója lenne? Sajnos azt kell, hogy mondjam, többedik terhességnél igen nagy az esély rá. Az egyenes hasizmok eltávolodása a terhesség alatt alapvetően egy teljesen természetes folyamat, ha a magzat növekedésére gondolunk, akkor nyilvánvaló következménye a terhességnek. Normális esetben ez a szülést követő néhány héten belül elmúlik, ahogy a test regenerálódik, de többedik terhességnél, ikerterhességnél előfordul, hogy nem múlik el.

Ha az izmok közötti távolság két ujjnál szélesebb, vagy problémákat okoz, érdemes szakemberhez fordulni.

A szétnyílt hasizom legjellemzőbb tünete a hasfal elődomborodása. Terhes pocakhoz hasonlít, s nemcsak esztétikaliag zavaró, hanem hosszútávon hátfájást, sérvet, inkontinenciát, gerinc- és derékfájást okozhat.

A szétnyílt hasizom nem egy rejtett probléma, bárki észreveheti magán. A leggyakoribb tünete, hogy a has hónapokkal a szülés után sem húzódik vissza, továbbra is kidudorodik.

Hogy mennyire nyílt szét a hasizom és hogy lehet megállapítani, az teljes részletességgel fent van az interneten, rá lehet keresni, meg lehet magunkat vizsgálni, érdemes elvégezni a rövid megfigyelését annak, hasunk mennyire regenerálódott a szülés után.

Mivel a harmadik terhességem már egy sérvműtét után vállaltam, így nagyobb hangsúlyt fektettem a megelőzésre, gyógytornász által összeállított speciális, a légzéssel is összehangolt mozdulatokból álló tornára.

A szétnyílt hasizom legtöbb esetben funkcionális hasizom tréninggel kiválóan kezelhető, türelem és gyakorlás kell hozzá és egy jó gyógytornász, aki helyesen mutatja meg a mozdulatokat.

A megelőzés mindig jobb, mint a műtét, de ha nincs más megoldás, akkor a műtét a járható út, mely során összevarrják a hasfalat, szükség esetén hálót is ültethetnek be. A szülést követően akkor végezhető el a műtét, ha a kismama leadta a súlyfelesleget és körülbelül 6 hónapig tartja is a súlyát.

Martinka Dia

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.