Menü

Ételek és italok, amelyektől nem tudunk elaludni

Mi felel a nyugodt alvásért?

A nyugodt alvásért a melatonin nevű hormon felel, amelyet a tobozmirigy termel. A hormon ráadásul felelős az anyagcseréért és a zsírok lebontásáért is. Valamint a szervezet alvásébrenléti ritmusának vezérlésében, és a pihentető mély alvás elősegítésében is fontos szerepe van. Emiatt egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül este az asztalunkra.

A zsíros és fűszeres kaják kerülendőek!

A sósabb, fűszeresebb ételektől, amellett, hogy teli hassal nehezebb aludni, megnövekedik a szomjúságérzetünk, ez pedig azt eredményezi, hogy több folyadékot fogunk fogyasztani. Emiatt pedig gyakoribb lesz a vizelési inger, és ha állandóan a mosdóba kell járkálnunk, akkor képtelenség lesz aludni is.

Az alkohol kettős hatása

Sokan azt tanácsolják, hogy az alkohol elalvás előtt kerülendő, mivel később szomjúságot és fejfájást okoz. Azonban ez nem feltétlenül igaz, valószínűleg sokan megfigyeltük azt, hogy egy-egy esti kocsmázás vagy akár egy sör után is sokkal könnyebben elalszik az ember. Ugyanis az alkohol egyik legtipikusabb hatása, hogy álmosítja az embert, nagy mennyiségben pedig bódulatot is okoz. Fontos kihangsúlyozni, hogy a túl sok alkoholfogyasztás minden esetben káros, de ha lefekvés előtt tesszük, akkor szinte garantált lesz a gyakori mosdolátogatás, a másnap reggeli nyomott érzés és a szomjúságvágy, mert reggel úgy ébredünk mintha porzana a torkunk.

Valamint oda kell figyelni arra is, hogy ha valaki éjfélkor még megivott valamilyen töményet, például vodkát vagy pálinkát, de másnap már korán reggel autóba ül, akkor nagyon nagy veszélynek teszi ki magát, de a környezetében lévőket is. Mivel a túl sok alkohol könnyen lehet, hogy 7-8 óra alatt nem ürül ki a szervezetből. Természetesen ezt nehéz akkor eldönteni -hacsak nincs az embernek otthon alkoholszondája-, de ebben az esetben, érdemesebb aznap reggel kerékpárral vagy tömegközlekedéssel mennie az adott helyre, mert nem lenne túl kellemes érzés, hogy az ember jogosítványa egy “görbe éjszaka” miatt ugrik, vagy ha mondjuk balesetet okoz vagy éppen szenved és ittasnak találják.

A koffein a legnagyobb bűnös!

Koffeint fogyasztani elalvás előtt 3-4 órával nem jó döntés! Az esti és éjszakai órákban, kimondottan kerülni kell a koffein tartalmú szénsavas üdítőitalokat. Az energiaitalok fogyasztása pedig az egyik legrosszabb amit ilyenkor tehetünk, valójában a késő délutáni órákban történő fogyasztása is garantáltá teszi, hogy lefekvés után legalább 1 óráig forgolódni fogunk az ágyunkban, mire álom jön a szemünkre. Szintén érdemes kerülni a feketeteát is, mert az is kimondottan serkentő és vizelethajtó hatású. Az étcsokoládé szintén jelentősebb mennyiségű koffeint tartalmaz, de 1-2 kocka elfogyasztása nem feltétlenül jelent gondot, viszont lefekvés előtt, az édességek fogyasztását alapvetően kerülni kell.

Ezen felül bizonyos gyógyszerekben is található koffein, és vizelethajtó hatásuk is lehet. Ha az adott embernek tartósan kell szednie gyógyszereket, akkor fontos, hogy kitapasztalja, hogy hogyan tud lefekvéskor viszonylag könnyedén elaludni. Ezen felül lefekvés előtt például nem érdemes fogyasztani és használni zsírégető és fogyasztó tablettákat és megfázásra alkalmas készítményeket sem, mert ezek is tartalmazhatnak koffeint.

Összességében lefekvés előtt a koffein kerülése a legfontosabb, valamint a túl sok fűszeres étel sem tesz jót. Érdemes megemlíteni, hogy lefekvés előtt kerülni kell a képernyők nézését, és a stresszt is. Ha ezeket kerülni tudjuk az esti órákban, akkor garantáltan könnyebben fogunk tudni elaludni is.

Szabó Máté

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.