Menü

Holisztikus szemlélet a pajzsmirigybetegség kezelésében

  • Dátum: 2021.04.20., 03:55
  • Martinka Dia
  • képek:pixabay.com

Amikor azon gondolkoztam, milyen témában írjak ma, adta a választ az, hogy már harmadszor válaszoltam egy idősebb hölgynek a közösségi oldalon, arra vonatkozóan, hogy miért ne egyen egy pajzsmirigybeteg mogyorót és szóját és még mi mindent ne csináljon. Nagyon sok jó endokrinológus van, de kevés orvos nézi a szervezetet teljes egészében és mondja el összetetten a kezelést. Sajnos még mindig sokan csak a tüneteket kezelik, holisztikus szemlélet helyett.

Amikor 7 éve pajzsmirigy alulműködő lettem, körülbelül annyit tudtam a betegségről, hogy ezzel van, aki fogy és van, aki meg hízik, na én az utóbbi csoportba tartozom. Azonban az, hogy nem hízom és jól vagyok, kisebb részben köszönhető az orvosi kezelésnek és nagyobb részben a betegség tanulmányozásának, utána olvasásának, étrendi javaslatok, ellenjavallatok figyelembevételének és betartásának. NEM a google az orvosunk, de tény és való, a világháló bővelkedik leírásokban, tanulmányokban, kutatásokban, javaslatokban, melyeket érdemes alaposan elolvasni.

A holisztikus szemlélet lényege, hogy ne csak a tüneteket gyógyítsuk, ne azokat akarjuk megszüntetni gyógyszeres kezeléssel, hanem az igazi okokat tárjuk fel és a teljes testi, lelki és szociális jólét legyen a cél. Holisztikusan gondolkodó gyógyítók egységként kezelik a testet és a lelket: azt állítják, hogy minden betegségnek van pszichés és szomatikus vonatkozása is.

Ami az étrendi ajánlást illeti, az étrendkiegészítők (jód-kivéve autoimmun betegség, cink, vas, omega 3, D vitamin, szelén) mellett lehet alkalmazni gyógygombákat, gyógyteákat, tinktúrákat (pl.galajtea és tinktúra), törekedni lehet a pajzsmirigyet gyógyító ételek fogyasztására.

Kerülni érdemes a tejet, szóját, mogyorót, keresztes virágúakat (golyvaképzők, akadályozzák a jód felszívódását), a mesterséges édesítőszereket, a cukrot, finomított szénhidrátokat és az alkoholt, s érdemes megvizsgáltatni egy esetleges gluténérzékenységet, társbetegségként PCOS-t, inzulinrezisztenciát.

A tünetek kezelése azonban sosem elegendő, a teendők sora ezzel nem érhet véget, szükséges a lélek gyógyítása is, a stressz csökkentése. Sok pajzsmirigy betegnek a mellékveséje sem működik jól és a kortizolszintjük sem megfelelő. (kortizol=stresszhormon. A szerk.) A krónikus stressz megemeli a kortizol szintet, amely idővel túlterheli a pajzsmirigy hormonokat, ezért végül pajzsmirigy alulműködés alakul ki.

Nem hagyhatjuk ki a mozgás fontosságát sem, mely már elcsépeltnek tűnhet, azhonban számos pozitív hatása, hozadéka van, ami miatt minden életmódváltást rendszeres sporttal egészítünk ki.

Bármilyen betegségről beszélünk, ne becsüljük alá a pszichoszomatikus megközelítést, a holisztikus szemléletet. Soha nem csak egy szervünk, hanem az egész testünk beteg, s a gyógyításnak is ilyen hozzáállással kell kezdődnie.

Martinka Dia

Milyen gyümölcsöt ehet, aki cukorbeteg?

Az ajánlások szerint naponta legalább 4-5 adag gyümölcsre van szükség ahhoz, hogy egészségesek legyünk, azonban mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik inzulinrezisztenciájuk, cukorbetegségük miatt nem fogyaszthatják ezeket a cukrot tartalmazó, édes finomságokat?

Az öregedés folyamatai

Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni

Az alultápláltság, mint étkezési zavar

Napjaink leggyakrabban előforduló népbetegsége az elhízás, szinte a csapból is az folyik hogyan fogyjunk le, legyünk fittebbek, vagy éppen vékonyabbak. Azonban keveset hallani a legalább ennyire komoly zavarról, az alultápláltságról.

Futás babakocsival

Szülés után nyilván nem az az első dolgunk, hogy elővegyük a futóbabakocsit, azonban pár hét, hónap után eljön az ideje a sportolás megkezdésének is, erre a célra remek találmány a futóbabakocsi. Mire figyeljünk a használatakor?

Ne tabuként kezeljük a halált!

A Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával, 30 éve indult el a hazai hospice mozgalom. Jelentős eredményeket hozott a három évtized, ám a társadalom nagy része még mindig félelemmel, tabuként tekint a halálra.