Menü

Indul az eperszezon!

Itt van lassan az április vége, május eleje! Örülhetünk, hiszen most érik már itthon is sokunk kedvenc gyümölcse, az eper! Édes, egészséges és sok ételhez, süteményhez kiváló kiegészítő vagy összetevő. Forrhat az üst is és készülhet a nagymama legendás lekvárja, vagy a finom szörp!

Az eper igen alkalmazkodó növény, hazánkban nagyjából mindenhol termeszthető. Vigyázni kell a tavaszi fagyokkal, mert kárt tehet a növényben és jóval kevesebb termést hozhat. Az eper évelő, tőrózsát fejlesztő növény, az indanövényről úgy nevezett frigó palántákkal szaporított egyedek járulékos gyökérrendszert fejlesztenek. A gyökérzetet a levélzettel egy rövid gyökértörzs köti össze. Vízigényes növény, hazánkban plusz öntözés szükséges, hiszen az itthoni éves átlag csapadékmennyiség nem elégséges a számára.

Az epret érdemes júliusban telepíteni, de amúgy a frigó palánták nagy előnye, hogy márciustól augusztus közepéig bármikor elültethetőek. Ezek után 1-4 évig terem majd át kell ültetni. Epret eper után néhány évig talajfertőtlenítés nélkül nem szabad telepíteni, mert a kártevők felszaporodása és a talajuntság miatt, emelkednek a növényvédelmi kiadások, és csökken a termés mennyisége.

A virágok megtermékenyülése után 26-30 nap múlva érik a termés. Az eper folyamatosan érik, ezért két-három naponta szedni kell, kezdve az először megjelent termésekkel. A szedés során a kocsánnyal együtt kell leszedni. Legjobb szedés után frissen fogyasztani, ha pedig később tervezzük elfogyasztani, akkor tegyük hűtőbe.

Ennek az édes és finom gyümölcsnek jótékony hatásai is vannak: a piros gyümölcsök nagyrésze – így az eper is - tele van antioxidánsokkal, amik erősítik a szervezet ellenállóképességét. Az eper igen kalóriaszegény gyümölcs: 15 dkg eper mindössze 43 kalóriát tartalmaz, ezért a fogyókúrázóknak nem kell lemondani az eperről.

Az eper meglepő módon védi a szív-és érrendszert! Klinikai vizsgálatok bizonyítják az eper kedvező hatásait a szív-és érrendszerre. Ez azért fontos, mivel a keringési rendszer mindennapos védelmet igényel a stressztől és a szervezet gyulladásos folyamataitól. Képes továbbá a koleszterinszint mérsékelésére is.

Mivel gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és tele van antioxidánsokkal, ezért az eper rendszeres fogyasztása alkalmas lehet a rákos daganatok megelőzésében. Kísérletek alapján az eperben jelenlévő ellágsav és ellagitannin képes a tumorképzés kockázatát csökkenteni. Ezeket úgy nevezi a tudomány, hogy fitonutriensek. A fitonutriensek azért találhatóak meg az eperben, mert ők segítik alkalmazkodni a gyümölcsöt a különböző környezeti hatások ellen.

Mindenkit buzdítok az otthoni epertermelésre, mert nincs is nagyobb boldogság annál, hogy a családdal együtt fogyaszthatják a saját munka örömét, a lédús epret.

Nagypál Anna

Hűsítő nyári gyógynövények

A gyógynövények sokasága elérhető akár egy szépen kialakított, parkosított kertben is, vagy a konyhakertben, többet használhatunk a nyári melegben is.

Komposztálás – a természet körforgása otthon

A komposztálás nem csupán egy zöld hóbort – valójában az egyik legegyszerűbb és leghasznosabb módja annak, hogy csökkentsük a háztartási hulladék mennyiségét, miközben értékes tápanyagot adunk vissza a természetnek.

Medencetisztítás és karbantartás: Így őrizd meg a víz tisztaságát egész szezonban

A kerti medence nyáron a pihenés egyik legjobb formája, de ahhoz, hogy mindig tiszta, higiénikus és élvezhető legyen, rendszeres karbantartásra van szükség. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb lépéseket, eszközöket és tanácsokat a medencetisztítás hatékony elvégzéséhez.

Zero waste: törekvés egy tisztább jövő felé

A modern világ elképesztő ütemű fejlődése és a fogyasztási szokásai hatalmas mennyiségű hulladékot termelnek. Szinte mindent eláraszt a szemét: a rengeteg visszamaradt PET-palack, a fesztiválok után maradó szeméthegyek éppen csak a felszínét mutatják egy mélyen gyökerező problémának. Túlzó vásárlási szokások, élelmiszer felhalmozás, a termelés határainak figyelmen kívül hagyása – ezek mind olyan jelenségek, amiket tudatossággal el lehetne kerülni.

A hulladék kérdése – kihívás és lehetőség egyszerre

A hulladékkezelés napjaink egyik legégetőbb környezeti problémája, amely nemcsak a városainkat és vidékeinket érinti, hanem globális kihívást is jelent.