Menü

Hogyan fejleszt a Lego?

A dán eredetű Lego az egyik legismertebb fejlesztő játék világszerte. Nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is imádják, hiszen összeköti a családot. Ez egy multifunkcionális játék, mert össze lehet szerelni az adott építményt a használati utasítás alapján, vagy akár ki is lehet találni új tárgyakat. Lehet velük játszani, lehet modelleket építeni, vagy csak gyűjteni őket.

Az összeépítésnél segíti a megértést és az együttműködést. Segíti azt, hogy a gyerekek, hogyan fejezzék ki magukat, melyik elemet, hova kell helyezni. Ha nincs egyetértés, akkor segíthet abban, hogy a gyerekek egymás között hogyan vitassák meg, hogy azt a bizonyos elemet hova kell illeszteni.

Természetesen fejleszti a türelmet és a kitartást. Némelyik Lego összeépítése több órás feladat, de a végeredmény elérése sokszor motiválja az építőket. Segít bennük kialakítani, hogy milyen értékkel is bír egy ilyen összeépíttet eszköz, például egy űrhajó. Mivel több óráig építették, ezért tudják, hogy ha valaki összerombolja, az milyen fájó pont nekik. Ezért jobban megbecsülik a játékaikat.

A Lego több évtizedes tapasztalata rámutatott arra, hogy a Lego a tanításban is nagy segítség lehet, ezért létrehozták a Lego Education termékcsaládot, amit Magyarországon egyedülálló módon több intézményben is alkalmaznak. A gyerekek a Lego figurák által több játékot is játszhatnak: például barkóbát vagy memóriát. A nagyobbaknak a Lego pedig előállt a programozható Legoval. Ha erre programot írnak, akkor annak megfelelően tud majd mozogni, feladatokat elvégezni, ezzel fejlesztve a gyerekek IT készségeit. Ezek a készségek a XXI. században nagyon fontosak, mert mire ők felnőtté vállnak, az IT még nagyobb részt fog kitenni az életükben, mint jelenleg. A Lego tehát megtalálta a játszva tanulás módszerét, amellyel több gyereknek is segíteni tudnak a tanulás világában.

A játszva tanulás hasznosságát már sokan kiemelték. Ezzel a módszerrel azokat a gyerekeket is könnyebben fel lehet zárkóztatni, akik kicsit le vannak maradva a többiektől. Sőt gyerekkorban a játék nagyon fontos, hiszen játék közben tanulnak meg olyan dolgokat, amiket az iskolapadban nem feltétlenül tudnak elsajátítani. Játék közben önmaguk lehetnek, megtanulják helyesen kifejezni önmagukat és lehetőségük van arra is, hogy önmagukat jobban megismerjék, aminek a jelentőségét majd csak a későbbiekben fogják látni.

Nagypál Anna

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre. Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.