Menü

Holisztikus szemlélet a pajzsmirigybetegség kezelésében

  • Dátum: 2021.04.20., 03:55
  • Martinka Dia
  • képek:pixabay.com

Amikor azon gondolkoztam, milyen témában írjak ma, adta a választ az, hogy már harmadszor válaszoltam egy idősebb hölgynek a közösségi oldalon, arra vonatkozóan, hogy miért ne egyen egy pajzsmirigybeteg mogyorót és szóját és még mi mindent ne csináljon. Nagyon sok jó endokrinológus van, de kevés orvos nézi a szervezetet teljes egészében és mondja el összetetten a kezelést. Sajnos még mindig sokan csak a tüneteket kezelik, holisztikus szemlélet helyett.

Amikor 7 éve pajzsmirigy alulműködő lettem, körülbelül annyit tudtam a betegségről, hogy ezzel van, aki fogy és van, aki meg hízik, na én az utóbbi csoportba tartozom. Azonban az, hogy nem hízom és jól vagyok, kisebb részben köszönhető az orvosi kezelésnek és nagyobb részben a betegség tanulmányozásának, utána olvasásának, étrendi javaslatok, ellenjavallatok figyelembevételének és betartásának. NEM a google az orvosunk, de tény és való, a világháló bővelkedik leírásokban, tanulmányokban, kutatásokban, javaslatokban, melyeket érdemes alaposan elolvasni.

A holisztikus szemlélet lényege, hogy ne csak a tüneteket gyógyítsuk, ne azokat akarjuk megszüntetni gyógyszeres kezeléssel, hanem az igazi okokat tárjuk fel és a teljes testi, lelki és szociális jólét legyen a cél. Holisztikusan gondolkodó gyógyítók egységként kezelik a testet és a lelket: azt állítják, hogy minden betegségnek van pszichés és szomatikus vonatkozása is.

Ami az étrendi ajánlást illeti, az étrendkiegészítők (jód-kivéve autoimmun betegség, cink, vas, omega 3, D vitamin, szelén) mellett lehet alkalmazni gyógygombákat, gyógyteákat, tinktúrákat (pl.galajtea és tinktúra), törekedni lehet a pajzsmirigyet gyógyító ételek fogyasztására.

Kerülni érdemes a tejet, szóját, mogyorót, keresztes virágúakat (golyvaképzők, akadályozzák a jód felszívódását), a mesterséges édesítőszereket, a cukrot, finomított szénhidrátokat és az alkoholt, s érdemes megvizsgáltatni egy esetleges gluténérzékenységet, társbetegségként PCOS-t, inzulinrezisztenciát.

A tünetek kezelése azonban sosem elegendő, a teendők sora ezzel nem érhet véget, szükséges a lélek gyógyítása is, a stressz csökkentése. Sok pajzsmirigy betegnek a mellékveséje sem működik jól és a kortizolszintjük sem megfelelő. (kortizol=stresszhormon. A szerk.) A krónikus stressz megemeli a kortizol szintet, amely idővel túlterheli a pajzsmirigy hormonokat, ezért végül pajzsmirigy alulműködés alakul ki.

Nem hagyhatjuk ki a mozgás fontosságát sem, mely már elcsépeltnek tűnhet, azhonban számos pozitív hatása, hozadéka van, ami miatt minden életmódváltást rendszeres sporttal egészítünk ki.

Bármilyen betegségről beszélünk, ne becsüljük alá a pszichoszomatikus megközelítést, a holisztikus szemléletet. Soha nem csak egy szervünk, hanem az egész testünk beteg, s a gyógyításnak is ilyen hozzáállással kell kezdődnie.

Martinka Dia

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.