Menü

Mit tehetünk szétnyílt hasizom ellen?

Nagyon sok nőt, anyukát érint a szétnyílt hasfal problémája, mégis keveset beszélünk erről. A magam részéről túl vagyok három terhességen és egy szétnyílt hasfal miatti sérvműtéten. Természetesen nemcsak a nőknek írom, a férjek, apukák is tájékozódhatnak erről, de szerintem ők most inkább olvassanak valami mást.

Nagyon sokan küzdenek a szétnyílt has okozta gondokkal, mely főleg a terhesség következtében alakul ki, s nemcsak esztétikailag zavaró, de egészségügyileg is gondot okozhat, például köldöksérv.

A szétnyílt hasfal a terhesség velejárója lenne? Sajnos azt kell, hogy mondjam, többedik terhességnél igen nagy az esély rá. Az egyenes hasizmok eltávolodása a terhesség alatt alapvetően egy teljesen természetes folyamat, ha a magzat növekedésére gondolunk, akkor nyilvánvaló következménye a terhességnek. Normális esetben ez a szülést követő néhány héten belül elmúlik, ahogy a test regenerálódik, de többedik terhességnél, ikerterhességnél előfordul, hogy nem múlik el.

Ha az izmok közötti távolság két ujjnál szélesebb, vagy problémákat okoz, érdemes szakemberhez fordulni.

A szétnyílt hasizom legjellemzőbb tünete a hasfal elődomborodása. Terhes pocakhoz hasonlít, s nemcsak esztétikaliag zavaró, hanem hosszútávon hátfájást, sérvet, inkontinenciát, gerinc- és derékfájást okozhat.

A szétnyílt hasizom nem egy rejtett probléma, bárki észreveheti magán. A leggyakoribb tünete, hogy a has hónapokkal a szülés után sem húzódik vissza, továbbra is kidudorodik.

Hogy mennyire nyílt szét a hasizom és hogy lehet megállapítani, az teljes részletességgel fent van az interneten, rá lehet keresni, meg lehet magunkat vizsgálni, érdemes elvégezni a rövid megfigyelését annak, hasunk mennyire regenerálódott a szülés után.

Mivel a harmadik terhességem már egy sérvműtét után vállaltam, így nagyobb hangsúlyt fektettem a megelőzésre, gyógytornász által összeállított speciális, a légzéssel is összehangolt mozdulatokból álló tornára.

A szétnyílt hasizom legtöbb esetben funkcionális hasizom tréninggel kiválóan kezelhető, türelem és gyakorlás kell hozzá és egy jó gyógytornász, aki helyesen mutatja meg a mozdulatokat.

A megelőzés mindig jobb, mint a műtét, de ha nincs más megoldás, akkor a műtét a járható út, mely során összevarrják a hasfalat, szükség esetén hálót is ültethetnek be. A szülést követően akkor végezhető el a műtét, ha a kismama leadta a súlyfelesleget és körülbelül 6 hónapig tartja is a súlyát.

Martinka Dia

Bőrápolás, életkornak megfelelően

Abban azt hiszem mindenki egyetért, hogy a bőrünk megfelelő ápolása, hidratálása minden életkorban fontos, azonban – ahogy a különböző koroknak megfelelően készülnek a kozmetikumok is – nem mindegy, milyen módon végezzük az életkorunknak megfelelő bőrápolást.

Az alultápláltság, mint étkezési zavar

Napjaink leggyakrabban előforduló népbetegsége az elhízás, szinte a csapból is az folyik hogyan fogyjunk le, legyünk fittebbek, vagy éppen vékonyabbak. Azonban keveset hallani a legalább ennyire komoly zavarról, az alultápláltságról.

Kar edzés: A legjobb gyakorlatok nőknek és férfiaknak

A kar edzés az egyik legkedveltebb mind közül, de nem mindenki körében. Rengeteg nő fél attól, hogy egyik pillanatról a másikra nagy, férfias karja lesz. A tévhitek helyett tisztázzuk miről is szól a lógó kar eltüntetése, hogy néz ki egy kar edzésterv és melyek a legjobb karizom erősítő gyakorlatok.

Koronavírus: 6 post-Covid tünet, amit kezelni kell

Amikor már azt hinnénk, meggyógyultunk, következik a post-Covid szakasz.

Fogfehérítés házilag

Mindannyian rajongunk a csillogó-villogó, hófehér fogakért. Megkoronázza a mosolyunkat és a vörös rúzs is csak azzal mutat jól. Meg a rózsaszín. Meg őszintén, mindegyik! Megmutatunk pár praktikát, ami egyszerűbb és olcsóbb, mint a fogorvos vagy a gyakran fájdalmas fogfehérítési eljárások, nem mellesleg valamennyi kíméletesebb is.