Menü

Hogyan fejleszt a Lego?

A dán eredetű Lego az egyik legismertebb fejlesztő játék világszerte. Nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is imádják, hiszen összeköti a családot. Ez egy multifunkcionális játék, mert össze lehet szerelni az adott építményt a használati utasítás alapján, vagy akár ki is lehet találni új tárgyakat. Lehet velük játszani, lehet modelleket építeni, vagy csak gyűjteni őket.

Az összeépítésnél segíti a megértést és az együttműködést. Segíti azt, hogy a gyerekek, hogyan fejezzék ki magukat, melyik elemet, hova kell helyezni. Ha nincs egyetértés, akkor segíthet abban, hogy a gyerekek egymás között hogyan vitassák meg, hogy azt a bizonyos elemet hova kell illeszteni.

Természetesen fejleszti a türelmet és a kitartást. Némelyik Lego összeépítése több órás feladat, de a végeredmény elérése sokszor motiválja az építőket. Segít bennük kialakítani, hogy milyen értékkel is bír egy ilyen összeépíttet eszköz, például egy űrhajó. Mivel több óráig építették, ezért tudják, hogy ha valaki összerombolja, az milyen fájó pont nekik. Ezért jobban megbecsülik a játékaikat.

A Lego több évtizedes tapasztalata rámutatott arra, hogy a Lego a tanításban is nagy segítség lehet, ezért létrehozták a Lego Education termékcsaládot, amit Magyarországon egyedülálló módon több intézményben is alkalmaznak. A gyerekek a Lego figurák által több játékot is játszhatnak: például barkóbát vagy memóriát. A nagyobbaknak a Lego pedig előállt a programozható Legoval. Ha erre programot írnak, akkor annak megfelelően tud majd mozogni, feladatokat elvégezni, ezzel fejlesztve a gyerekek IT készségeit. Ezek a készségek a XXI. században nagyon fontosak, mert mire ők felnőtté vállnak, az IT még nagyobb részt fog kitenni az életükben, mint jelenleg. A Lego tehát megtalálta a játszva tanulás módszerét, amellyel több gyereknek is segíteni tudnak a tanulás világában.

A játszva tanulás hasznosságát már sokan kiemelték. Ezzel a módszerrel azokat a gyerekeket is könnyebben fel lehet zárkóztatni, akik kicsit le vannak maradva a többiektől. Sőt gyerekkorban a játék nagyon fontos, hiszen játék közben tanulnak meg olyan dolgokat, amiket az iskolapadban nem feltétlenül tudnak elsajátítani. Játék közben önmaguk lehetnek, megtanulják helyesen kifejezni önmagukat és lehetőségük van arra is, hogy önmagukat jobban megismerjék, aminek a jelentőségét majd csak a későbbiekben fogják látni.

Nagypál Anna

Mi az a peszkateriánus étrend?

Már nem lepődünk meg új divatdiéták hallatán, sem furcsának tűnő étrendeken, szokatlan ételeken, most a peszkateriánus étrendről lesz szó.

Sosem késő elkezdeni sportolni: így vágj bele 40 felett

Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, sportolni bármikor el lehet kezdeni. Sőt, érdemes is, hiszen a rendszeres mozgás segít megőrizni a fiatalságunkat és formában tart, arról nem is beszélve, hogy sportolással rengeteg betegséget megelőzhetünk. Ám 40 éves kor felett már nem pontosan úgy kell nekikezdeni a sportolásnak, mint fiatalabb korban. Íme, azok a tippek, amelyek segítségül szolgálhatnak az elkezdésben - szakértő tippjeivel.

A lecsökkent fizikai aktivitás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos napjainkban a gyermekeinknek kevesebb lehetősége van a mozgásra, sportolásra az iskolán kívül, mint korábban. Sok esetben nem nincs meg a lehetőség kerékpárral iskolába járni, az iskolatáskát gyalogszerrel húzni, vonni, cipelni.

A meditációs alapok elsajátítása

Előkészület nélkül nincs próbálkozás.
Próbálkozás nélkül nincs fejlődés.
Fejlődés nélkül nincs tökéletesség.
Tökéletesség nélkül nincs elégedettség.

Mivel segíthetjük az elalvást?

Forgolódunk az ágyban, gondolkodunk, jár az agyunk, nem tudunk elaludni, reggel pedig kialvatlanul ébredünk, nehezen kelünk fel, rosszul indul a nap, fáradtak vagyunk. Ismerős? Az alvásproblémáknak sok oka lehet, azonban jó eséllyel orvosolhatóak!