Menü

Futás babakocsival

A két nagyfiam születésekor elképzelhetetlen volt ez a fajta edzés, hiszen nem volt divat futóbabakocsival sportolni, talán nem is léteztek még ilyen járgányok, vagy ha igen, borsos áruk volt és ritkaságnak számítottak, ma azonban minden sportos anyuka számára elérhető és nem újkeletű dolog a futóbabakocsi használata. Harmadik gyermekem születésekor lehetőségem lett nekem is kipróbálni ezt a felejthetetlen élményt.

Szülés után nyilván nem az az első dolgunk, hogy elővegyük a futóbabakocsit, azonban pár hét, hónap után eljön az ideje a sportolás megkezdésének is, erre a célra remek találmány a futóbabakocsi. A megmaradt plusz kilók, az esetleges szülés utáni depresszió mind orvosolható a babakocsis sportolással, mely ráadásul új színt visz a sportos életmódunkba. Külföldön már nagy divat ez a mozgalom, de egyre több a lelkes követője hazánkban is.

Először, mint minden újdonság, ez a fajta mozgásforma is szokatlan, hiszen nem olyan természetes, mint a hagyományos futás, hiszen itt 15 kilót tolunk magunk előtt, azonban hamar megbarátkozik vele az ember, ha kipróbálja, egy biztos: a gyermek levegőztetésének és a szabadtéri sportolásnak legjobb és legpraktikusabb formája.

A futáshoz tervezett babakocsi erre alkalmas kerekekkel és lengéscsillapítóval rendelkezik, van három és négykerekű változata, mindkettő rendkívül stabil, kézi- és lábfék is található rajta, valamint állítható bolygókereke. A babakocsi rezgéscsillapítói, a nagy felfújható kerekei és a többi speciális tulajdonsága miatt nem ráz annyira, mint a hagyományos kocsi. Ezek a babakocsik hosszabb tolókarral rendelkeznek, így futás közben nem ütközik bele az ember a kocsiba. A futásra tervezett járgányok masszívabbak, stabilabbak, ám nehezebbek is, mint az átlagos babakocsik, melyek futásra nem használhatóak.

A futóbabakocsikat célszerű a baba 6 hónapos korától használni, amikor már stabilan ül, azonban egyes modellek rendelkeznek mózeskosárral, hordozóval is.

Babakocsis futóhelyszín keresésekor figyelembe kell venni a terepviszonyokat, a bicikliutak, sík terepek a legalkalmasabbak a babakocsival való futáshoz, bár léteznek ma már terepfutó-babakocsik is, illetve az időjárást is gondosan kell megválasztani, ugyanis míg az ember egyedül elindul borongós, vagy esős időben, addig kisgyerekkel ezt nem tehetjük meg.

Mire figyeljünk futáskor?

A babakocsis futás lebutítja a futómozgást, a tempónk lassul, miközben másfajta stresszhatások érik a testünket, különösen keményen dolgozik babakocsis futás közben a vádli, és az Achilles-ín is nagyobb munkának van kitéve. A vállakra, karokra nehezedő nyomás is fokozódik, ezért is érdemes figyelni a megfelelő testtartásra, különösen a váltott kézzel történő fogásra, különben hátfájdalom lehet a vége.

Érdemes úgy elkerülni az egyoldalú terhelést és a test túlzott elcsavarodását, hogy 3-4 karlendítésenként váltogatjuk a kezeinket, amivel a kocsit toljuk magunk előtt.

A pulzusunk 20 ütés/perccel magasabb babakocsival, mint nélküle, nagyobb edzésmunkát végzünk, pláne egy-egy emelkedőnél.

Sokszor kérdezik tőlem, hogy viseli ezt a baba? Nos, a gyerekek nagyon szokták élvezni: alszanak, gagyarásznak, nézelődnek vagy akár játszanak, nagyobbak akár esznek-isznak. Pont olyan, mint mikor sétálunk velük, csak ez egy picit gyorsabb tempó.

Nagyon jó, ha a gyerek azt látja, hogy a mozgás a napirend része, ez hosszútávon vitathatatlan pozitívum.

Martinka Dia

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre. Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként?