Menü

Koronavírus: 6 post-Covid tünet, amit kezelni kell

A koronavírus fertőzéskor a vírus módszeresen végighalad a szervezeten és előfordulhat, hogy komolyabb károsodásokat okoz. Ugyanezen területeken jelentkezhet a poszt-COVID szindróma is. Érinthető elsősorban a tüdőt, ilyenkor előfordulhat nehézlégzés és köhögés, de árthat a vesének, ami veseelégtelenségben mutatkozhat meg. Ezen kívül károsíthatja a keringést, okozva ezzel vérnyomás és szívritmus gondokat, valamint idegrendszeri, pszichés károk is jelentkezhetnek.

Hogyan lehet felismerni a post-Covidot?
Miközben a koronavírust már nem lehet kimutatni a szervezetben, a post-Covid hasonló tüneteket produkál, mint a koronavírus fertőzés:
nehézlégzés
szaglásvesztés
fáradékonyság
heves szívdobogás
brain frog, ami egy ködös, tompult tudatállapot jelent
poszttraumás stressz-szindróma

A koronavírushoz hasonlóan a post-Covid szindróma során is ugyanazok a szervek sérülhetnek, mint az aktív-Covid alatt, ezek a következők:
keringési rendszer: ilyenkor erős szívdobogást és az ingadozó vérnyomást tapasztalunk;

tüdő: ilyenkor hasonló CT-képet produkálhat, mint aktív Covid-fertőzés alatt, ami nehézlégzést, köhögést okoz;

vese: ilyenkor veseelégtelenséget idéz elő;

idegrendszer: ilyenkor gyengeséget, izom-és végtagfájdalmat, valamint pszichés terheltséget okoz.

Sok embert érint
A kutatások folyamatosan számolnak be arról, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett betegeknél a teljes felépülés hosszabb ideig is elhúzódhat. A Lancetfolyóirat felmérése szerint a betegek 76%-ánál jelentkeztek panaszok 6 hónappal az első tünetek megjelenése után, angliai adatok szerint a COVID-fertőzés ötből egy személynél okoz 3 hónapnál tovább is elhúzódó panaszokat. A poszt-COVID tünetekre jellemző, hogy hullámzóan jelentkeznek. Az egyik nap magát fittnek és erősnek érző betegnél akár másnapra is jelentkezhet erős fáradtság, vagy visszatérhet a fulladás, esetleg hőemelkedés is kísérheti.

Eleinte a betegek 10-15 százalékánál észlelték a poszt-Covid szindrómát, jelenleg azonban ez inkább már 30 százalék körüli. Ennek részben az az oka, hogy a tünetek egy része később alakul ki, akár hónapokkal később, részben pedig, hogy egyre több állapotról tudni biztosan, hogy az a Covid-fertőzés egyfajta következménye.

Szerző: Udvari Fanni

Bőrápolás, életkornak megfelelően

Abban azt hiszem mindenki egyetért, hogy a bőrünk megfelelő ápolása, hidratálása minden életkorban fontos, azonban – ahogy a különböző koroknak megfelelően készülnek a kozmetikumok is – nem mindegy, milyen módon végezzük az életkorunknak megfelelő bőrápolást.

Az alultápláltság, mint étkezési zavar

Napjaink leggyakrabban előforduló népbetegsége az elhízás, szinte a csapból is az folyik hogyan fogyjunk le, legyünk fittebbek, vagy éppen vékonyabbak. Azonban keveset hallani a legalább ennyire komoly zavarról, az alultápláltságról.

Kar edzés: A legjobb gyakorlatok nőknek és férfiaknak

A kar edzés az egyik legkedveltebb mind közül, de nem mindenki körében. Rengeteg nő fél attól, hogy egyik pillanatról a másikra nagy, férfias karja lesz. A tévhitek helyett tisztázzuk miről is szól a lógó kar eltüntetése, hogy néz ki egy kar edzésterv és melyek a legjobb karizom erősítő gyakorlatok.

Fogfehérítés házilag

Mindannyian rajongunk a csillogó-villogó, hófehér fogakért. Megkoronázza a mosolyunkat és a vörös rúzs is csak azzal mutat jól. Meg a rózsaszín. Meg őszintén, mindegyik! Megmutatunk pár praktikát, ami egyszerűbb és olcsóbb, mint a fogorvos vagy a gyakran fájdalmas fogfehérítési eljárások, nem mellesleg valamennyi kíméletesebb is.

Mi állhat a reggeli fejfájás mögött?

Többször előfordult, hogy száraz szájjal, tompa fejfájással és még fáradtabban ébredet, mint ahogy lefeküdt aludni? Több dolog is állhat a jelenség mögött, de sokszor nem is sejtik, hogy alvási apnoéval küzdenek.