Menü

Miként termelhetünk kevesebb háztartási hulladékot?

A nagyobbik fiammal épp a környezetdolgozatra tanulunk, a szemét és a hulladék közti különbséget kérdezem ki, a tananyag - nagyon helyesen – arra is kitér a szelektív szemétgyűjtés mellett, hogy miként termelhetünk kevesebb háztartási hulladékot.

Tanulmányok szerint egy ember - nem egy háztartás! - egy év alatt átlagosan 5 tonna szemetet termel. Ez borzasztóan sok, még belegondolni is ijesztő. A szelektív hulladékgyűjtés nem újkeletű, s nem is bonyolult, mégis a legjobb megoldás az lenne, ha sokkal kevesebb szemetet termelnénk. De hogyan?

Néhány tanács szem előtt tartásával például.

Mosáshoz próbáljuk ki a mosódiót, jóval kevesebb flakon eldobásával jár, ökológiailag tudatosabb választás.

Ásványvizes palackok helyett feltölthető ivópalackokat használjunk, kulacsokat, műanyag üvegeket. Felejtsük el a PET palackokat, használjunk helyette üveg-, vagy fém palackot, amit újra megtölthetünk akár csapvízzel is.

Ha valamit nem tudunk csomagolás nélkül megvásárolni, akkor törekedjünk arra, hogy a csomagolást újra fel tudjuk használni valamire. Az üvegben vásárolt termékek csomagolását újra gondolhatjuk, s tehetünk bele lekvárt, bármit.

Papírtörlő helyett a konyhában konyharuhára váltsunk, műanyagzacskók és szatyrok vásárlása helyett textiltáskát vigyünk magunkkal a bevásárlásokhoz, csökkentve ezzel a környezetszennyezést.

Mindig legyen a táskánkban egy vászonszatyor, hogy akkor se kelljen műanyag zacskót kérni, ha épp csak beugrunk valahova egy apróságért. Ha mégis műanyag zacskót vásárolunk, használjuk fel többször.

Komposztálj!

Egy átlagos háztartási kuka 27,9%-a szerves hulladékokból áll, amik komposztálhatóak. A komposztálás nagyszerű megoldás a megmaradt zöldség-, és gyümölcshéjak, gyümölcsök, zöldségek, kávézacc, teafű, falevél, gallyak újra felhasználására.

Nem kell mindig mindenből újat vásárolni! Remek dolog használtan venni dolgokat, például ruhát, háztartási eszközt, játékot, és sok más egyebet. Ha mégis új ruhát veszünk, nagyon jó lenne közben arra törekedni, hogy mennyi mindennel kombinálva hordhatjuk azt a ruhadarabot, nem pedig csak évente 1 alkalommal, amiért talán felesleges is megvenni.

Vásároljunk jegyzettel, s csak a felírt dolgokat tegyük a kosárba, ne csábuljunk el minden akciós reklámra, marketingfogásra.

Váljunk tudatos fogyasztóvá! Ezzel a döntéssel nagy mennyiségű szemétté váló anyagot tudunk megspórolni.

Martinka Dia

Ne tabuként kezeljük a halált!

A Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával, 30 éve indult el a hazai hospice mozgalom. Jelentős eredményeket hozott a három évtized, ám a társadalom nagy része még mindig félelemmel, tabuként tekint a halálra.

Mutasd az aszcendensed, megmondom ki vagy!

A csillagjegyünket jól ismerjük, azonban köztudottan, az aszcendens az a horoszkóp elem, amely a lehető legtöbbet elárul rólunk. Az aszcendens a születési óra és perc következménye, ha ismerjük a pontos születési időnket, megismerhetjük részletes jellemrajzunkat.

Hibák, amiket lehet, hogy te is elkövetsz szelektív hulladékgyűjtésnél

Minden jó szándékú tenni akarás ellenére is sokan vannak, akik rosszul válogatnak hulladékot. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat. Soha nem késő változtatni.

Hogyan hat ránk az állandó borongós idő?

Mostanság rossz időket élünk! Noha most ez nem lelki értelemben értendő, hanem a tényleges időjárásra. Valahogy az az érzése az embernek, hogy “az időjárás szólt a Napnak, hogy ne kapcsolja be a fűtést, legalábbis Magyarország felett biztosan ne”. Mi nem sok mindent tehetünk ez ellen azon kívül, hogy várjuk a jobb időt és a tartós tavaszi időjárást, ami lassan már nyár lesz.

Aszcendens-deszcendens, melyik mit jelent számunkra?

A saját csillagjegyét valószínűleg mindenki ismeri, esetleg a tizenkét jegyből néhányan a családtagjaik, barátaik, ismerőseik tulajdonságait, jellemzőit is elolvassák, tanulmányozzák. A csillagjegy mellett az aszcendens és a deszcendens fogalmát azonban már kevesebben ismerik meg alaposabban, pedig érdekes dolgokat tudhatunk meg saját magunkról.