Menü

Miként termelhetünk kevesebb háztartási hulladékot?

A nagyobbik fiammal épp a környezetdolgozatra tanulunk, a szemét és a hulladék közti különbséget kérdezem ki, a tananyag - nagyon helyesen – arra is kitér a szelektív szemétgyűjtés mellett, hogy miként termelhetünk kevesebb háztartási hulladékot.

Tanulmányok szerint egy ember - nem egy háztartás! - egy év alatt átlagosan 5 tonna szemetet termel. Ez borzasztóan sok, még belegondolni is ijesztő. A szelektív hulladékgyűjtés nem újkeletű, s nem is bonyolult, mégis a legjobb megoldás az lenne, ha sokkal kevesebb szemetet termelnénk. De hogyan?

Néhány tanács szem előtt tartásával például.

Mosáshoz próbáljuk ki a mosódiót, jóval kevesebb flakon eldobásával jár, ökológiailag tudatosabb választás.

Ásványvizes palackok helyett feltölthető ivópalackokat használjunk, kulacsokat, műanyag üvegeket. Felejtsük el a PET palackokat, használjunk helyette üveg-, vagy fém palackot, amit újra megtölthetünk akár csapvízzel is.

Ha valamit nem tudunk csomagolás nélkül megvásárolni, akkor törekedjünk arra, hogy a csomagolást újra fel tudjuk használni valamire. Az üvegben vásárolt termékek csomagolását újra gondolhatjuk, s tehetünk bele lekvárt, bármit.

Papírtörlő helyett a konyhában konyharuhára váltsunk, műanyagzacskók és szatyrok vásárlása helyett textiltáskát vigyünk magunkkal a bevásárlásokhoz, csökkentve ezzel a környezetszennyezést.

Mindig legyen a táskánkban egy vászonszatyor, hogy akkor se kelljen műanyag zacskót kérni, ha épp csak beugrunk valahova egy apróságért. Ha mégis műanyag zacskót vásárolunk, használjuk fel többször.

Komposztálj!

Egy átlagos háztartási kuka 27,9%-a szerves hulladékokból áll, amik komposztálhatóak. A komposztálás nagyszerű megoldás a megmaradt zöldség-, és gyümölcshéjak, gyümölcsök, zöldségek, kávézacc, teafű, falevél, gallyak újra felhasználására.

Nem kell mindig mindenből újat vásárolni! Remek dolog használtan venni dolgokat, például ruhát, háztartási eszközt, játékot, és sok más egyebet. Ha mégis új ruhát veszünk, nagyon jó lenne közben arra törekedni, hogy mennyi mindennel kombinálva hordhatjuk azt a ruhadarabot, nem pedig csak évente 1 alkalommal, amiért talán felesleges is megvenni.

Vásároljunk jegyzettel, s csak a felírt dolgokat tegyük a kosárba, ne csábuljunk el minden akciós reklámra, marketingfogásra.

Váljunk tudatos fogyasztóvá! Ezzel a döntéssel nagy mennyiségű szemétté váló anyagot tudunk megspórolni.

Martinka Dia

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?