Menü

Ételek és italok, amelyektől nem tudunk elaludni

Mi felel a nyugodt alvásért?

A nyugodt alvásért a melatonin nevű hormon felel, amelyet a tobozmirigy termel. A hormon ráadásul felelős az anyagcseréért és a zsírok lebontásáért is. Valamint a szervezet alvásébrenléti ritmusának vezérlésében, és a pihentető mély alvás elősegítésében is fontos szerepe van. Emiatt egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül este az asztalunkra.

A zsíros és fűszeres kaják kerülendőek!

A sósabb, fűszeresebb ételektől, amellett, hogy teli hassal nehezebb aludni, megnövekedik a szomjúságérzetünk, ez pedig azt eredményezi, hogy több folyadékot fogunk fogyasztani. Emiatt pedig gyakoribb lesz a vizelési inger, és ha állandóan a mosdóba kell járkálnunk, akkor képtelenség lesz aludni is.

Az alkohol kettős hatása

Sokan azt tanácsolják, hogy az alkohol elalvás előtt kerülendő, mivel később szomjúságot és fejfájást okoz. Azonban ez nem feltétlenül igaz, valószínűleg sokan megfigyeltük azt, hogy egy-egy esti kocsmázás vagy akár egy sör után is sokkal könnyebben elalszik az ember. Ugyanis az alkohol egyik legtipikusabb hatása, hogy álmosítja az embert, nagy mennyiségben pedig bódulatot is okoz. Fontos kihangsúlyozni, hogy a túl sok alkoholfogyasztás minden esetben káros, de ha lefekvés előtt tesszük, akkor szinte garantált lesz a gyakori mosdolátogatás, a másnap reggeli nyomott érzés és a szomjúságvágy, mert reggel úgy ébredünk mintha porzana a torkunk.

Valamint oda kell figyelni arra is, hogy ha valaki éjfélkor még megivott valamilyen töményet, például vodkát vagy pálinkát, de másnap már korán reggel autóba ül, akkor nagyon nagy veszélynek teszi ki magát, de a környezetében lévőket is. Mivel a túl sok alkohol könnyen lehet, hogy 7-8 óra alatt nem ürül ki a szervezetből. Természetesen ezt nehéz akkor eldönteni -hacsak nincs az embernek otthon alkoholszondája-, de ebben az esetben, érdemesebb aznap reggel kerékpárral vagy tömegközlekedéssel mennie az adott helyre, mert nem lenne túl kellemes érzés, hogy az ember jogosítványa egy “görbe éjszaka” miatt ugrik, vagy ha mondjuk balesetet okoz vagy éppen szenved és ittasnak találják.

A koffein a legnagyobb bűnös!

Koffeint fogyasztani elalvás előtt 3-4 órával nem jó döntés! Az esti és éjszakai órákban, kimondottan kerülni kell a koffein tartalmú szénsavas üdítőitalokat. Az energiaitalok fogyasztása pedig az egyik legrosszabb amit ilyenkor tehetünk, valójában a késő délutáni órákban történő fogyasztása is garantáltá teszi, hogy lefekvés után legalább 1 óráig forgolódni fogunk az ágyunkban, mire álom jön a szemünkre. Szintén érdemes kerülni a feketeteát is, mert az is kimondottan serkentő és vizelethajtó hatású. Az étcsokoládé szintén jelentősebb mennyiségű koffeint tartalmaz, de 1-2 kocka elfogyasztása nem feltétlenül jelent gondot, viszont lefekvés előtt, az édességek fogyasztását alapvetően kerülni kell.

Ezen felül bizonyos gyógyszerekben is található koffein, és vizelethajtó hatásuk is lehet. Ha az adott embernek tartósan kell szednie gyógyszereket, akkor fontos, hogy kitapasztalja, hogy hogyan tud lefekvéskor viszonylag könnyedén elaludni. Ezen felül lefekvés előtt például nem érdemes fogyasztani és használni zsírégető és fogyasztó tablettákat és megfázásra alkalmas készítményeket sem, mert ezek is tartalmazhatnak koffeint.

Összességében lefekvés előtt a koffein kerülése a legfontosabb, valamint a túl sok fűszeres étel sem tesz jót. Érdemes megemlíteni, hogy lefekvés előtt kerülni kell a képernyők nézését, és a stresszt is. Ha ezeket kerülni tudjuk az esti órákban, akkor garantáltan könnyebben fogunk tudni elaludni is.

Szabó Máté

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.

Egyszerű házi módszerek töredezett hajra

A töredezett hajvégektől nagyon nehéz megszabadulni, hiszen sajnos csak az olló segíthet eltüntetni őket. Vannak pakolások is, amelyek sokat segíthetnek a haj állapotán, s képesek megállítani a további károsodást.