Menü

Az egészséges életmód 10 pontja. És nem több.

Mondhatnám, hogy akkor elő a tollat, papírt és nézzük mi az, ami „pipa” és mi az, ami még visszavan, mint életmódváltoztató tényező, de mindenkinek magának kell éreznie, hogy mitől lett jobb minőségű az élete, egészsége, formája, közérzete. Az alábbi lépések azonban segítenek felmérni, nagyjából hol is tartunk az életmódváltáshoz vezető úton.

Egészséges életmód, életmódváltás, szénhidrátbevitel, cukormentes, diétás…satöbbi, bizonyára a leguncsibb és legelcsépeltebb szavak listáján szerepel, mert ma már a csapból is az folyik, mit és hogyan és mikor kéne tennünk magunkért. Sokszor idő sincs végigolvasni a tanácsokat, most azonban egy rápillantás elég erre a cikkre és a néhány javaslatra.

Tíz pontot ígértem, nem többet, nos nézzük végig, gyors leszek.

Változatosság. Több íz, több szín, több alapanyag, több tápanyag.
Zsírbevitel csökkentése. Kevesebbet, mást, extra szűz olívaolajat, kókuszzsírt, sütőben sütött dolgokat. Gőzölést, párolást. Ezt jelenti.
Kevesebb só! Megköti a vizet, egészségtelen, függőség alakulhat ki. A kevesebb több.
Édességet keveset és ne befejező fogásként, hanem különálló étkezésként, például reggelire, uzsonnára és mértékkel.
Gyümölcsöt mértékkel, zöldségből sokat.
A teljes kiőrlésű gabonák egészséges szénhidrátok, vigyük be naponta az étrendbe. Bizonyos diéták nagyon alacsony szénhidrátbevitelt írnak elő, nem egészséges hosszútávon! Vállalom a véleményem és kitartok mellette, jöhet akármilyen ketogén és paleo irányelv. Szénhidrátra az agynak (is) szüksége van.
Napi 4-5 étkezés! A böjtölős étrenden lévők most ezzel nem értenek egyet, de én azt mondom, az életmódváltás nem a szélsőségekről és a drasztikus étrendekről szól. A betartható, életszerű, napiszinten folytatható, hosszútávú megoldásokban kell gondolkodni.

Víz, víz, víz. Nem üdítő, nem zéró kóla, nem mentes üdítő, nem alkohol, nem gyümölcslé, nem kávé és pláne nem energiaital. Víz.
Nincs tilos étel. Csak mérték van.
Maradt még egy. A végére hagytam a kedvencem. Semmi nem működik és semmi nem hoz eredményt a rendszeres mozgás nélkül. Újabb elcsépelt szó az unalmas kifejezések listáján, de amíg átlapozzuk, elnapoljuk, elhalasztjuk a sportot, nem fog az a szintű eredményt bekövetkezni, megvalósulni, amit szeretnénk, amire vágyunk. Az első 9 pont nem ér semmit mozgás nélkül.

Valószínű az életmódváltásnál a döntés meghozatala a legnehezebb lépés és ezen kell átlendülni, a többi már egyszerűbb. Számtalan segítség, recept, tanács megtalálható, de az akarat és a döntés az mindig saját magunkon múlik, az az egy, amit nem pótol semmi, nem lehet megvenni akciósan, nem kérhetjük meg rá a szomszédot, nem következik be magától. A döntés mindig a miénk. Akár ma is meg lehet hozni.

Martinka Dia

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.