Menü

Ételek és italok, amelyektől nem tudunk elaludni

Mi felel a nyugodt alvásért?

A nyugodt alvásért a melatonin nevű hormon felel, amelyet a tobozmirigy termel. A hormon ráadásul felelős az anyagcseréért és a zsírok lebontásáért is. Valamint a szervezet alvásébrenléti ritmusának vezérlésében, és a pihentető mély alvás elősegítésében is fontos szerepe van. Emiatt egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül este az asztalunkra.

A zsíros és fűszeres kaják kerülendőek!

A sósabb, fűszeresebb ételektől, amellett, hogy teli hassal nehezebb aludni, megnövekedik a szomjúságérzetünk, ez pedig azt eredményezi, hogy több folyadékot fogunk fogyasztani. Emiatt pedig gyakoribb lesz a vizelési inger, és ha állandóan a mosdóba kell járkálnunk, akkor képtelenség lesz aludni is.

Az alkohol kettős hatása

Sokan azt tanácsolják, hogy az alkohol elalvás előtt kerülendő, mivel később szomjúságot és fejfájást okoz. Azonban ez nem feltétlenül igaz, valószínűleg sokan megfigyeltük azt, hogy egy-egy esti kocsmázás vagy akár egy sör után is sokkal könnyebben elalszik az ember. Ugyanis az alkohol egyik legtipikusabb hatása, hogy álmosítja az embert, nagy mennyiségben pedig bódulatot is okoz. Fontos kihangsúlyozni, hogy a túl sok alkoholfogyasztás minden esetben káros, de ha lefekvés előtt tesszük, akkor szinte garantált lesz a gyakori mosdolátogatás, a másnap reggeli nyomott érzés és a szomjúságvágy, mert reggel úgy ébredünk mintha porzana a torkunk.

Valamint oda kell figyelni arra is, hogy ha valaki éjfélkor még megivott valamilyen töményet, például vodkát vagy pálinkát, de másnap már korán reggel autóba ül, akkor nagyon nagy veszélynek teszi ki magát, de a környezetében lévőket is. Mivel a túl sok alkohol könnyen lehet, hogy 7-8 óra alatt nem ürül ki a szervezetből. Természetesen ezt nehéz akkor eldönteni -hacsak nincs az embernek otthon alkoholszondája-, de ebben az esetben, érdemesebb aznap reggel kerékpárral vagy tömegközlekedéssel mennie az adott helyre, mert nem lenne túl kellemes érzés, hogy az ember jogosítványa egy “görbe éjszaka” miatt ugrik, vagy ha mondjuk balesetet okoz vagy éppen szenved és ittasnak találják.

A koffein a legnagyobb bűnös!

Koffeint fogyasztani elalvás előtt 3-4 órával nem jó döntés! Az esti és éjszakai órákban, kimondottan kerülni kell a koffein tartalmú szénsavas üdítőitalokat. Az energiaitalok fogyasztása pedig az egyik legrosszabb amit ilyenkor tehetünk, valójában a késő délutáni órákban történő fogyasztása is garantáltá teszi, hogy lefekvés után legalább 1 óráig forgolódni fogunk az ágyunkban, mire álom jön a szemünkre. Szintén érdemes kerülni a feketeteát is, mert az is kimondottan serkentő és vizelethajtó hatású. Az étcsokoládé szintén jelentősebb mennyiségű koffeint tartalmaz, de 1-2 kocka elfogyasztása nem feltétlenül jelent gondot, viszont lefekvés előtt, az édességek fogyasztását alapvetően kerülni kell.

Ezen felül bizonyos gyógyszerekben is található koffein, és vizelethajtó hatásuk is lehet. Ha az adott embernek tartósan kell szednie gyógyszereket, akkor fontos, hogy kitapasztalja, hogy hogyan tud lefekvéskor viszonylag könnyedén elaludni. Ezen felül lefekvés előtt például nem érdemes fogyasztani és használni zsírégető és fogyasztó tablettákat és megfázásra alkalmas készítményeket sem, mert ezek is tartalmazhatnak koffeint.

Összességében lefekvés előtt a koffein kerülése a legfontosabb, valamint a túl sok fűszeres étel sem tesz jót. Érdemes megemlíteni, hogy lefekvés előtt kerülni kell a képernyők nézését, és a stresszt is. Ha ezeket kerülni tudjuk az esti órákban, akkor garantáltan könnyebben fogunk tudni elaludni is.

Szabó Máté

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?