Menü

Futás babakocsival

A két nagyfiam születésekor elképzelhetetlen volt ez a fajta edzés, hiszen nem volt divat futóbabakocsival sportolni, talán nem is léteztek még ilyen járgányok, vagy ha igen, borsos áruk volt és ritkaságnak számítottak, ma azonban minden sportos anyuka számára elérhető és nem újkeletű dolog a futóbabakocsi használata. Harmadik gyermekem születésekor lehetőségem lett nekem is kipróbálni ezt a felejthetetlen élményt.

Szülés után nyilván nem az az első dolgunk, hogy elővegyük a futóbabakocsit, azonban pár hét, hónap után eljön az ideje a sportolás megkezdésének is, erre a célra remek találmány a futóbabakocsi. A megmaradt plusz kilók, az esetleges szülés utáni depresszió mind orvosolható a babakocsis sportolással, mely ráadásul új színt visz a sportos életmódunkba. Külföldön már nagy divat ez a mozgalom, de egyre több a lelkes követője hazánkban is.

Először, mint minden újdonság, ez a fajta mozgásforma is szokatlan, hiszen nem olyan természetes, mint a hagyományos futás, hiszen itt 15 kilót tolunk magunk előtt, azonban hamar megbarátkozik vele az ember, ha kipróbálja, egy biztos: a gyermek levegőztetésének és a szabadtéri sportolásnak legjobb és legpraktikusabb formája.

A futáshoz tervezett babakocsi erre alkalmas kerekekkel és lengéscsillapítóval rendelkezik, van három és négykerekű változata, mindkettő rendkívül stabil, kézi- és lábfék is található rajta, valamint állítható bolygókereke. A babakocsi rezgéscsillapítói, a nagy felfújható kerekei és a többi speciális tulajdonsága miatt nem ráz annyira, mint a hagyományos kocsi. Ezek a babakocsik hosszabb tolókarral rendelkeznek, így futás közben nem ütközik bele az ember a kocsiba. A futásra tervezett járgányok masszívabbak, stabilabbak, ám nehezebbek is, mint az átlagos babakocsik, melyek futásra nem használhatóak.

A futóbabakocsikat célszerű a baba 6 hónapos korától használni, amikor már stabilan ül, azonban egyes modellek rendelkeznek mózeskosárral, hordozóval is.

Babakocsis futóhelyszín keresésekor figyelembe kell venni a terepviszonyokat, a bicikliutak, sík terepek a legalkalmasabbak a babakocsival való futáshoz, bár léteznek ma már terepfutó-babakocsik is, illetve az időjárást is gondosan kell megválasztani, ugyanis míg az ember egyedül elindul borongós, vagy esős időben, addig kisgyerekkel ezt nem tehetjük meg.

Mire figyeljünk futáskor?

A babakocsis futás lebutítja a futómozgást, a tempónk lassul, miközben másfajta stresszhatások érik a testünket, különösen keményen dolgozik babakocsis futás közben a vádli, és az Achilles-ín is nagyobb munkának van kitéve. A vállakra, karokra nehezedő nyomás is fokozódik, ezért is érdemes figyelni a megfelelő testtartásra, különösen a váltott kézzel történő fogásra, különben hátfájdalom lehet a vége.

Érdemes úgy elkerülni az egyoldalú terhelést és a test túlzott elcsavarodását, hogy 3-4 karlendítésenként váltogatjuk a kezeinket, amivel a kocsit toljuk magunk előtt.

A pulzusunk 20 ütés/perccel magasabb babakocsival, mint nélküle, nagyobb edzésmunkát végzünk, pláne egy-egy emelkedőnél.

Sokszor kérdezik tőlem, hogy viseli ezt a baba? Nos, a gyerekek nagyon szokták élvezni: alszanak, gagyarásznak, nézelődnek vagy akár játszanak, nagyobbak akár esznek-isznak. Pont olyan, mint mikor sétálunk velük, csak ez egy picit gyorsabb tempó.

Nagyon jó, ha a gyerek azt látja, hogy a mozgás a napirend része, ez hosszútávon vitathatatlan pozitívum.

Martinka Dia

Hogyan győzhetjük le az őszi fáradtságot?

A tavaszhoz hasonlóan ősszel is sokakon úrrá lesz a tartós fáradtság, és az állandó levertség. Hosszabb távon pedig a depresszió. Ez ráadásul párosul a hűvös és borongós őszi időjárással. Mit tehetünk ellene?

A gyermekkori szeretethiány tünetei és következményei

Indulatkezelési és kötődési nehézségek, szorongás, boldogtalan szerelmi élet. Szerencsére a gyerekpszichológiai szakirodalomban és a közbeszédben is egyre több szó esik a korai szeretethiány káros és hosszútávú hatásairól. De vajon hogyan ismerhetjük fel a megfelelő szülői figyelem hiányát, és egyáltalán hogyan kell helyesen szeretni a kicsiket?

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.